Çinliler, Hintliler Kiev’de ‘Pes’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Çinliler, Hintliler Kiev’de ‘Pes’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2013 01:31

Türk ev tekstilcileri Ukrayna pazarında rakip bırakmadı.

Haberin Devamı

2-5 ekim tarihleri arasında düzenlenen 10. Kiev Design Living Tendency’ye 38 Türk firması katılırken, Çinli, Hintli ve İtalyan firmalar yok denecek kadar azdı. Türkler, Ukrayna’da navlun ve stok avantajını kullanıyor.

SON yıllarda küresel rekabette en başarılı sanayi sektörleri arasına giren ‘Türk ev tekstili’ Ukrayna pazarında rakip bırakmadı. 2-5 ekim tarihleri arasında düzenlenen 10. Kiev Design Living Tendency’ye (Uluslararası Ev Tekstili ve Dekorasyon Fuarı) 38 Türk ev tekstilcisi katıldı. Fuarın ev tekstili bölümünde diğer pazarlarda Türklerin en güçlü rakipleri olan Çinli, Hintli ve İtalyan firmalar yok denecek kadar azdı.

100 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Kiev’deki fuara, Türkel Farcılık organizasyonu ile katılan Türk ev tekstili firmalarının yetkilileri, Türkiye’nin Ukrayna pazarına yaklaşık 100 milyon dolarlık ihracat yaptığını belirterek, genellikle Ukrayna’da da şirketler kurarak pazarda daha da güçlü konuma geldiklerini söylüyor. Türkiye’nin Ukrayna Büyükelcisi Mehmet Samsar ise, bu yılın sonuna kadar iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanacağını açıkladı.

STRATEJİK ORTAĞIZ, VİZE YOK

Büyükelçi Samsar şöyle konuştu: “2010 yılında iki ülke arasındaki ilişkiler stratejik ortaklık düzeyine çıktı. Bir anlamda kişilerin ve ürünlerin serbest dolaşımı için adımlar atılmaya başlandı. İlk etapta vize anlaşması yapıldı ve 2012 yılında yürürlüğe girdi. Türkiye’ye Ukraynalı seyahatinde yüzde 19, Türklerin bu ülkeye ziyaretinde yüzde 55 artış oldu. İki ülke arasındaki dış ticaret de 6.2 milyar dolar. 2008 seviyesini henüz yakalayamadık ama serbest ticaret anlaşması için görüşmelerimiz sürüyor. Bu konuda Ankara’da yeni bir toplantı olacak ve yıl sonuna kadar anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

Haberin Devamı

‘Yerleşik’ olmak avantaj sağladı

KİEV’de ev tekstili fuarın katılan firmaların temsilcileri, son yıllarda ithalatçıların stok yapmamak için üretici firmalarla doğrudan ticarete giriştiğini belirterek şöyle konuştular:

Mehmet Yasubuğa (Süper Grup):

“Ukrayna’da ev tekstili pazarını ile geçirdik. burada çinli de İtalyan da karşımızda duramadı. Biz, perde üretiyoruz ve 40 ülkeye 75 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Ukrayna’da kendi şirketimizi de kurduk. Buraya 7.5 milyon dolarlık ihracatımız var. Pazar doymuş ama pazarımızı korumamız da çok önemli. Burada Çin rekabeti yok denecek kadar az. Çünkü Çin, çok uzak. Hem navlun hem stok sorunu lehimize. Zaten son yıllarda Türk şirketleri Avrupa ile Çin ürünleri arasında farklılaşmış durumda. Önümüzdeki dönemde Avrupa daha da zayıflayacak ve birçok pazarda Türkiye’de Çin olarak
başabaş kalacağız.”

Hasan Gültekin (Nil Tekstil):

“Biz, fason ürettiriyoruz ve 10-12 milyon dolar arası ciro yapan bir firmayız. Moskova’da ve burada şirketlerimiz var. Burada 7 yıldır varız. Ciromuzun yüzde 80’i ihracattan. Burada buraya pazar artık oturmuş. Burada ev tekstilinde bir tane Çinli firma bulamazsınız çünkü o da biliyor ki buradan onlara ekmek çıkmaz. Burası Türk ev tekstilcileri tarafından tamamen ele geçirildi ve bunu korumaya hep birlikte özen göstermeliyiz. Müşteri artık mağazasında 3 metre satsa, biz ona kesip gönderiyoruz.”

Turgut Çelik (Küçükçalık Tekstil):

“Fabrikamız İnegöl’de, ayrıca Mısır’da da fabrikamız var. Yakın zamanda Soley Havlu’yu da almıştık. Kayseri’de de Lüks Kadife bizim. Gittiğimiz her pazarda ev tekstili namına her ürünü satıyoruz. Ana pazarımız Avrupa ve ABD. 150 milyon dolarlık ihracatımız var. 200 milyon dolar da ciromuz var. Avrupa’da daha çok market zincirlerine ürün veriyoruz. Ukrayna’ya ise 2005 ten beri ürün satıyoruz. Buraya biz de kendi şirketimizi kurarak girdik çünkü toptancılar bu ülkede bitmiş.”

Haberin Devamı

THY haftada 80 uçuş yapıyor

TÜRKİYE’nin Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar, “Başbakanımızın koyduğu hedef; iki ülke arasındaki dış ticaret hacmini 5 yıl içinde 20 milyar dolara, 10 yıl sonunda da 40 milyar dolara çıkarmak. THY haftada 80 tarifeli uçuş yapıyor. Charter uçuşlarda 100’ü buluyor. Özel havayolları ile uçulan şehir sayısı 8’e çıktı. Birçok alanda yatırım potansiyeli çok yüksek. Nüfus 45 milyon ve nüfusu artırmak için ciddi çabaları var. Burada 600 civarında Türk şirketimiz, 15 bin civarında da Türk vatandaşı var.”

Hedef ihracatı arttırmak

Türkel Fuarcılık Başkanı Korhan Yazgan, “Ukrayna’da ‘bağımsızlık ilanından’ beri fuar düzenliyoruz. Serbest ticaret anlaşması da imzalanırsa, birçok sektörde gümrük duvarları inecek. Biz de buna dönük hazırlıklarımızı yapıyoruz” dedi. Halen yurt dışında yılda 14 fuara Türk firmalarını götürdüklerini söyleyen Yazgan, “29-31 Mart 2014’te de Kazakistan’da ev tekstili fuarı düzenleyeceğiz. Libya ve Rusya’da da farklı konularda fuarlarımız var. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için koyduğumuz 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamak için, maksimum katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!