Craig Barret: Kriz var diye ne hayat durur, ne de yatırımlar

Güncelleme Tarihi:

Craig Barret: Kriz var diye ne hayat durur, ne de yatırımlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2001 00:00


Cüneyt UZUNOĞULLARI / MÜNİH
Haberin Devamı

Dünyanın en büyük mikro işlemci şirketi Intel'in Başkanı ve CEO'su Dr. Craig Barret, dünya ekonomisinin bir durgunluk içerisinde olduğunu ancak günlük yaşamın ve yatırımların devam edeceğini söyledi. ‘‘Barret kriz var diye e-mailini kullanmayana rastlamadım’’ dedi.

Dünyanın en büyük işlemci üretcisiyken şirket bünyesinde gerçekleştirilen değişiklikle internet teknolojisi şirketi haline gelen Intel'in Başkanı ve CEO'su Dr. Craig Barret, Almanya'nın Münih kentinde şirketin yeni stratejisini anlattı ve düzenlenen yuvarlak masa toplantısında Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. Barret, dünya ekonomisinde bir durgunluk yaşandığını bilişim sektörünün bu durgunluktan etkilendiğini, ancak günlük yaşamın ve yatırımların devam edeceğini söyledi.

Intel'in, interneti geleceğin teknolojisinin bel kemiği olarak gördüğünü belirten Barret, şirketin bilişim sektöründe yaşanan krize rağmen internet altyapısı alanına yatırımlarını sürdüreceğini ifade etti.

Intel'in, üretim ve Araştırma Geliştirme (AR-GE) faaliyetleri için yılda 12 milyar dolar harcama yaptığını belirten Barret,‘‘ Bu yatırımlar internetin altyapısını oluşturan silikon teknolojisinin gelişimine inanılmaz katkılarda bulunacaktır’’ dedi.

Dünyada devam eden ekonomik durgunluğa rağmen, hiç kimsenin bilişim alanında yaşanan gelişmelere kayıtsız kalamayacağını belirten Barret,‘‘ ‘‘Kriz var diye e- mail kullanmaktan vazgeçene rastlamadım ’’ diye konuştu.

Teknolojik gelişmenin hiç bir zaman durmayacağını belirten Barret şöyle devam etti:

‘‘ Hayatı kolaylaştıran, işletmelerde etkinliği ve verimlliği arttıran bilişim teknolojisindeki gelişmeler durmayacaktır. Bundan 10 yıl önce sadece bir kaç bin kişi internetten haberdardı, bu gün 500 milyon kişi internet kullanıyor.

Her 2 dakikada bir 400 kişi Japonya da DoCoMo'ya abone oluyor.

Dünyada her 2 dakikada 1500 mobil telefon satılıyor, internet üzerinden 14 bin satış işlemi yapılıyor.

Google'dan her 2 dakikada bir 8 bin araştırma yapılıyor, toplam 900 bin mesaj gönderiliyor. Böylesine büyük ve hızlı gelişen bir alanda yatırımlar durmayacaktır.

PC'DEN UMUTLUYUZ

Barret, geçtiğimiz yılın son döneminde başlayan teknoloji firmalarında ki kan kaybının devam ettiğini ancak yılın ikinci yarısında bilgisayar sektöründe gelişme beklediklerini söyledi. Intel'in diğer bilişim şirketleri gibi son dönemde ciro açısından kayıplara uğradığını belirten Barret,‘‘ Yeni yılın ilk çeyreğinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, yüzde 23 oranında ciro kaybettik, 2'inci çeyrek sonuçları da geçtiğimiz yıla göre düşük çıkacak’’ dedi.

Yılın ikinci yarısında kişisel bilgisayar (PC) sektöründe hareketlenme beklediklerini kaydeden Barret,‘‘ PC Sektörünün gelişimi konusunda iyimserim fakat telekomünikasyon için aynı şeyi söylemek mümkün değil’’ diye konuştu.

