Çözüm süreciyle yatırım patladı

Güncelleme Tarihi:

Çözüm süreciyle yatırım patladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2013 00:00

Son bir yılda teşvik sisteminde gerçekleşenleri anlatan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan özellikle çözüm süreci ile beraber yatırımlarda patlama yaşandığını söyledi.

Haberin Devamı

20 haziran 2012’den bu yana teşvik sisteminde gerçekleşenleri anlatan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan özellikle çözüm süreci ile beraber yatımlarda patlama yaşandığını söyledi. Teşvik sistemi ile ilgili rakamlar hakkında bilgi veren Çağlayan, “Çözüm süreci dikkate alındığında geçen yılın ilk 5 ayı ile kıyaslama yapılırsa, 2013’ün ilk 5 ayında belge adedi 310’dan 566’ya çıktı. Sabit yatırım tutarı da 4 kat artarak 8.1 milyar liraya ulaştı. İstihdam ise 10 binden 26 bine çıktı” dedi. Haziran 2012 yılından bu yana yeni teşvik sistemi kapsamında 76 milyar lira değerinde 4 bin 840 proje teşvikten yararlanıldığını kaydeden Çağlayan, “Yatırımlardan aslan payını 32.8 milyar lira ile içinde İstanbul’un da yer aldığı 1. bölge alırken, Şanlıurfa, Mardin, Hakkari ve Tunceli gibi illerin yer aldığı 6. Bölgedeki teşvikli yatırım tutarı 8.2 milyar liraya ulaştı” diye konuştu.

Haberin Devamı

178 BİN YENİ İSTİHDAM

Dün Diyarbakır’da teşvik paketinin ilk yıl sonuçlarını açıklayan Çağlayan, 104 yabancı firma ile ikili görüşmelerin devam ettiğini ve kısa zamanda yatırımların hayata geçirileceğini ifade etti. Geçen yıldan bu yana 4 bin 840 yatırım teşvik belgesi hazırladıklarını söyleyen Çağlayan “Yeni belgeler ile 76 milyar TL’lik yatırım olacak. ve 178 bin yeni istihdam sağlanacak. Bir önceki döneme oranla yatırım belgesi sayısı yüzde 20, yatırım tutarı yüzde 60, istihdam ise yüzde 59 arttı. Yatırım başına harcama ise 11.8 milyon iken 15.7 milyon liraya çıktı” dedi. Yatırım istihdam oranının yüzde 28’den yüzde 37’ye çıktığını anlatan Çağlayan, “Özel sektörün yatırımlarında ölçek büyüyor. Yatırımcı benimle aynı fikirde. Ayağını frene basmadan gaz veriyor. Yabancılar 268 adet yatırım teşvik belgesi aldı ve10.5 milyar liralık yatırım taahhüt ettiler. Bu alanda yüzde 65’lik bir artış yaşandı” dedi. Yatırımların yüzde 56’sında bölgesel teşvik uygulandığı bilgisini veren Çağlayan, “19 proje büyük ölçekli yatırım kapsamında geldi. Burada otomotiv ve makine sektörü öne çıkıyor. Stratejik yatırım teşvik belgesi alanında 7 proje için 9 milyar liralık yatırım öngörülüyor. 11 proje daha inceleniyor” dedi.

Haberin Devamı

Çivi çakmayanlar var

İlk defa bir bakan tarafından Diyarbakır’da düzenlenen bir programa davet edildiğini söyleyen Diyarbakır Büyük Şehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, “Birine arsa tahsis edilmiş sonra onu gazete ilanı ile satıyor. Bunlara bir son verilmeli. OSB’den tahsis alıp 6 senedir çivi çakmayanlar var” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!