Çiller: Türkiye üçüncü krizin içinde

Güncelleme Tarihi:

Çiller: Türkiye üçüncü krizin içinde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2001 15:02

Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Tansu Çiller, Türkiye'nin bir üçüncü ciddi krizin içinde olduğunu belirterek, "durum böyle iken, Türkiye bunları aşabilecek güçtedir. Tahmin edilenden daha kısa sürede Türkiye'yi bunların içinden çekecek güç vardır" dedi.

Çiller, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'yi bulunduğu kriz ortamından çıkaracak güçlerin başında ihracat, üretim ve KOBİ'lerin geldiğini bildirdi.

Türkiye'nin bir takım yanlış tespitlerden mutlaka kendisini arındırması gerektiğini, yaşanan krizin "ekonomik kriz" olarak değerlendirilse de aslında bunun siyasi kriz olduğunu ifade eden Çiller, "dünyadaki en iyi bürokratları getirip, önüne koyduğunuz programın dahi işletilemediği bir dönemi yaşıyor Türkiye" dedi.

Çiller, yaşanan tüm sorunların nedeninin son 10-20 yıla bağlandığını belirtirken, iç borçlar, banka kredileri gibi verilerin tablolarını göstererek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu aslında bir yanlış propagandadır. Yanlışlar olmuştur, doğrudur ancak siz 3-4 yılın yanlışlarını görmezden gelerek geçerseniz, yanlışları yapmaya devam edersiniz. Türkiye'de 1997'den beri üretim ve ihracat bir kenara konmuştur. Bugün IMF herkesin cebine 300 dolar koyuyorum diye söylüyor ama bunun halka, esnafa gittiği söylenebilir mi? Hayır.

Görmek lazım ki bu iktidar döneminde ciddi yanlışlar yapıldı. Bugüne kadar biz ne dediysek doğru çıktı. Böyle giderse Türkiye'yi sonbaharda krize hazırlarsınız dedik, doğru çıktı. Bugün 18 banka çökmüş, bono satılamıyor. Bankaların açık pozisyonda olacağını, 4 yıldır iktidarda olanlar görmek istememişler. Dışarıdan 15 milyar dolar alacağız ama bütün özel bankaların aldığı dış kredilerin ödeme taahhütleri de Hazine'ye yüklendi. Bu bozulmayı görmek lazım."

Çiller, 1994 yılında yapıan devalüasyondan sonra ilk 2 ayda ihracatın yüzde 56, Haziran-Aralık döneminde de yüzde 3.3 oranında arttığına dikkat çekerek, Türkiye'de yapılan temel yanlışın, şimdiki iktidar geldiğinden beri üretim ve ihracatın bir yana konması olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bugünkü durumunda son 10 yılın hatası bulunduğunu, ancak hiç kimsenin, iktidarın Türkiye'yi getirdiği bu noktayı, sadece o döneme yıkamayacağını belirten Çiller, "Yıkarsa iktidar devam eder, her geçen gün, yenisini aratır. Bir bakan istifası ile birşeyler düzeltilemez. Türkiye maalesef hiperenflasyona ilk adımı atmıştır" şeklinde konuştu.

ÇIKIŞ YOLU

Çiller, Türkiye'nin bugün geldiği noktada, bütün uluslararası yabancı bankaların, "iç borcun ödenemeyeceği, monetarizasyonun başladığı" yönünde raporları bulunduğunu da belirterek, şöyle devam etti:

"Buradan çıkış yolu şudur; yeniden üretime yöneleceğiz. Borcu ödeyeceğiz, çaresi yok. Dış borçları da ödeyeceğiz. Türkiye'nin bir an önce üretim kapasitesini daha fazla daraltmayacak yeni bakış açısına, perspektife ve siyasi iradeye ihtiyacı var. Sosyal patlama kapımızda duruyor.

Bugün açık biçimde devlette değişim gündeme getirilmelidir. Bu ekonomik program devletleştirme programıdır. Devlet bankaları çoğalmakta, KİT'ler her yıl 4.5 milyar dolar zarar etmektedir. Bugünkü iktidar anlayışı ile Türkiye, son komünist devlet görüntüsündedir. Bunun gereği, siyasi çözümdedir.

Sayın Cumhurbaşkanı'na çağrıda bulundum (gelin TBMM'yi çağırın, çalışalım, siyasi partiler yasasını değiştirelim) dedim. Türkiye demokrasinin azlığından bu hale geldi. Kimse Cottarelli'nin teknorat hükümet olmadığını söylemesin. Eksik olan siyasi irade, siyasetin yenilenmesidir. Siyaseti yenileyeceğiz. Bunu yapalım ve yeni bir başlangıca geçelim. Üretim ve ihracat, bu başlangıcın en önemli noktası olmalıdır."

TİM TEMSİLCİLERİ

Genel Kurul'da konuşan TİM temsilcileri de sektörlerin sorunlarını ve yapılması gereken çalışmaları dile getirdiler.

Temsilciler, Türkiye'de "umut ışıklarının yeniden saçılmaması" durumunda, bir sosyal patlamaya doğru gidildiği, ekonomik programın samimiyetle uygulanması gerektiği ve bu beklentilerin yerine gelmemesi durumunda, işveren olmak istemediklerini söylediler.

İhracatçıların gerçek kahraman olduğunu da ifade eden temsilciler, bugüne kadar yapılanların yeterli olmadığını ve beklentilerinin yerine getirileceğine inandıklarını belirttiler.

Temsilciler, ilgili bakanın her ay ihracatçılar ile sektör toplantıları yapmasını da istediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!