Coşkunoğlu, 45 milyardan bürokrasi sayesinde kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

Coşkunoğlu, 45 milyardan bürokrasi sayesinde kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Karayolları eski Genel Müdürü Atalay Coşkunoğlu'ndan haksız edindiği kanaatiyle istenen 14 milyar 406 milyon 324 bin liralık para cezasının bugüne kadar bürokrasinin ilgisizliği yüzünden tahsil edilemediği ortaya çıktı. Ankara 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nin Coşkunoğlu'nun haksız servet edindiği gerekçesiyle verdiği para cezasının tahsili için gerekli bürokratik işlemlerin yapılmadığı belirlendi.

Yargıtay'ın söz konusu kararı 13 Mayıs 1997'de onamasının ardından ilgili Mahkemenin, 3628 Sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu gereği bu kararı, parayı tahsille yükümlü Ankara Defterdarlığı'na resmen tebliğ etmesi gerekiyordu. Ancak, bu işlem yapılmadı.

14 Aralık 1993'ten itibaren davaya müdahil avukat olarak katılan Hazine Avukatı Sema Özgül, Yargıtay'ın onama işleminin ardından, Mahkeme kararının bir örneğini alarak, bilgi mahiyetinde Maliye Bakanlığı Baş Hukuk Müşavirliği ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Hukuk Müşavirliği'ne gönderdi. Ancak karar örneği, bu kuruluşlarca da dikkate alınmadı.

Coşkunoğlu'nun cezaevinden tahliyesiyle birlikte, 14 milyar 406 milyon liralık ceza, yeniden gündeme geldi. Ankara Defterdarı Ali Karaaslan, ‘‘Mahkemenin kararı bize intikal ettirilmediği için, bugüne kadar bir işlem olmadı. Karar intikal ettirildiğinde derhal yasal işleme geçileceği tabiidir’’ dedi.

Ankara Defterdarlığı'na bağlı Muhakemat Müdürlüğü, Coşkunoğlu'na verilen para cezasının yasal faiziyle birlikte 32 milyar liraya ulaştığını hesapladı.

Söz konusu cezanın müdahale tarihinden itibaren yasal faiziyle tahsilini öngören mahkeme kararı çerçevesinde, 1994 başından 1997 sonuna kadar geçen dönem için söz konusu tutara, mahkeme para cezalarında geçerli olan yıllık yüzde 30'luk faiz uygulanacak. 1998'e sarkan bölüm için de yüzde 50'ye yükseltilen yıllık faiz baz alınacak.

Ancak Maliyenin işleme geçmesi ve Coşkunoğlu'na cezaya ilişkin tebligat yapmasının ardından ödenmeyen her ay için yüzde 15'lik amme alacakları faizi işlemeye başlayacak. Eğer Maliye Bakanlığı, kararın kesinleştiği 7 ay önce Karayolları eski Genel Müdürü'nden bu parayı istese ve tahsilat bugün yapılsa, yüzde 15'lik amme alacakları faizi nedeniyle, toplam ceza 45 milyar liraya ulaşacaktı.

Atalay Bey nasıl kurtuldu?

Yargıtay, Coşkunoğlu'ndan 14.4 milyar liralık cezanın tahsili için gerekli tebligatı Ankara Defterdarlığı'na yapmadı.

Müdahil Hazine Avukkatı'nın Maliye ve Bayındırlık Bakanlığı'na gönderdiği bilgi mahiyetindeki karar örneğini kimse dikkate almadı.

Ankara Defterdarlığı, Coşkunoğlu'nun para cezasının gecikme faiziyle 32 milyara ulaştığını hesapladı.

Yargıtay, cezanın tahsili için gerekli tebligatı Defterdarlığa zamanında yapsaydı, Atalay Coşkunoğlu'nun borcu 45 milyar olacaktı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!