Çin’le ABD’nin 45 milyar dolarlık büyük pazarlığı

Güncelleme Tarihi:

Çin’le ABD’nin 45 milyar dolarlık büyük pazarlığı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2011 00:00

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’nun uzun süredir beklenen Washington ziyareti, askeri rekabet, Çin’in insan hakları ihlalleri, Asya’da süren diplomasi yarışı gibi konuların önemsiz, ekonomik ilişkilerin ise, en önemli konu olduğunu ortaya koydu.

Çinli lider Hu Jintao ile ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan ve Çinli şirketlerin evliliklerini görüştü. Zirvede Amerikalı şirketlerin Çin pazarına girmede yaşadığı zorluklar da önemli yer tuttu.

Eski konular bitti

ABD ve Çin arasında, ekonomik ilişkilerde son bir yılın en önemli gündem maddesi, Çin’in para birimi meselesiydi. Washington yönetimi, Çin’i Yuan’ın değerini düşük tutmakla suçluyordu. Daha önceki yıllarda ise, Çin’in Dünya Ticaret Örgütü’ne üyeliği, tekstil kotaları, oyuncak üretimi tartışılan konulardı. Son ziyaret, bu konuların ne kadar geride kaldığını gösterdi. İki lider, görüşmeleri ‘Çin pazarı’ odaklı bir çerçevede gerçekleştirdi.

Başkan Hu ve Obama, dün 18 Çin ve Amerikalı iş adamıyla buluştu. Ve toplantıda özel olarak Çin Hükümeti’nin Çin’de iş yapmak isteyen yabancı şirketleri ilgilendiren uygulamaları ele alındı. Görüşmelerden ne tür kararlar çıktığı henüz detaylı olarak açıklanmadı. Ancak Çin’in resmi haber ajansı Xinhua, iki liderin ekonomi ve ticaret alanında yeni işbirliği kararları aldığını, özellikle enerji, çevre koruması, altyapı yatırımları, bilim ve teknolojide anlaşmalar yapıldığını duyurdu.
Bu arada ABD ve Çin’in 45 milyar dolarlık ticaret anlaşması açıklayacağı bildirildi. ABD’li bir yetkili, “ABD’de 235 bin işgücünü destekleyecek bir anlaşma” dedi. Bu paket içinde 19 milyar dolar değerinde 200 Boeing uçağının alınmasının bulunması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!