Çin, ABD’nin liderliğini 2011 yılında bitirecek

Güncelleme Tarihi:

Çin, ABD’nin liderliğini 2011 yılında bitirecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 00:00

Seri üretimin dünya endüstrisindeki yerini aldığı günden bu yana dünyanın en büyük üreticisi olan ABD, 110 yıllık liderliğini gelecek yıl Çin’e kaptıracak.

ABD’li ekonomistler tarafından yapılan araştırmaya göre, Çin’in bu yıl sonunda ABD’yi uzun yıllardır oturduğu en büyük üretici koltuğundan kaldırması bekleniyor. 2011 yılından itibaren dünya üretiminin beşte birini temsil edecek olan Çin, özellikle elektrikli makine, iş makinesi, giyim, ayakkabı ve mobilya üretimi konusunda dünya pazarında söz sahibi. Ayrıca, oyuncak ve plastik malzeme üretimi konusunda uzun yıllardır liderliği elinde bulunduruyor.

Analistlere göre, 2009 yılında 1.6 trilyon dolarlık üretim hacmine ulaşan Çin, üçüncü sırada bulunan Japonya’ya yaklaşık 1 trilyon dolarlık fark attı. Japonya geçtiğimiz yıl 795 milyar dolarlık üretim gerçekleştirirken listenin ilk sırasında 1.71 trilyon dolarla ABD yer aldı. Çin’in nüfusunun ABD’nin dört katı olduğunu söyleyen analistler, kişi başına düşen aylık kazancın da 10’da bir oranında olmasıyla birlikte ülkenin üretim kabiliyetinin artırıldığına dikkat çekti. Öte yandan ABD-Çin İş Konseyi tarafından verilen rakamlara göre son 9 yılda Çin’den yapılan ithalat 3 kat arttı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!