CHP suç duyurusunda bulundu

Güncelleme Tarihi:

CHP suç duyurusunda bulundu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2014 14:19

SAYIŞTAY Başkanlığı; Dolmabahçe, Yıldız Sarayları ile Küçüksu, Maslak gibi kasırların restoran ve kafeterya işletmelerinin Meclis Genel Sekreterliği’nce şirketlere ihalesiz verilmesini soruşturmak amacıyla 3 uzman denetçi görevlendirdi. Meclis Başkanı Cemil Çiçek ayrıca kurum içinde denetim yapılması amacıyla 2 iç denetçiye görev verdi. Meclis Başkanlık Divanı’nın CHP’li iki üyesi de “konsinye (emanet usulü mal satışı)” adını verdikleri yöntemle işletmeleri tahsis eden TBMM Sosyal Tesisler Yönetim Kurulu üyeleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. CHP’lilerin dilekçelerinde, boğaza nazır mekanların vergi, elektrik, su, doğalgaz giderleri karşılanıp üste bazı personel görevlendirmeleriyle şirketlere devredilmesi “bir nevi hayır işi” olarak nitelendirildi.

Haberin Devamı

CHP’li Başkanlık Divanı üyeleri Rıza Yalçınkaya ve Malik Ecder Özdemir, 80 liralık “brunch”ın maliyetinin 60 lira, 16 liralık Napoliten soslu spagettinin maliyetinin 14 lira olarak sunulması gibi örneklerle konuyu gündeme getirerek ihbarda bulunmuşlardı. CHP’li Yalçınkaya ile Özdemir de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları suç duyurusunda, 5 Meclis bürokratı hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçundan dava açılmasını talep ettiler. Yalçınkaya ve Özdemir, dilekçelerinde iddialarını şöyle özetlediler:

YASAYI YÖNERGEYLE AŞMIŞLAR

“Genel bütçeli idareler arasında yer alan TBMM Başkanlığı’na ait taşınmazların ihale yapılmadan kiraya verilmesi, trampa edilmesi ve taşınmazlar üzerinde mülkiyetin gayri ayni hak tesis edilmesi işlemleri Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre yürütülmek durumundadır. TBM Sosyal Tesisler İşletme Yönergesi ile, ‘sosyal tesisler kamu ihale mevzuatına tabi değildir’ ifadesi bulunmaktadır. Oysa Kamu İhale Kanunu’na göre kamu hukukuna tabi ve kamu denetimi altında olan sosyal tesisler ve iktisadi işletmeler Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında tutulmamıştır. Nevi şahsına münhasır ‘konsinye’ uygulaması, terminolojik karşılığına da uygun düşmemektedir.

Haberin Devamı

BİR NEVİ HAYIR İŞİ

TBMM adına fatura düzenlemek suretiyle bir satın alma işlemi yapılarak, TBMM’nin kendi mülkü olan bazı sosyal tesislerde TBMM adına bir hizmet verilmesi ve yine TBMM adına fatura, fiş kesilmesi söz konusudur. Bir sözleşmenin yapılmaması nedeniyle hukuki ve fiili sakıncaların da ortadan kaldırılmadığı bir hizmet alımı meydana gelmektedir. TBMM adına satın alma ve satış işleminin ihale edidiği firmaların bu işlemlerdeki kâr ve kazanç oranları sözleşme ile belirlenmediğinden bir nevi hayır işi yapılmaktadır. (Dolmabahçe kafeteryasında) Karar alındığı tarihte firma adına bir şirket de bulunmamaktadır. (Saat kule kafeteryada) İşi alan firmalarla yan teklif veren firmaların sahiplerinin aynı kişi olduğu ortaya çıkmıştır. (Yıldız Teras kafede) Alım yapılmasına karar verilen firma Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer almamaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!