Çin’in tahvil silahı samurayı yumuşattı

Güncelleme Tarihi:

Çin’in tahvil silahı samurayı yumuşattı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2012 00:00

Asya’nın iki devini karşı karşıya getiren ‘ada krizi’nde Çin hükümeti elindeki 230 milyar dolarlık Japon tahvili üzerinden yaptırım uygulamayı gündeme getirdi.Japonya Başbakanı Noda ise ılımlı açıklamalar ile tansiyonu düşürme yolunu seçti.

Haberin Devamı

ASYA’nın iki büyük ekonomisi arasında büyüyen ada krizinin global ekonomiyi etkileyebileceği endişeleri giderek artarken dün Çin ve Japonya’dan ardarda önemli açıklamalar geldi. Çin hükümeti danışmanlarından Jin Baisong, mali krizdeki Japonya’yı takım adalarını devletleştirmekten vazgeçirmenin en iyi yolunun Çin’in elindeki 230 milyar dolarlık tahvil üzerinden Japonya’ya yaptırım uygulaması olduğunu söyledi. ‘Çin, Japonya’ya tahvil silahı’ çekti yorumlarına neden olan bu açıklamanın ardından Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda, tansiyonu düşürmek adına, “Krizi aşabilmek için her türlü kanalı deneyeceğiz.
Çin’e özel bir elçi göndereceğiz” dedi.

Dize getirmek için tahvil

Önceki gün İngiliz Daily Telegraph’da Çin hükümetinden bir danışmanın Japonya’yı dize getirmek amacıyla Japon tahvil piyasasına karşı saldırı başlatılmasını önerdiği yayınlandı. Çin Ticaret Bakanlığı’na bağlı Ulusal Ticaret Akademisi’nden Jin Baisong, Dünya Ticaret Örgütü’nün güvenlik istisnası kuralının kullanılabileceğini savunarak, iki ülke arasında çıkabilecek ticaret savaşının iki ülkeyi de yıkabileceği görüşüne katılmadığını belirtti. Çin Ticaret Bakanlığı ise “Japonya’nın adaları kanunsuz satın alma işleminin kesinlikle iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri etkileyeceğini ve zarar vereceğini” açıkladı.

Haberin Devamı

Pekin anlayış göstermedi

Bu yorumların ardından Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda, ada krizinde diplomatik kanallara ek olarak aynı zamanda ‘siyasi ve ekonomik çevreler’ aracılığıyla da Çin tarafı ile iletişimi artırmayı amaçladığını söyledi. Japonya’nın bahsi geçen adaları ‘kamulaştırma’ kararının toprak egemenliği için olmadığını, adaların istikrarlı ve uzun vadeli güvenliğini sağlamak amacıyla atılmış bir adım olduğunu dile getiren Noda, Çin kanadı ile defalarca bu konu hakkında diyalog kurmaya çalıştıklarını, fakat Pekin tarafından anlayış göremediklerinden yakındığı aktardı. Noda, çözüm için çaba harcayacağını söyledi.

Japonya özür dilemeli

ÇİN sosyal blog sitelerinde haberle ilgili yorumlarda, yaklaşan Japonya Demokrat Parti genel seçimleri öncesi bu açıklamaları yapan Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda’nın, seçimlerde elini güçlendirmek için bu konuşmayı yaptığı ileri sürüldü. Krizin tatlıya bağlanması için Tokyo hükümetinin öncelikle Çin’den özür dilemesi gerektiği vurgulanırken, ada konusunun da bir daha açılmamak koşulu ile kapatılması durumunda ikili ilişkilerin normale dönebileceğine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

İhracat 3 aydır düşüyor

JAPONYA’da ihracat önceki yıla göre yüzde 6 düşerken (66 milyar dolar) son 3 aydır ard arda geriliyor. İthalattaki düşüş ise yüzde 5.4 (74 milyar dolar) oldu. Dış ticaret açığı 754 milyar yen ile geçtiğimiz Mart ayından beri en yüksek seviyeye yükseldi. Zayıflayan ihracata paralel olarak, geçen yılki nükleer reaktör patlaması sonrası nükleer enerjiden sağlanan enerjinin giderek azalmasıyla artan enerji ithalatı dış ticaret dengesindeki kötüleşmenin nedenini oluşturuyor. Diğer taraftan Japonya Merkez Bankası (BOJ), dün varlık alım programını toplam 10 trilyon yen (128 milyar dolar) artırdı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!