Çiftçiye fare darbesi

Güncelleme Tarihi:

Çiftçiye fare darbesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 11:37

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta hububat hasadının başlamasının ardından, ekili alanlarda tarla farelerinin yaptığı hasara bağlı olarak verimin düşmesi bölge çiftçisini hayal kırıklığına uğrattı.

Yozgat'ta hububat hasadına geçtiğimiz günlerde Yerköy bölgesinden başladı. Hububat ekili alanlara hasat için giren biçerdöverler operatörleri ve çiftçiler, karşılaştıkları sürprizle hayal kırıklığı yaşamaya başladı. Ekili alanlara daha önce biçerdöver girmiş veya tırpanla hasat yapılmış gibi ekinlerin başak kısımlarının olmadığı, tarla fareleri tarafından yenildiği ortaya çıktı.

Yerköy'de Ticaret Borsası'nda geçen dönemlerde başkanlık görevini de yürüten, Yozgat Genç Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Ayhan Çelik AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yozgat bölgesinde yoğun olarak görülen tarla faresiyle yapılan mücadeleden sonuç alınamadığını, ekili alanlara farelerin ciddi boyutta zarar verdiğini bildirdi. Çelik, “Çiftçi beklediğinin çok altında hasat almaya başlayınca hayal kırıklığı yaşıyor. Bankaya, piyasaya, kooperatifi borcu bulunanlar kara kara düşünüyor. Tarım sigortası sadece afete yönelik olduğu için çiftçinin zararı karşılanmıyor” dedi.

Çelik, çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini, önümüzdeki yıllarda ise tarla faresiyle daha etkin mücadele yapılabilmesi için pilot uygulamaların devreye sokulması gerektiğinin de altını çizdi.

Hububat hasadını başlatan bölge çiftçisi ise, tarla faresinin verdiği zararın dışında yağan dolunun kendilerine ciddi zarar verdiğini, yaptıkları masrafları bile karşılamakta zorlandıklarının altını çizdi.

Bölgede hububat hasadı yapan biçerdöver operatörü Şemsettin Çelik de, Güneydoğu Anadolu bölgesinden yeni geldiğini o bölgelerde de aynı sorunla karşılaştıklarını vurguladı. Şemsettin Çelik, “Bizden önce tarla fareleri hububatı sanki hasat etmiş gibi. Farenin zarar verdiği alanlarda dekarda 50 ila 100 kilo arasında bir ürün alabiliyoruz. Bazı tarlalarda çiftçi biçerdöverin parasını bile ödeyebilecek ürünü alamıyor. Bu yıl yağışların beklenenin üzerinde düşmesiyle hububat ürününde rekoltenin yüksek olması beklentisi vardı, ancak tarla faresi tüm beklentileri boşa çıkarttı” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!