Cottarelli sözünü tuttu Londra'da Türkiye'yi övdü

Güncelleme Tarihi:

Cottarelli sözünü tuttu Londrada Türkiyeyi övdü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Telekom'a hız çok isabetli karar

IMF Türkiye Masası Şefi, özelleştirmede şu ana kadar atılan adımların, Türk ekonomi tarihinde atılan adımlara bakıldığında iyi kabul edilebileceğini ifade etti, Türk Telekom'un özelleştirilmesinde yaşanan gelişmelerin önemine işaret etti. Cottarelli, hükümetin Türk Telekom'da özelleştirme operasyonuna hız verme kararını son derece isabetli bulduğunu belirtti.

TÜRKİYE'den ayrılırken, ‘‘Başarınızı tüm Avrupa'ya anlatacağım’’ diyen IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, sözünü tuttu. Cottarelli, dün Londra'da düzenlenen ‘‘Türkiye'de Sermaye Piyasaları ve Yatırım’’ konulu toplantıda, hükümeti ve ekonomideki gelişmeleri övdü.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, önceki gün Ankara'da düzenlediği basın toplantısında verdiği sözü, dün Londra'da tuttu. Ankara'da, ‘‘Türkiye ekonomisinin iyi gittiğini Avrupalı yatırımcılara da anlatacağım’’ diyen Cottarelli, dün Londra'da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türk-İngiliz İş Konseyi tarafından düzenlenen toplantıda, Türkiye'ye ve hükümete övgüler yağdırdı.

Cottarelli, ‘‘Türkiye'de sermaye piyasaları ve yatırım’’ konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin geldiği noktayı özetlerken, enflasyonun uygulanan programın ilk sekiz ayında, 1986'dan bu yana en düşük oranı yakalamış olmasını, hükümetin kararlı ve ciddi uygulamalarının bir sonucu olarak niteledi.

Cottarelli, ‘‘Ancak ünlü bir Roma atasözü, ‘anlatılacak çok gerçek varsa, bunları ifade edecek sözlerin kolay bulunacağını' söyler. Burada da durum aynı. Türkiye'de anlatılacak çok şeyler var. Dolayasıyla söz sıkıntısı çekmeyeceğim’’ dedi.

Ekonomik programın uygulanmaya başlanmasından önce, Türkiye’de büyüme rakamlarının negatif olduğunu, enflasyon oranının hiç bir düşüş sinyali vermediğine işaret eden Cottarelli, en kötüsünün de, o dönemde bütçenin büyük bir açık içinde olduğunu hatırlattı.

KARARLI VE CİDDİ

‘‘Bir şey yapılmalıydı. Güçlü bir program hazırlandı’’ diyen Cottarelli, ekonomik programın ‘‘Mali düzenlemelerle enflasyonun dizginlenmesi, döviz rejiminde köklü değişimin sağlanması ve mali yapısal değişimlere hız verilmesi’’ gibi üç ana unsurun üzerine oturtulduğunu, hükümetin bu güçlü programı uygulama konusunda kararlı ve ciddi bir tutum sergilediğini vurguladı.

Bunun sonucunda, bütçe açığının GSMH'ye oranındaki sürpriz düşüş trendi başta olmak üzere, enflasyonda keskin bir iniş görüldüğünü belirten Cottarelli, ‘‘Programın ilk sekiz ayının sonunda, enflasyon oranı 1986'dan beri ilk kez en düşük rakamı yakaladı. Bunun, petrol krizine rağmen gerçekleşmiş olması, son derece dikkat çekici ve önemlidir’’ dedi.

Bütün bu önemli gelişmelerin, üst üste yaşanan depremlerin getirdiği büyük zararlara rağmen başarıldığını hatırlatan Cottarelli, Türkiye'nin en büyük problemi olan bütçe açığının petrol fiyatlarındaki yükselme ve iç piyasadaki talebin artışı gibi sebeplere bağlı olduğunu ifade etti. Cottarelli, ihracat-ithalat dengelerine de dikkat çekerken, Türkiye'de yabancı malı gibi yerli üretime ilginin de yüksek olduğunu vurguladı.

Konferansta konuşan Dışişleri eski bakanlarından İlter Türkmen de, Türkiye'nin, 21. yüzyılın başında bulunduğu bölgedeki ekonomik ve siyasi ağırlığına dikkat çekerken, ekonomist Deniz Gökçe de, Türkiye'nin IMF ile yaptığı stand by düzenlemesinin uygulamasında gösterilen başarının, koalisyon hükümetinin uyumlu, ciddi ve kararlı çalışmasının bir sonucu olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!