Çin'de yerel hükümetlerin 1.6 trilyon borcu var

Güncelleme Tarihi:

Çinde yerel hükümetlerin 1.6 trilyon borcu var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2011 00:00

Çin'de yerel hükümetlerin 1,6 trilyon dolar borcu bulunuyor.

Haberin Devamı

Ulusal Teftiş Bürosu, yerel hükümetlerin bankalara ve diğer borç veren kuruluşlara toplam 1,6 trilyon dolar borcu bulunduğunu açıkladı.
 
Açıklamada, “yetersiz ödeme gücü nedeniyle, bazı yerel hükümetlerin borçlarını sadece daha fazla borçlanarak ödeyebileceğine” dikkati çekildi.

Çin'de birçok yerel hükümet, kurdukları yatırım ajanslarıyla son 10 yılda devlet bankalarından kaynak kullanarak inşaat ve diğer projelere yatırım yaptı.

Piyasa uzmanları, yerel hükümetlerin kredileri ödemeye gücünün yetmeyebileceğini ancak devlet bankalarının nakde doyması ve Batılı finans kuruluşlarını olumsuz etkileyen finansal krize yakalanmamaları nedeniyle bankacılık krizinin mümkün olmadığını söylüyor.

Başkent Pekin'deki Galaxy Securities'in baş ekonomisti Zuo Şiaolei, ekonomideki büyümenin güçlü ve toplam hükümet borcunun ABD, Japonya ve Avrupa devletlerinin altında kalması nedeniyle Pekin yönetiminin esnekliğe sahip olduğunu söyledi. Zuo, “Ancak hükümet riskleri unutmamalı ve yerel borçların çok hızlı artmasını önlemeye çalışmalı” dedi.

Pekin yönetimi, ödenmemiş kredileri temizlemek için son 10 yılda ülkenin büyük bankalarına on milyarlarca dolar tutarında destek sağlamıştı.
Zuo, “Borç ödeyememe durumu olursa hükümetin tekrar bankaların şüpheli alacaklarını ortadan kaldırması gözardı edilemez. Ancak bu bankaların ve ekonominin gelişimi için iyi olmaz” diye konuştu.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Su Ning geçen yıl, yerel hükümetlerin iflası halinde bankaların riskle karşılaşabileceği uyarısında bulunmuş, Maliye Bakanlığı ve bankacılık düzenleme kurulu riskin kontrol altında olduğunu açıklamıştı.

Çin'in küresel ekonomik krizde hızla toparlanmasına yardımcı olan 586 milyar dolarlık teşvik paketinin ana unsuru banka kredileri olmuştu. Pekin yönetimi teşvik paketinin sadece yüzde 25'ini, kalan bölümü yerel hükümetler, devlet şirketleri ve banka kredileri karşılamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!