Danıştay ‘Yırca’da Bakanlar Kurulu kararını iptal etti

Güncelleme Tarihi:

Danıştay ‘Yırca’da Bakanlar Kurulu kararını iptal etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2014 01:13

Soma’nın Yırca köyünde 6 bin 666 zeytin ağacının söküldüğü alanda termik santral yapılması için Bakanlar Kurulu’nun aldığı acele kamulaştırma kararının yürütmesini durduran Danıştay, şimdi de kararı esastan iptal etti.

Haberin Devamı

ZEYTİN ağaçlarını korumak için Manisa’ya bağlı Soma’nın Yırca köyü sakinlerinin mücadelesine iyi haber Danıştay’dan geldi. Danıştay 6. Dairesi, Kolin Termik Santralı için Bakanlar Kurulu’nun verdiği acele kamulaştırma kararını esastan iptal etti. Danıştay kararı köyde bayram havasında karşılandı ve köylüler kararı oynayarak kutladı. Aynı Daire 7 Kasım’da da acele kamulaştırma kararı için yürütmeyi durdurmuş ancak şirket bir gün önce 6 bin 666 zeytin ağacını kesmişti. Bunu protesto eden köylülere de özel güvenlik görevlileri şiddet uygulamıştı.

SANTRAL YAPAMAZLAR

Greenpeace’in ve köylülerin avukatı Deniz Bayram Hürriyet’e dün ellerine ulaşan gerekçeli kararı ‘içeriği itibariyle güçlü ve çok önemli bir karar’ olarak yorumladı. Bundan sonra bu alana termik santral yapılmasının mümkün görünmediğini dile getiren Bayram “Davalının İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na itiraz hakkı var. Ama verilen kararın içeriği çok güçlü. Projenin oraya yapılması uygunsuzdur diyor yani aceleciliği de söylüyor ama ona işaret etmiyor. Zeytinlik alanda enerji santralı, termik santral kurulamaz diyor. Zeytincilik kanununu referans veren, esastan projeye karşı bir karar” diye konuştu.

Danıştay ‘Yırca’da Bakanlar Kurulu kararını iptal etti

Haberin Devamı

GEREKÇELİ KARAR

Kararın gerekçesinde, acele kamulaştırma kararının ancak yurt savunması için ve Bakanlar Kurulu tarafından olağanüstü hallerde verilebileceği belirtildiğini aktaran Bayram var olan zeytinlik yasası uyarınca zeytinliklere 3 kilometre mesafede kimyevi atık bırakan toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacağı ve işletilemeyeceğinin kararda yer aldığını vurguladı. Bayram bu karar ile birlikte Soma Kolin Termik Santralı’nın Yırca zeytinliklerinde kurulmasının hukuksuz olduğu bir kez daha görülmüş olduğunu belirterek “Bu karar zeytinlik alanlar üzerine planlanan enerji yatırımlarına karşı hukuk mücadeleleri için de bir emsaldir. Var olan zeytin yasası sayesinde, köylüler çevreyi ve sağlıklarını tehdit edecek bir termik santralın daha, yanı başlarında yer almasından kurtulmuş oldu. Yırca hakkında verilen bu karar bir kez daha bu yasa tasarısına karşı önemli ve tarihi karar” dedi. Bayram, bundan sonraki şirkete karşı hukuki mücadelenin süreceğini Valilik, kaymakamlık gibi idari makamlara görevi ihmal nedeniyle mahkemeye başvurduklarını belirtti. Bayram “Köylülerin zararlarını tazmin etmek için de dava süreci devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

AĞAÇ DİKİMİ BAŞLATILIYOR

YIRCA’da termik santral projesinin sahibi Kolin Şirketler Grubu’nun Enerji Grup Başkanı Murat Zekeriya Aydın ise kararı şöyle değerlendirdi: “Danıştay’ın kararı tarafımıza ulaşmadı. Bugün için değişen bir durum yok. Şu an itibarıyla santralın inşasıyla ilgili çalışmamız yok. Onun yerine, Soma’da dikmeyi taahhüt ettiğimiz 60 bin zeytin ağacının dikim çalışmalarını bugün (cumartesi) başlatıyoruz. Zeytinciliğin gelişmesini önemsiyoruz. Öte yandan milli kaynakların ülke ekonomisi yararına değerlendirilmesi konusunda da aynı hassasiyetin herkes tarafından gösterilmesini diliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!