Çin, ‘esnek yuan’a geçti piyasalarda moral düzeldi

Güncelleme Tarihi:

Çin, ‘esnek yuan’a geçti piyasalarda moral düzeldi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 00:00

Asya’dan Avrupa ve ABD’ye kadar tüm borsalar yükselirken, Çin parası yuan, dolar karşısında artışa geçti. Çin, uzun zamandır özellikle ABD’nin ihracat pazarlarında rekabet edebilmek için yuanın değerlenmesine izin verilmesi konusundaki baskısı altında bulunuyordu. Hükümet ve Merkez Bankası, Çinli üreticilere yardımcı olmak amacıyla 2008 yılının sonundan itibaren yuanın değerini ABD Doları karşısında dondurmuştu.

Yuan 5 yılın zirvesinde

Çin’in döviz kuru rejimini iyileştirme çabaları çerçevesinde dolara endeksli olmaktan çıkaracağı açıklaması, piyasalarda yuanın zaman içinde kademeli olarak değer kazanacağı yönündeki beklentileri destekledi. Buna bağlı olarak yuan, 26-27 Haziran’da yapılacak G-20 zirvesi öncesinde 2005 yılından beri en yüksek kazanımı göstererek 6.802’ye yükseldi. Resmi Xinhua haber ajansının, Çin Yuanı’nın esnekleştirileceğini duyurmasının ardından, Çin Merkez Bankası’nın internet sitesinde yapılan bir açıklamada da yeniden değerlemenin tek seferde olmayacağı tekrarlandı.

Çıkış Asya’dan başladı

Yuanın değeriyle ilgili açıklamalar, tüm dünya borsalarında olumlu karşılanırken, ilk tepki işlem zamanlaması nedeniyle Asya borsalarından geldi. Yuanın değerinin serbest bırakılması Japonya’da olumlu karşılanırken Tokyo Borsası’nda Nikkei Endeksi dün yüzde 2.43 (242,99 puan) değer kazanarak, 10.238 puana yükseldi. Hong Kong Borsası yüzde 2.8, Güney Kore Borsası yüzde 0.9, Avustralya Borsası yüzde 1.2, Şanghay Borsası yüzde 2, Hindistan Borsası yüzde 1.9 değer kazandı.

İMKB yükselişe eşlik etti

Başta Londra, Frankfurt ve Paris borsaları olmak üzere tüm Avrupa borsaları da haftaya yüzde 1-2 primlerle başlarken, bu yükseliş dalgası Avrupa ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na da (İMKB) olumlu yansıdı. Asya ve Avrupa’daki gelişmelere paralel seyir izlenen İMKB de, haftaya alımlarla 57 bin puanın üzerinde başladı. İMKB 100 endeksi, günü yüzde 0.43’lük artışla 52.277 puandan tamamladı.

Çin: Esnek kurun dünya ekonomisini dengeleyemez

ULUSAL para birimi yuanı daha esnek bir dalgalanmaya bırakan Çin, yeni kur rejiminin, dünya ekonomisini yeniden dengeleme gücünün bulunmadığını bildirdi. Çinli yetkililer, iki yıldan buyana uyguladıkları Yuan sistemini kendi çıkarları için bıraktıklarını, ancak bunun küresel ekonomik büyümeyi tek başına etkilemesinin mümkün olmadığını, vurguladılar.

Avrupa Merkez Bankası Çin’e ‘yeni adım’ çağrısı yaptı

AVRUPA Merkez Bankası ise Çin yetkililerinin yuanı daha esnek hale getirmek için yaptıkları açıklamaları memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, hem Çin’in hem de dünya ekonomisinin büyümesine itici güç katması için yeni adım atılması gerektiği yönünde çağrı yaptı. Avrupa Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Avrupa Merkez Bankası ve Euro Bölgesi adına Jean-Claude Juncker bu kararı ve yuanın döviz kuru için gelecekte yapılacak reformları memnuniyetle karşılıyor. Geçici döviz kuru politikaları ekonomik aktiviteyi incitme potansiyeline sahip. Güçlü ve istikrarlı bir uluslararası mali sistem için çalışmalıyız. Yuanın değerinin esnetileceğini açıklayan yetkililer, Çin ve dünya ekonomisindeki dengeli büyümeyi destekleyecek yüreklendirici bir karar aldılar.”

TİM: Yuan değerlenirse Türkiye’ye avantaj olacak

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Çin Yuanı’nın değerlenmesi halinde Türkiye’nin bundan ciddi avantaj elde edebileceğini belirtti. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Büyükekşi, şu değerlendirmeyi yaptı: “2009’da 1.2 trilyon dolar ihracat yapan Çin dünyanın en fazla ihracat yapan ülkesi unvanını kazandı. Çin’in ulaştığı ihracat gücünde, para birimi olan yuanın değerini sabit tutmasının büyük rol oynadı. Eğer serbest piyasa koşullarında yuanın değeri belirlenirse bu durum Çin’e rakip ülkeler için oldukça olumlu bir haber olacak. Türkiye de Çin’in global dünyadaki en ciddi rakipleri arasında. .”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!