Civic Sedan bitiyor fabrika bekliyor!

Güncelleme Tarihi:

Civic Sedan bitiyor fabrika bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2019 08:30

Japon Honda, 2021 yılından itibaren İngiltere fabrikasını kapatacağını, Türkiye fabrikasında ise Civic Sedan üretimini sonlandıracağını açıkladı. Bu kararla Avrupa’da üretimi tamamen bitirme sinyalini veren Honda’nın Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, Civic Sedan modelinin üretiminin biteceğini ama Gebze’daki fabrikanın kapanacağına ilişkin resmi kararın henüz verilmediğini söyledi.

Haberin Devamı

JAPON otomotiv devi Honda, küresel üretim yapılandırması kapsamında 2021 yılında İngiltere fabrikasını kapatacağını, Türkiye’de de Civic sedan model üretiminin durdurulacağını, ancak operasyonların devam edeceğini açıkladı. Bu kararla birlikte 2021’den itibaren Avrupa’da üretim yapmayacağının sinyallerini veren Honda Global internet sitesinden yapılan resmi açıklamada, şirketin küresel olarak yeniden yapılandırma kararı aldığı belirtildi. Şirketin elektrikli araç üretimine ağırlık vermesiyle, küresel üretim operasyonlarını yeniden değerlendireceği ve yalnızca yüksek üretim hacminin beklendiği bölgelerde üretimi devam ettireceği vurgulandı. Bu kararda geçtiğimiz yıl Japonya ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) da etkisi var.

Haberin Devamı

YILDA 38 BİN ARAÇ

Dün yapılan açıklamada, uluslararası üretim faaliyetlerindeki değişiklik kapsamında yılda 150 bin aracın üretildiği ve 3 bin 500 kişinin çalıştığı İngiltere’deki fabrikanın kapatılacağı belirtildi. Açıklamada, halen yılda 38 bin araç üretiminin yapıldığı Türkiye’de Civic sedan modelinin üretimine ise 2021’de son vereceği ancak şirketin “iş faaliyetlerini” sürdüreceği ifade edilerek, “Honda Türkiye AŞ bu süreçte Türkiye’deki paydaşlarıyla yapıcı diyaloğu sürdürecektir” denildi. Honda Motor Avrupa Başkanı Katsushi Inoue; “Sektörümüzü etkileyen köklü değişikliklerin sonucunda, elektrifikasyon stratejimizi hızlandırmamız ve küresel operasyonlarımızı buna göre yapılandırmamız hayati önem taşıyor. Bunun sonucu olarak, üretim ağımızı geleceğe nasıl hazırlayacağımıza dair çalışanlarımızla masaya oturmak üzere zor bir karar aldık. Bu hiç de kolay olmadı. Bugünkü duyurunun çalışma arkadaşlarımızda yaratacağı tedirginlikten dolayı derin üzüntü duyuyoruz” dedi. Honda’nın Avrupa merkezi İngiltere’de yer almaya devam edecek ve Avrupalı müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanacak.

Civic Sedan bitiyor fabrika bekliyor

Honda’nın İngiltere ve Türkiye fabrikasında üretimi durduracağına ilişkin iddialar dün sadece Hürriyet gazetesinde yer aldı.

Haberin Devamı

KILIÇER KONUŞTU

Honda Türkiye Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer ise Hürriyet’e yaptığı açıklamada Civic Sedan modelinin üretiminin 2021’de biteceğini ama fabrikanın kapanacağına ilişkin resmi karar verilmediğini söyledi. Bekleyip göreceklerini ama bu durumun kendileri için sürpriz olmadığını kaydeden Kılıçer, “Şu an 1130 kişinin çalıştığı fabrikada işler aynen devam edecek. Civic Sedan dünyada 4 fabrikada üretiliyor, dolayısıyla 2021’den itibaren yeni model Türkiye’ye ithal edilecek. Ama o model yerine başkası Türkiye’de üretilir mi, bu konu belirsizliğini koruyor. Ama İngiltere fabrikası kapanıyor, Türkiye fabrikası için bugünden bunu söylemek doğru değil. Önümüzdeki süreçte neler olacağını bekleyip göreceğiz. Burada elektrikli aracın üretimi ya da herhangi bir modelin üretilip üretilmeyeceği konusundaki karar net değil” dedi.

Civic Sedan bitiyor fabrika bekliyor

Haberin Devamı

2 YILDIR SATIŞ REKORU KIRIYOR

2018 yılında Türkiye’de toplam otomotiv pazarı yüzde 35 daralırken, Honda Türkiye satışlarını yüzde 8.5 artırarak daralan pazarda büyüme gösteren 3 markadan biri oldu. 2017 yılında gerçekleştirdiği tarihinin en yüksek satışı olan 26 bin 421 adedi, 2018 yılında 28 bin 661’e taşıyarak yeni bir rekora daha imza atan Honda’nın bu başarısında da Gebze’de üretilen Civic Sedan modeli etkili oldu. Civic Sedan modeli Ağustos, Eylül ve Ekim ayları olmak üzere üst üste 3 ay boyunca Türkiye’nin en çok satan modeli oldu. 2018 yılında 4 bini dizel olmak üzere toplam 23 bin 799 adet satılan araç, yıl genelinde de en çok satılan 3’üncü model olma başarısını elde etti. Filo satışları çıkartıldığında ise bireysel müşterilerin en çok tercih ettiği model yine Civic sedan oldu.

Haberin Devamı

1997’DE ÜRETİM BAŞLADI

GEBZE Şekerpınar´da bulunan fabrika, Honda’nın Avrupa’daki ikinci otomobil üretim tesisi konumunda. Honda binek otomobillerinin üretim, ithalat ve pazarlaması ile Honda motosikletlerinin ithalat ve pazarlamasından sorumlu Honda Türkiye, 1992 yılında yüzde 50-50 ortaklıkla Anadolu Honda Otomobilcilik A.Ş. adı altında kuruldu.1997 yılı sonundan itibaren Honda’nın Civic modelinin seri üretimine başlayan şirket Ocak 2003 tarihinden bu yana Honda Türkiye A.Ş. olarak yüzde 100 Honda Motor Co. sermayesi ile faaliyetlerini sürdürüyor. Yıllık üretim kapasitesi 50 bin araç olan Honda Türkiye Gebze Fabrikası’nda 1130 kişi çalışıyor. Burada üretilen Civic Sedan modeli, Almanya, Polonya, Romanya gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Mısır ve İsrail’in de dahil olduğu 30’dan fazla ülkeye ihraç ediliyor. Bunun yanında, Accord, Jazz, CRV, Civic Sedan ve Civic 5 Kapı modelleri için yedek parça üretimi gerçekleştirilip Avrupa ve Amerika’ya ihraç ediliyor.

BAKMADAN GEÇME!