Danimarka kemer sıkmaya göçmenlerden başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Danimarka kemer sıkmaya göçmenlerden başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2010 00:00

Danimarka Hükümeti, hazırladığı yeni önlem paketi ile ekonomik krizin faturasını yabancılara ödetmeye hazırlanıyor. Krizden kurtulmak için 48 milyar krona (12.7 milyar TL) ihtiyaç olduğunu belirten Danimarka Maliye Bakanı Claus Hjort Frederiksen, iktidarı dışarıdan destekleyen aşırı sağ Danimarka Halk Partisi (DF) ile pazarlıklara başladı.

Vize ücreti artacak

Danimarka Halk Partisi Başkanı Pia Kjaersgaard, krizin sorumlusunun batılı olmayan göçmenler olduğunu iddia etti. Kjaersgaard, ekonomik krizden çıkış yollarından birinin, ülkede yaşayan göçmenlere yapılan harcamalardan kesinti yapmak, ülkeye yeni gelecek yabancılarden gelir elde etmek olduğunu söyledi. Danimarka Halk Partisi ve hükümet arasında varılan anlaşmaya göre bundan böyle, ülkede yaşayan erken emekli göçmenlerin maaşları en az 2 yıl dondurulacak, ekonomik yardımlar kısıtlanacak, oturum izinleri paralı olacak, aile birleşimi yoluyla veya turist olarak ülkeye gelenlerden ekstra işlem paraları alınacak, vize ücretleri arttırılacak.

Yardım kesilecek

Danimarka Halk Partisi Yabancılar Sözcüsü Peter Skaarup, şu açıklamayı yaptı: “Bundan böyle belediyeler, batılı olmayan göçmenlere yönelik harcamaları gözden geçirecek ve göçmenlerin de topluma katkıda bulunmalarını sağlayacak. Göçmenlerin ülke bütçesine maliyetleri yılda 24 milyar kron (6 milyar 350 milyon TL). Bu para göçmenlerden çıkarılacak. Örneğin göçmen bir kadın Danimarka dili kursuna katılmaz veya aksatırsa, aldığı ekonomik yardım kesilecek. Ülkemize gelen batılı olmayan göçmenler ve daha sonra aile birleşimi yoluyla gelenlerin bizim tanıdığımız imkanların keyfini çıkarmaları engellenecek.”

4 milyar kron tasarruf

İktidardaki Liberal Parti, Danimarka Halk Partisi’nin önerilerinin olumlu karşılandığını, 2012-2013 yılında göçmenlere yapılan harcamalardan en az 4 milyar kron (1 milyar 58 milyon TL) tasarruf edilmesi gerektiğini açıkladı. Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti ve Sosyalist Halk Partisi ise, 48 milyar kronun sağlanması için Danimarka halkının yılda bir hafta daha fazla çalışması, gençlerin eğitimlerini hızlı bir şekilde tamamlamalarına olanak sağlanması, iş dünyasına daha az ekonomik destek, zenginlere ekstra vergi, kamusal alanda yatırm ve iş alanı sağlama teklifinde bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!