Çin şirketi ZTE'ye Trump sözü!

Güncelleme Tarihi:

Çin şirketi ZTEye Trump sözü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2018 10:20

ABD şirketlerinin Çinli elektronik ve telekom ekipmanı üreticisi ZTE Corp'a parça ve yazılım satmasının yedi yıl süreyle yasaklanmasının ardından Başkan Donald Trump, ZTE'nin "faaliyetlerine hızla geri dönmesine" yardım etme sözü verdi.

Haberin Devamı

ZTE Corp bu ay başında ABD hükümetinin getirdiği yasak nedeniyle ana faaliyetine son verdiğini açıklamıştı.

ZTE'nin ABD'de üretilen ürünleri yasadışı yollarla İran'a göndererek ABD'nin ihracat yasaklarını ihlal ettiğinin ortaya çıkmasından sonra Washington, Amerikan şirketlerinin ZTE'ye parça ve yazılım satışını yedi yıl süreyle yasaklamıştı.

Trump Twitter'da yaptığı açıklamada "Çin’de çok kişi işsiz kaldı. Ticaret Bakanlığı'na sorunu halletme talimatı verildi" dedi.

Beyaz Saray sözcüsü Lindsay Walters, Amerikalı yetkililerin Beijing ile ZTE konusunda temasta olduklarını doğruladı. Walters Trump'ın açıklamasının ABD ve Çin arasındaki ekonomi, ticaret ve yatırım konularında "özgür, adil, dengeli ve karşılıklı yarar sağlayan" ilişkilerin önemini vurguladığını söyledi.

Haberin Devamı

Walters, Trump'ın Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un "ZTE'yi kapsayan regülasyonun (yarattığı durumu) çözmek için yürürlükteki yasa ve yönetmeliklere ve eldeki verilere uygun olarak bağımsız kararını uygulamasını" beklediğini söyledi.

Amerikalı yetkililer, giderek artan ticaret anlaşmazlığını çözmek için Çin'in üst düzey ticaret yetkilisi Liu He ile Washington'da görüşmelere hazırlanıyor.

Konu hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre Çin bu ay Beijing'de yapılan ticaret görüşmelerinde ABD'nin dünyanın en büyük telekomünikasyon ekipman üreticilerinden biri olan ZTE'ye yönelik yaptırımları hafifletmesini istedi.

Trump dün Twitter'da yaptığı ikinci açıklamada ABD'nin Çin ile önceki yıllarda yaptığı ticaret müzakerelerinin bir engel oluşturduğunu ancak şimdi iki ülkenin bunları aşacağını tahmin ettiğini söyledi.

Trump, "Çin ve ABD ticaret konusunda birlikte iyi çalışıyorlar, fakat geçmişte yapılan müzakereler o kadar uzun yıllar boyu Çin lehine tek taraflı oldu ki, her iki ülkenin de yararına bir anlaşma yapmada zorlanıyorlar" dedi.

"Ama sakin olun, her şey yoluna girecek."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!