Çok çalışın, kendinizden verin Allah ödülsüz bırakmaz

Güncelleme Tarihi:

Çok çalışın, kendinizden verin Allah ödülsüz bırakmaz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2009 00:00

Borç batağındaki Dubai’nin dünyada yeni bir fitili ateşlemesine kesin gözüyle bakılırken, Dubai World’ün 26 milyar dolarlık borcunun yeniden yapılandırılacağı açıklandı. Dubai Şeyhi el-Maktum, halka, “Ülkenizi sevdiğinizi biliyorum. Sevginin en büyük derecesi kendinden vermektir. Kollarınızı sıvayın, çok çalışın, Allah’ın iyi işi ödülsüz bırakmayacağına inanın” diye seslendi.

Haberin Devamı

BATACAĞI söylentisi bile dünyayı sarsan Dubai’nin, Dubai World’ün 26 milyar dolarlık borçlarını yapılandıracağını açıklaması krizin yayılma kaygılarını yatıştırdı. Dubai World, 59 milyar dolarlık borcun, 26 milyar dolarlık kısmının yeniden yapılandırılması konusunda bankalarla olumlu görüşmelerde bulunduğunu açıkladı. Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el-Maktum, liderlerin savaş zamanlarında yaptığı türden bir açıklama ile dikkat çekti. El-Maktum, Dubai World’ün yeniden yapılandırma planına destek isteyerek, “Güç ve istikrar açısından dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahibiz. Global ekonominin iniş ve çıkışlarında interaktif bir şekilde yer alabiliyor. Bu krizleri aşmamızı ve fırsatları yakalamamızı sağlıyor. Ülkeniz için duyduğunuz sevginin kalbinizde ekili olduğunu biliyorum. Fakat sevginin en yüksek derecesi kendinden vermektir. Düşünceleriniz toplayın, zihninizi aydınlatın, kollarınızı sıvayın, çok çalışıp inisiyatifi ele alın, hep ileri bakın ve Allah’ın asla iyi işi ödülsüz bırakmayacağına inanın” dedi.
Körfez’in ateşi sönmedi
Borç yapılandırma planı ana emlak şirketleri Nakheel ve Limitless’i kapsıyor. Dubai World, yapılandırma planının Infinity World Holding; DP World, Economic Zones World, P&O Ferries and Jebel Ali Free Zone’u (JAFZA) kapsayan Istithmar World and Ports & Free Zone World şirketlerinin finansal durumlarının sağlıklı olduğunu belirterek, borç yapılandırmanın bu şirketleri kapsamadığını açıkladı. Ortadoğu’da Kurban Bayramı nedeniyle 5 gündür kapalı olan borsalar, Dubai World’den gelen borç yapılandırma açıklamasına rağmen salı günü düşüşle açıldı. Tatilin ardından dün Körfez’deki borsaların büyük kayıp vermesi, borç yapılandırmadaki belirsizliklere bağlandı. Şükran Günü nedeniyle perşembe ve cuma günü kapalı olan Kuzey Amerika borsaları ise pazartesi akşamı olumlu işaret vererek, salı günü Asya ve Avrupa borsalarının yükselişe geçmesine neden oldu.
Dünya bizi anlamadı
Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el-Maktum, dünyanın, Dubai’nin, Dubai World’ün borçlarının yeniden yapılandırılması açıklamasını anlamadığını söyledi. El-Maktum, Al-Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, finansal erime sırasında emirliğin ekonomisinin “güçlü” ve “kararlı” olduğunu belirtti. Dünyanın, Dubai’nin, Dubai World’ün borçlarının yeniden yapılandırılması açıklamasını anlamadığını ifade eden el-Maktum, Dubai World’ün borçlarının ertelenmesini istemesinin ardından küresel piyasalarda yaşanan erimenin, Dubai’de ne olduğunun anlaşılmadığını gösterdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Barneys ve MGM’de 6 milyar  dolarlık yatırımı var

