Çin’de Budist Şaolin Manastırı borsaya açılacak

Güncelleme Tarihi:

Çin’de Budist Şaolin Manastırı borsaya açılacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2009 00:00

Uzakdoğu dövüş sanatı Kung Fu ile tanınan efsanevi Şaolin Manastırı, Çin’de bir seyahat acentesi ile ortak şirket kurarak, borsaya kote olacak.

Budist Şaolin Manastırı’nın, Çin’deki China Travel Service şirketiyle 146.4 milyon dolara kuracağı ortak şirketin hisseleri, Çin ya da Hong Kong Borsası’nda işlem görecek. Ortak şirket, gerek ‘Şaolin Manastırı’ adının ticari olarak başkaları tarafından kullanılmasının önüne geçerken, gerekse manastıra yapılacak turistik geziler ile diğer ticari ürünlerin marka hakkına sahip olacak.
Çin’in orta bölgesindeki Henan Eyaleti içinde bulunan Şaolin Manastırı, 1990’lı yıllardan buyana önemli bir değişim içinde bulunuyor. Manastırın ticari zihniyetli rahibi Shi Yongxin, ‘Shaolin’ isminin başka ticari kuruluşlarca kullanılmasına karşı çıkıyor. Analistler, bu dönüşümün, Çin’deki ticari dönüşümün de önemli bir göstergesi olduğunu vurguluyor. 1500 yıllık Şaolin Manastırı, Kung Fu’daki özgün stilleriyle tanınıyor ve buraya başvuran çocuk yaştaki budist rahip adayları da zorlu bir sınavın ardından seçilmeleri üzerine uzun bir eğitimden geçiyorlar. Geçmişte Çin imparatorlarına özel muhafızlar yetiştiren tapınakta yapılan Kung Fu gösterileri, gösteriyi canlı olarak izleyen turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Şaolin tapınağında gösteri yapan genç rahipler, ciddi bir eğitimden geçerken, bu alanda yapılan uluslararası yarışmalara ise katılmıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!