Cottarelli: Enflasyon için büyümekten vazgeçilebilir

Güncelleme Tarihi:

Cottarelli: Enflasyon için büyümekten vazgeçilebilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE'de enflasyonun bu kadar uzun süre kalıcı olmasının sebebinin ‘‘Kısa dönemde büyümeyi artırma takıntısı’’ olduğunu belirten IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, ‘‘Büyümenin öncelikli bir mesele olduğunu sanmıyorum. Bazen orta vadede büyümeyi maksimize etmek için kısa dönemde büyümeden vazgeçmek gerekebilir’’ dedi.

İMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cotarelli, Türkiye'de enflasyonun bu kadar uzun süre kalıcı olmasının sebebinin ‘‘Kısa dönemde büyümeyi artırma takıntısı’’ olduğunu belirterek, ‘‘Büyümenin öncelikli bir mesele olduğunu sanmıyorum. Bazen orta vadede büyümeyi maksimize etmek için kısa dönemde büyümeden vazgeçmek gerekebilir. istikrar programı uygulayan bazı ülkeler bunu yaptı’’ dedi.

TEBİAT'ın (Turizm, ekonomi, bilimsel araştırma, tanıtma merkezi) Antalya Kemer'de düzenlediği ‘‘Ekonomik istikrar programı uygulamaları’’ konulu İkinci Ekonomi Zirvesi, ekonomi yönetimi ile çok sayıda bakanı bir araya getirdi.

Cotarelli'nin de konuşmacı olarak yer aldığı zirvede uygulanan ekonomik programın bugün geldiği nokta tartışıldı. Cotarelli, hükümetin bu programdan olağanüstü başarı kaydettiğini belirterek, ‘‘Ama tamamlanması gerekiyor. Çünkü bu bir 100 metre değil, maraton koşusudur’’ dedi. Türkiye'nin deprem felaketi ve petrol fieyatlarındaki artışa rağmen ekonomideki olumsuz tabloyu tersine çevirmeyi başardığını söyleyen Cotarelli, şöyle dedi:

Enflasyon, 1986'dan buyana en düşük düzeyine ulaştı. Bu, ekonomik aktivitedeki canlanmayla birlikte faizlerin kesin düşüşüyle desteklendi. Ancak dünya petrol fiyatlarındaki artış enflasyon üzerinde olumsuz etki yapıyor. Bu tehlike petrol ithal eden bütün ülkeler için geçerli. Bu yüzden 'İçerdeki tehlikelere' odaklanmak gerekiyor.

İç talepteki hızlı artış programa yönelik bir iyimserlik işareti. Ancak özellikle tüketimdeki artış dış cari ödemeleri olumsuz etkiledi. Cotarelli, son bir hafta boyunca değindiği 'İnce ayar' kavramına açıklık getirmek istediğini belirterek, şöyle dedi:

Çok hızlı artan iç talebi dengelemek için güçlü mali politikalara ihtiyaç var. Güçlü mali politika, uygun bir ücret politikasına ihtiyaç duyar. Kamu çalışanları 2000 yılında hedeflenen enflasyon çerçevesinde ücret aldrı. Ancak özel sektörün bir kısmında ücretler hedeflenen enflasyonu aştı. Bu da ciddi bir gerilim yarattı. Hedefin üstündeki yüksek ücretler ilerdeki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde de gündeme gelecek ve işsizlik oranının artmasına neden olabilecektir.

Bu nedenle işçi, işveren ve hükümet yetkililerinin bir araya gelerek toplu iş sözleşmesi ve fiyatlar konusunda uzlaşmaya varması gerekir.

PROGRAM HÜKÜMETİNDİR

Bu programın İMF'ye veya bürokratlara ait olduğu yolunda ‘‘bir sürü hikaye’’ duyduğunu söyleyen Cotarelli, şöyle dedi:

‘‘Bunların hepsi saçma. Bu program hükümete aittir. Teknik olarak ne kadar iyi tasarlanırsa tasarlansın, siyasi iradenin kararlılıkla uygulamadığı bir program başarıya ulaşamaz. Program hedefleri konusunda hükümetin kararlı olduğunu görüyorum.’’

MHP'li Devlet Bakanı Tunca Toskay ise konuşmasında, cari açığın büyümesinin hükümetin elinde olmayan nedenlerden kaynaklandığını savunarak şunları söyledi:

Bu program ile bizlerin dahi ümit etmediği oranda reel faiz düşüşü yaşadık. Cari açıkta dünyadaki özel şartlardan kaynaklanan bir büyüme var. Bunun kontrolü bizim elimizde değil ki. Ancak ihracat en kritik dönemi yaşıyor. Bu konuya özel bir ilgi göstermemiz lazım. Türkiye'deki büyümenin ithalata değil, ihracata dayalı olması lazım.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan da sosyal güvenlik açığının 50 yıl sonra biteceğini belirterek, şöyle dedi:

Sosyal güvenlik yasası çıktıktan sonra önemli gelişmeler sağlandı. Geçen yılın 8 ayında Hazine'den 1 milyar 943 milyon dolar destek alırken, bu yıl aynı dönemde 650 milyon dolara düştü. Temmuz-Ağustos aylarında Hazine'den hiç para almadık. Sistem şu koşullarda ancak 2050'de başabaş hale gelecek. Ancak 7 kanun çıkar ve bilgisayar sistemine geçilirse başabaş düzeyine 10 yıl sonra geçebiliriz.

Meral: Bari dört Cottarelli daha getirelim

TÜRK-iş Genel Başkanı Bayram Meral, IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cotarelli'ye, ‘‘Müdahale istemeyiz, talimat kabul edemeyiz, emredici ifade tarzı kullanamazsınız’’ diye çıkıştı.

Meral, Cotarelli'nin konuşmasının ardından söz alarak ağır bir dille eleştirilerde bulundu. İşçi ve işveren kesimin, tarihin en olumlu dönemini yaşadığını söyleyen Meral, ‘‘Ancak bunu sağlarken müdahale istemeyiz. Başkasının talimatını kabul etmeyiz. Bu zatı muhterem ince ayar uzmanıysa, sizin işiniz ne?’’ diyerek hükümet ve bürokları da eleştirdi.

İşçilerin kendisine, ‘‘Batan bankalara 8,5 milyar dolar buluyorlar da, bize neden para bulunmuyor?’’ diye sorduklarını anlatan Meral, şöyle dedi:

‘‘Türkiye'de ince ayarı yapacak olanlar burada oturuyor. Biz daha ölmemişiz. Burada sorun yaratmak istemiyoruz. Ancak bize emredici ifade kullanamazsınız. Sadece 'Şunu şöyle yaparsanız daha iyi olur' diyebilirsiniz.’’

Meral, Cotarelli'nin konuşmasına 'baş sallayarak' dinleyenlere de bir sözü olduğunu belirterek, ‘‘Herşeyi o hallediyorsa o zaman 4 tane daha Cotarelli getirelim de bürokrasiyi de özelleştirelim’’ dedi.

Cotarelli, Meral'in bu sözlerine karşılık, ‘‘Biz öneri ve tavsiyelerde bulunabiliriz. Bunu uygulayacak olan hükümettir’’ yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!