Coca Cola Efes'ten hisse aldı

Güncelleme Tarihi:

Coca Cola Efesten hisse aldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2005 22:07

Haberin Devamı

Açıklamada, bu kapsamda CCİ'de yapılacak bir sermaye artışıyla, Anadolu Efes'in CCİ'deki payını da arttırdığı ifade edilirken, Efes Sınai'nin çoğunluk hisselerinin CCİ tarafından satın alınması sonrasında, Efes Sınai'nin azınlık paylarına sahip yatırımcılarına zorunlu çağrı, halka açılma ve Efes Sınai ile birleşme planlandığı bildirildi.
Planlanan birleşmenin temelinde, CCİ ve Efes Sınai'nin yaratacakları sinerji ile Türkiye, Ortaasya ve Ortadoğu'da alkolsüz içecek sektöründe lider bir şişeleyici konumuna gelme stratejisinin yattığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Efes Sınai'nin satın alınmasıyla birlikte CCİ, Türkiye'de yürüttüğü şişeleme faaliyetlerine Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan'ı da ekleyerek büyüyecek. Türkmenistan'daki şişeleyicinin en büyük hissedarı konumuna gelecek. Tacikistan'da şişeleyici firma olma hakkının yanı sıra Irak'ta da şişeleyici firma olma opsiyonuna sahip olacak. CCİ ayrıca, Coca-Cola'nın Ürdün'deki mevcut şişeleyicisinin, Efes Sınai tarafından satın alınmasından sonra bu ülkedeki tek şişeleyici olacak.”

Haberin Devamı

Satın alma işleminin yetkili mercilerin onayından sonra geçerlilik kazanacağı bildirildi.

İŞLEMİN DETAYLARI

CCİ Yönetim Kurulu bugün yapılan toplantıda, Anadolu Efes'in, Efes Sınai'deki (13.849.752.706 hisseye tekabül eden) yüzde 51.87 oranındaki hissesini 196.045.010 YTL karşılığında satın almaya karar verdi.
Hisse satış işleminin tamamlanmasının ardından CCİ Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuracak ve Efes Sınai'nin azınlık hissedarlarına zorunlu çağrı yapacak.

CCİ Efes Sınai hisseleri için nakit çağrı fiyatını, Sermaye Piyasası mevzuatı çerçevesinde, satın almada kullanılan fiyat olarak tespit etmeyi öngörüyor.

CCİ ayrıca, primli olarak bedelli bir sermaye artışına gidecek ve ödenmiş sermayesi 223.8 milyon YTL'den 249.6 milyon YTL'ye artırılacak.

Sermaye artışına sadece Anadolu Efes'in yüzde 100 iştiraki olan Efes Pazarlama ve Dağıtım Ticaret A.Ş katılacak ve sermaye artışına katılmak için ödeyeceği tutar 196 milyon 44 bin 885 YTL olacak.
Sermaye artışını takiben Anadolu Efes'in CCİ'deki konsolide hisse oranı yüzde 45.6'dan yüzde 51.2'ye çıkacak, The Coca-Cola Company, Özgörkey Holding ve Coca-Cola Satış ve Dağıtım'ın payları ise sırasıyla yüzde 35.9, yüzde 7.9, ve yüzde 5 olacak.

Haberin Devamı

CCİ'ın Anadolu Efes'in Efes Sınai'de sahip olduğu hisselerini satın alma işlemi ve sermaye arttırımı, her iki şirket sermayesinin tamamını temsil eden ve CCİ için 1.701 milyon YTL ile Efes Sınai için 378 milyon YTL olarak belirlenmiş değerler üzerinden gerçekleşecek.

CCİ HALKA ARZ ÇALIŞMALARINA BAŞLAYACAK

Açıklamada, CCİ'nin ayrıca, Anadolu Efes'ten Efes Sınai hisselerinin alımı, sermaye artışı ve çağrı işlemlerini takiben, İMKB'de işlem görmek üzere muhtemel bir halka arz konusunda hazırlık çalışmalarına başlamaya da karar verdiği bildirildi.

Nihai adım olarak da CCİ ve Efes Sınai'nin, CCİ'nin muhtemel halka arzından sonra, yürürlükteki Sermaye Piyasası Mevzuatı çerçevesinde birleşmeleri konusunda hazırlıklara başlamak üzere niyet kararı alındığı ifade edildi.
Birleşme sırasında Efes Sınai için CCİ'nin Anadolu Efes'ten hisseleri devralmasında oluşan değer gözönüne alınacağı, CCİ'ın değeri için ise tespit edilen mevcut değerin yanı sıra, Efes Sınai hisselerinin Anadolu Efes'ten ve zorunlu çağrı yoluyla satın alınması sonucunda elde edilecek değer artışları ile muhtemel bir halka arz sırasında olası bir sermaye artırımı sebebiyle meydana gelebilecek değer artışlarının da dikkate alınacağı, bu değerler doğrultusunda bulunacak olan CCİ ile Efes Sınai hisseleri arasındaki değişim oranının da söz konusu birleşme çalışmalarında göz önüne alınması hususunun şirketlerin genel kurullarının tasvibine sunulmasına karar verildiği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!