Çin füzesinde son tarih 31 Ağustos

Güncelleme Tarihi:

Çin füzesinde son tarih 31 Ağustos
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2014 01:56

TÜRKİYE’NİN Çin’le görüşmelerini sürdürdüğü “uzun menzilli hava savunma füzesi” ihalesinde 30 Haziran’da dolan teklif değerlendirme süresi, 31 Ağustos’a kadar uzatıldı.

Haberin Devamı

3.4 milyar dolarlık ihalede Türkiye, Çin ile teknoloji transferi konusundaki süreci tamamlamaya çalışıyor. “Çok detaylı süreç” olarak tanımlanan teknoloji transferi konusunda Türkiye, füzeyle ilgili parçaların ve yazılımların ne kadarının Türkiye’de ne kadarının Çin’de üretileceğini müzakere ediyor. Yapılan müzakereler sonucunda ortak üretimin ve teknoloji transferinin koşulları belirlenerek sözleşme oluşturulup imzalanacak. Bu uzatmayla birlikte Çin ile yapılan sözleşme görüşmeleri dördüncü defa uzatılmış oldu. Türkiye, Çin füzesini “yüzde 50 yerli katkı ve teknoloji transferi” şartlarıyla kabul etmişti.

ÖNCELİK ÇİN’DE

Çin füzesinde son tarih 31 Ağustos

Haberin Devamı

Geçen Nisan ayında görevine başlayan Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, kendisinden önceki dönemde alınan Çin füzesi kararı için Çin ve Fransa’da temaslarda bulundu. Demir, Çin’de “teknoloji transferi” konusundaki süreci konuştu. Fransa’da ise Avrupalı füze üreticilerinden bilgi aldı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) yetkilileri, Çin’le yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmazsa ihalede ikinci sırada bulunan Avrupa’nın Eurosam SAMP/T füzeleri için görüşmelerin başlayacağını, o da olmazsa üçüncü sıradaki ABD üretimi Patriot füzelerinin gündeme geleceğini kaydetti. İhale sürecinde Rusya, “sıfır ortak üretim” teklifi nedeniyle en başta listeden tamamen çıkartılmıştı.

KALKANSIZ TÜRKİYE

Türkiye alacağı bu füze sistemi ile uzun menzilden ve yüksek irtifadan gelen füzelere karşı koruma sağlayacak. Türk Hava Kuvvetleri’nin elinde çoğunlukla ABD yapımı kısa ve orta irtifa savunma füzeleri bulunurken, uzun menzilli füzelere karşı bir kalkan sistemi bulunmuyor. Türkiye, Suriye’den gelecek uzun menzilli hava tehditlerine karşı NATO ülkelerinden temin ettiği ABD’li Raytheon ve Lockheed Martin firmalarının üretimi Patriot füze sistemlerini kullanıyor.

İŞTE O FÜZELER

TÜRKİYE’NİN alacağı FD-2000 füzeleri, Çin ordusunun uzun menzilli hava savunma füzesi HQ-9’un ihraç modeli. Füzelerin etkili menzilleri 125 kilometreye kadar çıkıyor. Sistemin en önemli parçası, “arama, tespit ve takip radarı.” Radar aynı anda 100 hedefi takip ediyor. Çin menşeili CPMIEC’in ürettiği füze sistemi 2’li ve 6’lı bataryalar halinde konuşlandırılabiliyor. Füze 180 kilogramlık patlayıcı başlık taşıyor. Füze ilk olarak 1980’de üretildi, ancak bugüne kadar çok sayıda modernizasyondan geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!