Çukurova’yı sıkıştıracak bir Turkcell kararı daha

Güncelleme Tarihi:

Çukurova’yı sıkıştıracak bir Turkcell kararı daha
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2012 13:19

Turkcell’in ana ortaklarından TeliaSonera, Cenevre’deki Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tahkim mahkemesinde kazandığı dava kararını, ABD’deki Güney New York Federal Bölge Mahkemesi’nde tasdik ettirmeyi başardı. ABD Federal Mahkemesi, “Çukurova, Turkcell’i Sonera’ya devretmeli” dedi.

Haberin Devamı

İsviçre’nin Cenevre şehrinde açılan tahkim davasında hakem heyeti, Çukurova’nın tüm Turkcell Holding hisselerini 3.1 dolar karşılığında Teliasonera’ya devretmesine karar vermiş, ancak Turkcell bunu yerine gitirmemişti.

 

TeliaSonera, bir manevra daha yaptı ve New York Federal Mahkemesi’ne başvurarak Turkcell Holding hisselerinin kendine devrine yönelik kararı ABD’de de tasdik ettirmeyi başardı. Turkcell hisselerinin aynı zamanda New York borsasında işlem görüyor olması karara ayrı bir önem katıyor.

                  

     

Haberin Devamı

 “SÖZLEŞMENİZDE VAR”      

 

ABD’li yargıç Denise Cote tarafından alınan 21 Eylül 2012 tarihli kararın metninde; tarafların 2005’te imzaladıkları “Sözleşme Mektubu”nda, bir anlaşmazlık durumunda tarafsız hakem mahkemesine gidecekleri yönünde anlaştıklarını, ayrıca Çukurova’nın itirazına rağmen New York mahkemelerinin bu konuda karar verebilecek konumda olduğu belirtildi.

 

“ICC’NİN KARARI DOĞRU”

 

Tarafların imzaladıkları “sözleşme mektubu” gereği, anlaşmada çıkabilecek herhangi bir pürüz ve engel durumunda İsviçre’nin Cenevre şehrindeki  ICC’e  başvuracaklarını,  hatta burada alınan kararın nihai olacağı ve başka bir mahkemeye başvurulmayacağı, ancak kararın infaz edilebileceği bir mahkemeye başvurulabileceğini belirten yargıç Denise Cote,  ICC’nin verdiği kararların doğru olduğunu belirterek, TeliaSonera’nın lehine karar verdi.

 

İŞ BAĞLANTILARI KARARDA

 

TeliaSonera’nın ICC’nin kararını New York mahkemesine taşımasını haklı gören yargıç Cote’nin gerekçeli kararında TeliaSonera’nın hazırlayıp mahkemeye sunduğu Çukurova’ya ait ABD’deki iş bağlantılarına da yer verildi.   Yazılı kararda Çukurova’nın kendine ait bir TV kanalını satmak üzere New York’ta görevlendirdiği iki farklı “Girişim Sermayesi Fonu” ile sistematik iş ilişkisi kurduğu,  Turkcell hisselerinin New York Borsası’nda işlem gördüğü,  New York kuruluşu “Providence Equity Partners” ile ortak kurulan Digiturk ile Manhattan’da Park Avenue üzerindeki “Baytur İnşaat ve Taahhüt” ile “Equipment and Parts Export Inc.” isimli iki iştiraki bulunduğuna dikkat çekildi.

 

Haberin Devamı

TAZMİNAT İTİRAZINA RET

 

Çukurova’nın bu firmaları Amerika’ya açılım kapıları olarak gördüğü belirtilirken, mahkeme bu ilişkilerin davanın ABD’de açılması için yeterli olduğunu, ayrıca Çukurova’nın ileride ABD’de yatırım yapması halinde TeliaSonera’nın “elde hazır karar” bulundurmasının haklı olduğunu kaydetti. Mahkeme, ayrıca Çukurova’nın “Sözleşme Mektubu”nda belirtilen maddelere göre ICC hakemlerinin yetkilerini aşarak tazminat ödeme kararı veremeyeceğine ilişkin itirazını da kabul etmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!