Cüzdanını evde unutunca kredi kartını icat etti

Güncelleme Tarihi:

Cüzdanını evde unutunca kredi kartını icat etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın ilk kredi kartı olan Diner's Club, Frank McNamara adlı işadamının cüzdanını evinde unutması ile icat edildi. McNamara, 1949 yılında yemek yediği restoranda hesabı ödeyemeyince, ilk kredi kartı uygulamasını hayata geçirdi.

BUGÜN trilyonlarca doların harcandığı kredi kartlarının ilki olan Diner's Club, 1949 yılında Frank McNamara'nın cüzdanını evde unutması ile doğdu.

Frank McNamara, 1949'da, New York'taki bir iş yemeğinin ardından faturayı ödemek isteyince cüzdansız olduğunu fark etti. McNamara, iş yapmaya çalıştığı insanların önünde küçük düştü ve faturayı eşine ödetmek zorunda kaldı.

Bu olay karşısında çok üzülen Frank McNamara, lokantadan ayrılınca, ‘‘bu asla bir daha olmayacak’’ diye yemin etti.

Bir yıl sonra, Frank McNamara, avukatı Ralp Schneider ile birlikte ‘‘Major's Cabin Grill’’ adlı aynı restorana geri döndü. Yemekten sonra hesabı istedi.

Hesap faturası geldiğinde, Frank McNamara, üzerinde ‘‘Diner's Club’’ yazılı bir kart uzattı, avukatıyla beraber olduğunu, imza atacağını ve yemek bedelini de daha sonra ödeyeceğini söyledi. Lokanta işletmecisi, Frank McNamara'nın önerisine sıcak baktı.

200 KİŞİ İLE

Diner's Club'ın bugünkü Yönetim Kurulu Başkanı Walter Sanders, McNamara'nın ‘‘Bu olay, kredi kartıyla ilk yemek olarak bilinir’’ dedi.

Aynı yıl, Frank McNamara ve avukatı Ralp Schneider, kredi kartı önerisini arkadaşları olan ya da tanıdıkları 200 kişiye götürdüler. New York'taki 14 lokanta da kartı kabul etmeye karar verdi.

1950'nin sonunda, New York'ta 20 bin kişi Diner's Club kredi kartı taşıyordu.

İlk kredi kartını icat edecek kadar ileri görüşlü olan McNamara, bu tutumunu işinin devamı konusunda göstermeyi başaramadı. Frank McNamara, iki yıl sonra, 1952'de Diner's Club'daki hisselerini 200 bin dolar karşılığında ortaklarına satarak şirketten ayrıldı.

Frank McNamara'dan şirket hislelerinin tamamını satın alan eski ortakları kısa sürede dolar milyarderi oldular. Frank McNamara ise beş yıl sonra kalp krizinden öldü.

KARTON KART

Kartlarla ödemeler önceleri taksitler halinde yapılmıyordu. Bedel bir kerede ve fatura geldikten sonra ödeniyordu. Ancak, daha sonra, faizli ödeme sistemine geçildi. İlk kredi kartları plastik değil kartondan yapılmıştı. İlk plastik kredi kartını ise ‘‘American Express’’ firması piyasaya sürdü.

Diner's Club uzun bir süre en saygın kredi kartı olarak kaldı. Bugün, 157 milyon Amerikalı, cüzdanlarında 1.5 milyar adet kredi kartı taşıyor.

Dünyada 5 milyon kişi Diner's Club kullanıyor

HALEN 201 ülkede geçerli olan Diner's Club kartı kullanıcılarının dünyadaki sayısı 5 milyon kişi civarında. 457 bin ATM cihazında geçerli olan Diner's Club kartları, 66 ülkenin para birimi ile harcama yapma imkanı veriyor.

Sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde 1999 yılında Diner's Club Card üyelerinin yaptığı harcama miktarı 33 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. ABD'de yüksek gelirli bir gruba hitap eden Diner's Club kartları ile yapılan ortalama yıllık harcama 8 bin 600 dolar civarında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!