Bilişim sektörünün bir başka alanı olan telekomünikasyon sektöründe ise olumsuz gelişmelerin hemen sona ermesini beklemediklerini söyleyen Barret, Nortel, Cisco, Lucent gibi dev şirketlerin olumsuz sonuçlar açıkladıklarını ifade etti.

Barret, bilişim alanında yaşanan olumsuzluklardan hisse senedi sahiplerinin nasıl etkilendiği yönündeki bir soruya da, ‘‘Biz stratejimiz doğrultusunda yatırımlarımıza devam ediyoruz, kárlılık ve hisse senedi fiyatları değişken,pazar payı ve yatırımlar kalıcı değerlerdir, sanırım Intel yatırımcıları bunu değerlendirir’’ diye yanıtladı.

Intel'in 2 GHZ , 32 Bit'lik Pentium 4 P4) ve 64 bitlik mimarisi, Itanium ile işlemci teknolojisine yeni boyutlar kattığını hatırlatan Barret, silikon teknolojisinde Intel'in yarattığı yeniliklerin bilişim şirketlerinin tümüne yeni olanaklar sunduğunu sözlerine ekledi.

EĞİTİM FARKI

Bilişim alanında yaratılan yeni teknolojilerin dünyanın her yerinde aynı anda aynı düzeyde uygulanması için çalıştıklarını belirten Barret,‘‘ Bu konuda sadece bize değil, hükümetler ve Sivil Toplum Kuruluşlarına da ( STK) görev düşüyor’’ dedi.

Bu gün yeni teknolojilerin öğrenilmesi alanında asıl sorunun öğretmenlerin eğitilmesi olduğunu kaydeden Barret, 2003 yılının sonuna kadar Intel'in, Microsoft'la birlikte dünya çapında 400 bin sınıf öğretmenini eğiteceğini söyledi.

Intel'in teknoloji öğretimi ve geliştirilmesi konusunda üniversitelerle de ortak programlarının olduğunu vurgulayan Barret,‘‘ Dünyanın çeşitli yerlerinde 80 üniversite ile çalışıyoruz’’ diye konuştu.

Teknoloji kullanımı ve geliştirilmesi konularında hükümetlerinde aktif olması gerektiğini söyleyen Barret şöyle devam etti:

‘‘Hükümetler kendi ülkelerinde özel eğitim programları uygulayabilirler, ortak programların uygulanması için bize önerilerde bulunabilirler. Teknolojinin gelişimi için uygun altyapı hazırlayabilirler. Vergi kolaylıkları veya yatırımı özendirici tedbirler alabilirler.

İşlemcide bakır teknolojisi yolda

CRAIG Barret, P4 ile güçlendirilmiş bilgisayar altyapılarının band genişliğine bağlı olarak, görüntü iletimi, video ve DVD olanaklarını bir araya getirdiğini söyledi. Barret, Üçüncü Nesil (3G) telekomünikasyon teknolojisindeki gelişmelere bağlı olarak aynı olanakların kablosuz ortamda da sağlanacağını ifade etti. Intel'in internet olanaklarını geliştirmek için yapacağı yatırımların devam ettiğini belirten Barret,‘‘ Yıl sonuna doğru, 0.13 mikronluk işlemcilerimiz ve işlemcilerde yeni bakır teknolojisini tanıtacağız’’ dedi.

Dünyanın tüm bilgileri depoya

INTEL'in yeni işlemcisi Itanium elektronik ticaretin (e-iş) yaygınlaşmasında büyük öneme sahip olan bilgi depolama sistemleri için gelişmiş olanaklar sunuyor. Intel'in Itanium kullanarak ürettiği IA 64 sunucuları ile inanılmaz gerçekleştirilebiliyor.

IA 64 sunucuları ile gerçekleştirilebileceklerden bazıları şunlar:

Itanium işlemcili sunucular ABD'de bulunan halka açık kütüphaneler ve Kongre kütüphanesinde bulunan bütün bilgilerin 1.5 katı bilgiyi depolayıp yönlendirebiliyor.

Bu işlemci ile inşa edilmiş bir sunucunun kapasitesi, insanlık tarihinde konuşulan her sözcüğün 3 katı tutarında veriyi depolayabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!