Çince okuyan öğrencilere Ar-Ge merkezi piyangosu

Güncelleme Tarihi:

Çince okuyan öğrencilere Ar-Ge merkezi piyangosu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2010 00:00

Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, “Sanayi ile yakın işbirliği stratejimiz meyvelerini vermeye başladı. Çinli telekom devi Huawei üniversitemizle işbirliği içinde bir Ar-Ge merkezi kuracak, Çince mütercim tercümanlık okuyan ne kadar öğrenci varsa işe almak istiyor” dedi.

OKAN Üniversitesi kurucusu ve Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan, üniversite olarak iş dünyası ile yakın işbirliği stratejisini benimsediklerini belirterek, “Türkiye’de bir yandan işsizlik sorunu yaşanırken, bir yandan nitelikli işgücü sıkıntısı çekiliyor. Sanayi ile bu yakınlığımız yavaş yavaş meyvelerini vermeye başladı. Çin Büyükelçisi ile Çin’in önde gelen telekomünikasyon şirketlerinden Huawei Telekom’un Türkiye CEO’su Liang Zhihui üniversitemizi zirayet etti. ‘Türkiye’de bir Ar-Ge Merkezi kurmayı planlıyoruz. Bunu sizin üniversiteniz ile yapalım’ dedi. ‘Üniversitenin Çince Mütercim Tercümanlık bölümünde eğitim gören ne kadar öğrenci varsa hepsini işe almak istiyor” dedi.

Konfüçyüs Enstitüsü

Türkiye’nin ihtiyaçlarını ve global ekonominin dinamiklerini yakından takip ederek üniversitede okutulacak bölümleri şekillendirdiklerini söyleyen Okan, şunları dile getirdi: “Hedefimiz bir dünya üniversitesi olmak. Bunun için sadece Batı’ya değil Doğu’ya da bakıyoruz. İngilizce’nin yanı sıra artık global ekonomide ağırlığı giderek artan Çince, Rusça ve Arapça gibi dilleri ikinci dil olarak öğreniyorlar. Çin ile işbirliğimizi artıracağız, Konfüçyüs Enstitüsü bizimle temasa geçti. Yakında burada şube açacaklar.”

Yurtdışında tanıtım

Yurdışından öğrenci kabul etmek üzere çalışmalara başladıkları bilgisini veren Okan, şöyle konuştu: “Bu amaçla başta Çin olmak üzere, Kazakistan, Azerabaycan ve Suriye’de tanıtımlara başladık. Yabancı öğrenicilere yüzde 10 kontenjan ayıracağız. Yakında kampüsümüzde siyah derili, çekik gözlü veya beyaz Rus öğrenciler de görebilirsiniz.”
Çince ve Rusça’yı İngilizce’nin yanında 2012 yılında faaliyete geçirmeyi planladıkları İlköğretim ve lisede de öğretmeyi amaçladıklarını söyleyen Okan, “Bu konuda 15 milyon dolar yatırım yaptık. Çin’den de öğrenci alacağız” dedi.

Kriz, tersine beyin göçü için fırsat oldu

TÜRKİYE’de beyin göçü sorunun tersine dönmeye başladığını kaydeden Bekir Okan, şöyle devam etti: “Yıllarca başta ABD olmak üzere batı ülkelerinde yüksek lisans ve doktora yapan akademisyenlerimiz Türkiye’ye gelmedi. Ama krizde oralardaki iş bulma ve araştırma olanakları azalınca, Türkiye’ye dönüş başladı. Bizim okulda öğrenicilerin yüzde 77’si burslu.”

Balıkçıda bulduğu öğrenci şimdi ihracat yapıyor

BEKİR Okan, üniversitenin girişimci gençlerine ilişkin şu örnekleri verdi:
Balıkçıda tanıdığım Diyarbakırlı gencin girişimciliği beni etkiledi. ‘Neden üniversite okumadın’ dedim. ‘Fırsat olmadı’ yanıtı verdi. Bizim üniversiteyi önerdim, geldi. Hem okuyor hem de iki sınıf arkadaşı ile işini büyütmüşler, Rusya’ya balık ihraç ediyorlar.
Mermer işi yapan bir öğrenicimiz kampüse mermer döşeneceğini duymuş. ‘Ben yapmak istiyorum’ dedi. ‘İhaleye gireceksin’ dedik. İhaleyi aldı, şu an yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!