Çin'de geçen ay doğrudan yabancı yatırımlar yüzde 6,9 düştü

Güncelleme Tarihi:

Çinde geçen ay doğrudan yabancı yatırımlar yüzde 6,9 düştü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2012 15:08

Çin'de doğrudan yabancı yatırımlar, Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 düştü. Doğrudan yabancı yatırımların gerilemesinde küresel mali kriz ve ülke içi yavaşlayan ekonomi etkili oldu.

Haberin Devamı

 Çin Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, ülkede bu yılın ilk yarısında doğrudan yabancı yatırımlar, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 3 geriledi.

Geçen yılın Ocak-Haziran döneminde 60,89 milyar dolar olan doğrudan yabancı yatırım miktarı bu yılın ilk altı ayında 59,1 milyar dolara indi.
Yılın ilk altı ayında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Çin'e doğrudan yatırım geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 artarak 3,52 milyar dolara yükseldi.
Söz konusu dönemde Asya ülkelerinin Çin'e olan yatırımları yüzde 2,8 azalarak 51,07 milyar dolara, ABD'den gelen yatırımlar ise yüzde 3,2 azalarak 1,63 milyar dolara geriledi.

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Şın Danyang, başta Avro Bölgesi'ndeki borç krizine doğru bir çözüm bulunamaması, dünyadaki durgun ekonomi gibi sorunların yatırımcıları caydırdığını vurguladı.

Haberin Devamı

Şın, iç piyasada zayıflayan koşulların Çin'e yabancı sermaye girişi açısından bir baskı oluşturduğunu belirterek, üretim maliyetlerinin artışı ve arazi temininin güçlüğü gibi nedenlerin de bu duruma etkisi olduğunu ekledi.

Şın ayrıca küresel ekonomik toparlanma hızının düşük kaldığına ve belirsizliklere dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!