Çin’den ikinci banka yolda

Güncelleme Tarihi:

Çin’den ikinci banka yolda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2015 00:25

DÜNYANIN en büyük bankaları arasında gösterilen Çinli ICBC’den (Industrial and Commercial Bank of China) sonra Çin’in önde gelen bir diğer bankası Bank of China da Türkiye pazarına ilgi duyuyor.

Haberin Devamı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Bank of China ile Türkiye’de bankacılık lisansı almak konusunda temasta olduklarını söyledi. Bank of China yetkilileri ile bugün bir görüşme daha yapacaklarını belirten Akben, “Görüşmenin Bank of China’nın Başkan Yardımcısı düzeyinde olması ve geniş bir ekip ile bu işe zaman ayırıp geliyor olmaları, işe çok ciddi baktıklarını zaten ortaya koyuyor. Bu ikinci görüşmemiz olacak. Türkiye’ye ayırdıkları çok büyük kaynak olduğunu söylüyorlar” dedi.

İRAN’DAN KATILIM İLGİSİ

Bank of China’nın kendilerinden taleplerinin yeni bir banka kurma yönünde olduğunu kaydeden Akben, bunun yanında başka Çinli grupların da kendilerinden Türkiye’de bankacılık yapmak için talepleri olduğunu vurgulayarak, bu grupların Türkiye pazarını iyi bulduklarını dile getirdi. Katılım bankacılığı konusunda İran’ın talepleri olduğunu vurgulayan Akben, “Buradan birkaç grup ile görüşmemiz sürüyor. Biliyorsunuz ki İran ile ilgili BM kararları, birtakım ambargolar vardı. Eğer bu kısıtlamalar kalkarsa İran’ın da birtakım talepleri var” şeklinde konuştu.
Akben, son günlerde gündeme gelen kredi kartına taksit sınırlamasının gevşetilmesi konusunu Finansal İstikrar Komitesi’nde (FİK) görüşeceklerini de belirtti. Komitenin toplantısının henüz gerçekleşmediğini, Bakan değişimi olduğuna işaret eden Akben, “Bu konu yeni Bakanımızla henüz gündemimize gelmedi. Konunun altyapısını hazırlıyoruz, çalışmalarımızı yapıyoruz” diye konuştu. Bu konuda tek başına hareket etmelerinin söz konusu olmadığını vurgulayan Akben, Merkez Bankası ve Hazine Müsteşarlığı’nın da ortak çalışması neticesinde konunun FİK’te değerlendirilebileceğini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!