Çin Merkez Bankası, faiz oranlarını indirdi

Güncelleme Tarihi:

Çin Merkez Bankası, faiz oranlarını indirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2015 14:40

Çin Merkez Bankası'nın ekonomideki yavaşlama sinyalleri karşısında ne yapacağı merak edilirken banka faizleri 25 baz puan indirdi. Çin ekonomisindeki yavaşlamalar Avrupa'da 400 milyar euroluk kayba neden olmuştu.

Haberin Devamı

Çin Merkez Bankası (PBoC) , faiz oranlarını ve zorunlu karşılık oranını indirdi. PBoC, ekonomiyi desteklemek amacıyla faiz oranlarını 25 baz puan indirerek, 9 ay içerisinde beşinci kez faiz indirimine giderken, zorunlu karşılık oranını da 50 baz puan düşürdü.

Çin Merkez Bankası, faiz oranlarını indirdi
ÇİN’DEN GELEN YAVAŞLAMA SİNYALİ DÜN BORSALARI YIKTI

25 BAZ DÜŞTÜ

PBoC tarafından yapılan açıklamaya göre, hem 1 yıllık borç verme faiz oranını hem de 1 yıllık mevduat faiz oranını 25 baz puan düşüren Banka, 1 yıllık borç verme faiz oranını yüzde 4,6'ya, 1 yıllık mevduat faiz oranını ise yüzde 1,75'e çekti.

DALGA EN ZENGİNLERİ DE VURDU
Dünyanın en zenginleri dün piyasaları sarsan Kara Pazartesi etkisiyle mal varlıklarından 124 milyar dolar kaybetti. Bloomberg'in haberine göre, dünyanın en zengin 400 kişinin serveti, küresel borsalarda yaşanan sert düşüşün etkisiyle servetlerinde erime gördü. En zengin 24 kişinin servetlerindeki kayıp, on haneli rakamlara kadar çıktı. Bunlar arasında Microsoft'un efsane kurucusu Bill Gates ve Amazon şirketinin kurucusu Jeff Bezos da yer aldı. Gates, 3,2 milyar dolar zarar ederken, Bezos servetinden 2,6 milyar dolar kaybetti. Veriler Bloomberg'in Milyarderler Endeksi'nden alındı.

PBoC'nin faiz indirim kararı yarından itibaren, zorunlu karşılıklardaki indirim kararı 6 Eylül'den itibaren geçerli olacak. Banka yaptığı açıklamada, faiz oranlarının indirilmesinin kurumsal borçlanma maliyetlerinin düşürülmesine yönelik olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

’DÜŞÜŞLER DEVAM EDECEK’
CNBC kanalına konuşan ünlü ekonomist Muhammed El Erian dün, "Piyasalar merkez bankalarının para pompalamaları nedeniyle normalde olması gereken seviyelerden çok daha yükseklerdeydi. Bu yüzden de borsaların şu anki seviyelerden de aşağa düşme yeri var" demişti. El Erian, "Şu anda merkez bankalarına aşırı güvenir haldeyiz. Bu aslında büyüme ve kazançta gelecekten çalmak demek. Umarım merkez bankaları daha büyük büyüme oranları konusunda üzerine düşeni yapar" diye devam etmişti.

KARA PAZARTESİ DEVAM ETTİ
Asya borsalarında sert düşüş bugün de devam etti. Çin'de Şanghay bileşik endeksi, aşağı yönlü seyrine bugün de devam etti ve düşüşünü 4'üncü güne taşıdı. Bugün, 3.000 puanın altına inerek son 8 ayın en düşük seviyesini gören endeks, günü yüzde 7,8 düşüşle kapandı. Dolar/yen paritesinin dün 116,2 ile 16 Ocak'tan bu yana gördüğü en düşük seviyeye gerilemesi sonrasında Nikkei endeksi günü sert düşüşle tamamlamıştı. Yendeki güçlenmenin başta teknoloji şirketleri olmak üzere ihracatçı şirket hisselerine yarattığı baskıyla Nikkei endeksindeki düşüş bugün de devam etti. Endeks, yaklaşık 6,5 ayın en düşük seviyelerini görmesi sonrasında günü yüzde 3,97'lik azalışla 17.806,70 puandan tamamladı. Dolar/yen paritesi ise yüzde 0,6 yükselişle 119,093 seviyelerinden işlem görüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!