Coca - Cola Afrika’ya kiraladı şimdi Asya’nın da patronu oldu

Güncelleme Tarihi:

Coca - Cola Afrika’ya kiraladı şimdi Asya’nın da patronu oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2006 00:00

Dünyanın meşrubat devi Coca-Cola Company’nin Güney Afrikalı ortağı Sabco’ya kiraladığı Türk yönetici Cem Kumral, şimdi Asya ülkelerinin bir bölümünü de yönetim alanına aldı. Asya ve Afrika kıtalarında 11 ülkeden 25 fabrikayı yönetecek olan Cem Kumral, Rusya’da Coca-Cola’nın liderliğe yükselmesi başarısına imza atmıştı.

ABD’li meşrubat devi Coca-Cola’nın, kendisinden yardım isteyen Güney Afrikalı ortağı Sabco’ya üç yıllığına kiraladığı başarılı Türk yönetici Cem Kumral, artık Afrika’yla birlikte Asya halkına da Coca-Cola içirmeye çalışacak. Geçen yıl Coca-Cola ile anlaşarak Cem Kumral’ın kira süresini uzatan ABD’li meşrubat devinin Doğu Afrika şişeleyicisi Sabco (South African Bottling Company Aralık 2005’ten itibaren Asya’yı da Kumral’a bağladı.

HANGİ ÜLKELER BAĞLI: Son bir yıl içinde Asya’da Vietnam, Kamboçya, Laos, Sri Lanka, Nepal ve Bangladeş’e yayılan Sabco, Cem Kumral’ı şirketin İdari Direktörlüğü’ne getirdi. Kumral, Afrika kıtasında Güney Afrika’nın yanısıra Doğu Afrika ülekleri Tanzanya, Kenya, Etiyopya ve Uganda’dan sorumluydu. Cem Kumral’a bağlı olarak Afrika’da Tanzanya Ülke Müdürü olarak çalışan Kadir Gündüz de, yeni yılda Sri Lanka, Nepal ve Bangladeş’ten oluşacak Batı Asya Bölgesi Direktörlüğü’ne getirildi. Kadir Gündüz de, yeni görevi nedeniyle 2006’da Hindistan’a yerleşecek.

25 FABRİKA, 6 BİN ÇALIŞAN: Asya ve Afrika kıtalarında 11 ülkenin sorumluluğuna getirilen Kumral, 300 milyon nüfuslu bu pazarlarda, 250 bin satış noktalı dağıtım kanalı, 25 fabrika, 6 bin çalışan ve 400 milyon dolarlık bir ciroyu yönetecek. Sabco, Afrika’da uyguladığı dağıtım sistemini, altyapısı gelişmekte olan ülkelere benzeyen Asya ülkelerine taşıyor.

COCA-COLA’YI RUSYA’DA LİDER YAPTI: ABD’li meşrubat devi 2001 yılı sonunda, Doğu Afrika operasyonlarında başarılı olamayan Güney Afrikalı ortağı Sabco’nun başına, Rusya’da büyük başarılara imza atarak üç yılda Coca-Cola’yı yeniden liderlik koltuğuna oturtan Coca-Cola Rusya Şişeleme Operasyonları Genel Müdürü Cem Kumral’ı göndermişti. Coca-Cola Doğu Afrika Müdürlüğü’ne üç yıllığına atanan Kumral, 5 Afrika ülkesinin sorumluluğunu almıştı.

95’TEN BERİ SABCO İLE ORTAK: Coca-Cola, Güney Afrikalı Sabco’ya 1995 yılında yüzde 25 ortak olarak, Afrika kıtasındaki diğer ülkelere yayılmak için adım attı. İki yıllık büyüme ve yatırım süreci sonunda Sabco, Afrika’ya başarılı bir şekilde yayıldı. Ancak daha sonra bocalama dönemine girdi. Bunun üzerine Coca-Cola, Rusya’daki operasyonlarını toparlamak ve kára geçirmek amacıyla Rusya’ya gönderdiği Cem Kumral’ı üç yıllığına Sabco’ya kiraladı. Kumral, 2001 yılı sonunda Sabco Doğu Afrika Divizyon Genel Müdürü olarak Güney Afrika’ya gönderildi.

YEREL YÖNETİCİLER YETİŞTİRDİ: Cem Kumral, Afrika’da Sabco’yu ayağa kaldırmanın yanısıra hızlı bir eğitim porgramıyla yerel yönetici de yetiştirmeye soyundu. Kumral, son üç yılda ülke yöneticiliği dahil birçok önemli pozisyona yerel elemanlar yetiştirdi. Böylece yönetici ithal eden Doğu Afrika ülkelerini Asya ülkelerine yönetici ihraç eder konuma taşımanın adımlarını attı. Sabco, bu gelişmeler üzerine Coca-Cola ile yeniden görüşen Sabco, Kumral’ın 5 yıl daha kendisinde kalması için anlaştı.

Dağıtım sistemi geliştirdi, Dünya Bankası’ndan bayi desteği sağladı

CEM Kumral, Afrika’da devraldığı beş ülkede önce satış ve pazarlama yöntemlerini değiştirdi. Türkiye’de geliştirdiği, daha sonra Rusya’da kullandığı yöntemi, şirket ve bayii dağıtım sistemlerinin karışımı olan bir sistemi Afrika ortamına adapte ederek ‘MDC’’yi (Manual Distribution Centres) kurdu. Müşteriye ziyaret sıklığını artıran, aynı zamanda dağıtım maliyetlerini düşüren sistem sayesinde etkinlik ve kárlılık hareketini başlattı. Sistem, Afrika’nın kalkınma programlarına örnek çözüm porgramlarına dahil edilince, Dünya Bankası’nın küçük işletme kurumu IFC (International Finance Corporation), sistemdeki bayilere düşük maliyetli sermayenin yanısıra eğitim masraflarına da katkıda bulundu. Bu sayede Sabco, üç yılda, beş ülkede 2 bin 500 bayiden oluşan dev bir ağa sahip oldu. Şirket bu gelişmeden sonra stratejilerini büyüme üzerine kurdu.

Cem Kumral kimdir

COCA-Cola Doğu Afrika Genel Müdürü Cem Kumral, 1962 doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. 1990’da Coca-Cola’ya katıldı. Sırasıyla Türkiye Bölgesi Pazarlama Müdürlüğü, İstanbul Fabrikası Genel Müdürlüğü, Türkiye Şişeleme Operasyonları Direktörlüğü yaptı. 1998’de Orta Rusya Bölge Direktörlüğü görevine getirildi. Mart 2000’de Şişeleme Operasyonları Genel Müdürü oldu. Ağustos 2000’de Coca-Cola Rusya Şişeleme Operasyonları Genel Müdürlüğü’ne getirildi. 2001 sonunda Güney Afrika’da Sabco Doğu Afrika Şişeleme Operasyonları Genel Müdürü oldu. 2005 sonunda da Sabco’nun İdari Direktörlüğü’ne atandı.

KUMRAL’IN DOĞU AFRİKA EKİBİ (Soldan sağa): Soren Hansen (Danimarkalı), John Donachi (İskoçyalı), Cem Kumral, Kadir Gündüz, Citos Reyes (Filipinli), Ndema Rukandema (Ugandalı).
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!