Haberin Devamı

DUBAİ World’ün yatırım birimi Istithmar World 2007 yılında 942 milyon dolara lüks perakendeci Barneys’i satın alırken, Dubai World de geçen yıl emirliğin eğlence ve mali hizmetler sektöründe çeşitlendirme yapma planı çerçevesinde ABD’li MGM’e 5.1 milyar dolar yatırdı. Bu yatırımların geleceğinin ne olacağı merak ediliyor. Öte yandan, Dubai’de konut fiyatları ikinci çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 47 ile bugüne kadar bir piyasada kaydedilen en keskin düşüşü yaşamıştı. Düşüşün sürmesi bekleniyor.

el-Nahayan: Ekonomimiz güçlü ve sağlıklı

BİRLEŞİK Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Khalifa bin Zayed el-Nahayan, BAE’nin bir üyesi olan Dubai’nin borçlarının dünyayı uçurumun ucuna getirmesine rağmen ülkesindeki ekonominin sağlıklı olduğunu açıkladı. El-Nahayan “Herkesi rahatlatmak isterim ki ülkemiz bugün daha güçlü ve daha iyi durumdadır ve ekonomimiz ve toplumumuz sağlıklıdır” dedi. Dubai Maliye Bakanı’nın Dubai World’de devlet garantisi yok açıklamasıyla borçlara sahip çıkmaması pazartesi günü dünya piyasalarındaki kaygıyı artırmıştı.

Haberin Devamı

Bayram bitti Körfez borsaları çakıldı

KURBAN Bayramı nedeniyle Ortadoğu’da borsalar kapalıydı ve tatilin ardından dün Körfez’deki borsalar büyük kayıplarla açıldı. Dubai’nin piyasalar açılmadan borç yapılandırma açıklaması yapması Körfez borsalarındaki çakılmayı engelleyemedi.
Katar’da borsa yüzde 9 düşüşle açıldı.
Kuveyt borsası yüzde 2.55 geriledi.
Pazartesi günü Abu Dabi borsası yüzde 8.3 rekor düşüş yaşamıştı.
Aynı gün Dubai borsası yüzde 7.3 ile büyük çöküş kaydetti.
Asya ve Avrupa borsaları ise Wall Street’teki olumlu işaretleri takip ederek yükselişe geçti.

Hangi bankalar risk altında

DÜNYA finans piyasalarında kimin Dubai’ye ne kadar borç verdiği konuşuluyor. Avrupa bankalarının Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki projelere 100 milyar dolara yakın borç verdiği tahmin ediliyor. Başka bir tahmine göre ise Dubai’nin borçlarından Avrupa bankalarının payına 40 milyar dolar düşüyor ama bunun yüzde 50’sinin ödenememesi bile büyük bir sorun demek. HSBC ve Standard Chartered gibi bankaların Dubai’de irite edici kayıplar verebileceği söyleniyor. Deutsche Bank’ın ağustos ayı raporuna göre, Dubai emirliği ve sahip olduğu şirketlerin 2010’da 9.2 milyar dolar, 2011’de 19.8 milyar dolar ve 2012 yılında da 17.3 milyar dolar geri ödeme yapması gerekiyor.

Haberin Devamı

Emirates kurtarıcı mı olacak karşılık olarak mı verilecek

DÜNYANIN en hızlı büyüyen havayolu şirketi Emirates’in, Dubai’nin borçları için kefil olabileceği ve borç kontrolünü yapabileceği ileri sürüldü. En çok A380 süper-jumbo uçaklara sahip şirket olma iddiasına sahip ve Arsenal, Paris St. Germain gibi futbol takımlarının cömert sponsoru Emirates’in ülkenin mali istikrarının simgesi olması da tartışma yarattı. Finans uzmanları, Abu Dabi’nin Dubai’yi kurtarırken Emirates’in sahibliğini talep edeceğini ileri sürüyorlar. Dubai hükümetinin sahip olduğu Investment Corporation of Dubai Emirates’in ana şirketi. BNP Paribas’dan Vivek Tawadey “Emirates, Dubai’nin tacındaki mücevherlerden biri olarak masanın üzerinde olacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!