Çin'in açıklaması borsa, altın ve petrolü geriletti

Güncelleme Tarihi:

Çinin açıklaması borsa, altın ve petrolü geriletti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2009 15:42

ÇİN Hükümeti başta çimento ve çelik olmak üzere bazı sektörlerdeki kapasite fazlasını kısacağını ve aşırı yatırımları frenleyeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Çin kaynaklı ekonomik toparlanmanın sürdürülebilirliği konusundaki kaygıları şiddetlendiren açıklamalar piyasalarda yankı buldu. Açıklamaların etkisiyle ham petrol fiyatları gerilerken, altın fiyatları 3 gün içinde ilk kez düştü. Asya borsaları düşüşe geçti.

Hong Kong’da Hang Seng Endeksi yüzde 1.1 gerilerken, Tokyo'da Nikkei yüzde 1.6 düştü. Seul’de Kospi Endeksi yüzde 0.9 azalırken, Çin’de 4 gün üst üste geriledikten sonra dün yükseliş gösteren Şanghay Borsası yine düştü. Bloomberg'e göre, Çin’de ekonomik toparlanmanın beklenenden yavaş gerçekleceği endişeleri, altın fiyatlarını 3 günlük yükselişin ardından geriletti. Endişeler, yatırımcıların değerli madenlere olan iştahını azalttı.

Dünyanın ikinci büyük enerji tüketicisinin başta çelik endüstrisinde yatırımları sınırlayacağını açıklaması, petrol fiyatlarını da geriletti. Bloomberg’e konuşan bir enerji uzmanı, “Çin'de emtia talebinin yavaşlama riski var” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Wen Jiabao'nun yönettiği kabine olarak nitelendirilen Devlet Konseyi toplantısında, üretim kapasitesindeki aşırı fazlalığın daha sıkı çevre standartları, toprak kullanım kontrolleri ve piyasaya giriş düzenlemeleri gibi araçlarla kontrol edilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca hükümetin cam, kimya, rüzgar enerjisi gibi hızlı büyüyen sektörlerde ‘kontrolü arttıracağı’ bildirildi. Ekonomi uzmanları, Çin'in uyguladığı ekonomik destek programının yatırımların bazı sektörlerde yığılmasına yol açtığı uyarılarında bulunuyorlardı. 586 milyar dolarlık teşvik paketine dayanan destek programı demiryolu, köprü ve otoban gibi altyapı yatırımlarına odaklandı. Altyapı projeleri çelik ve çimento gibi bazı sektörlerin yüksek beklentilerle aşırı büyümesine neden oldu.

AŞIRI LİKİDİTE SERMAYE BALONLARI YARATIYOR

Çin’in ekonomik programının önemli parçası olan krediler, yılın ilk yarısında aşırı düzeyde yükselerek 1.1 trilyon dolara erişti. Piyasada aşırı likiditeye neden olan krediler bazı sektörlerde aşırı yoğunlaşmaya neden oldu. Kredilerin bir kısmı da emlak ve borsaya aktı. Ülkenin en büyük ikinci bankası Construction Bank’ın genel müdürü, haftabaşında varlık balonları oluştuğu uyarısında bulunmuştu.

Çin, ay ortasında çelik üreticilerinin kapasite arttırımını yasaklamıştı. Sanayi ve Enformasyon Bakanlığı (MIIT), demir-çelik üreticilerinin genişleme taleplerinin 3 yıl süreyle onaylanmayacağı bildirdi. Sanayi ve Enformasyon Bakanı Li Yizhong, çelik sanayindeki kapasite fazlasının endüstriyel sektörler içinde en belirgini olduğunu söylemişti. Çelik üreticilerine kapasite artırımlarını durdurma çağrısı yapan Li, aksi taktirde çelik sanayisinin çıkmaza gireceğini duyurmuştu.

Çin’in 660 milyon ton çelik üretim kapasitesi bulunuyor. Buna karşılık, 460 milyon ton talep öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!