CHP direndi, torba yasa ‘toptan’ gitti

Güncelleme Tarihi:

CHP direndi, torba yasa ‘toptan’ gitti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2005 00:00

AKP ile CHP arasında Anayasa uzlaşması, AKP’lilerin ‘irticai faaliyetlerde bulunan öğretim üyelerine af’ konusundaki ısrarı nedeniyle dün yeniden bozuldu. CHP, öğretim üyelerine af getirilmesine ilişkin maddenin, bir daha gündeme getirilemeyeceği yönünde garanti verilmesini istedi. CHP, bu garanti olmadan Anayasa’ya destek vermeme kararı aldı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, torba yasa tasarısının askıya alındığını bildirdi.

2006 yılı bütçesinin, Anayasa’ya aykırı hale gelmesi, AKP ve CHP arasındaki, ‘Son dakika pazarlıkları’ ile önlendi. CHP, ‘Anayasa değişikliğine destek vermeme’ silahını kullanarak, AKP’yi, 28 Şubat mağduru öğretim üyeleri için af çıkarma girişiminden vazgeçirdi. İki parti arasındaki kriz, Başbakan Vekili Abdullah Gül ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, dün öğleden sonra yaptıkları zirvede aşıldı.

CHP’NİN ISRARI:

CHP, 28 Şubat mağduru öğretim üyelerinin üniversitelere dönmesine olanak sağlayan düzenlemenin karşı çıktı. CHP, AKP’nin, 28 Şubatın rövanşını almak istemekle suçladı. AKP, CHP’nin karşı çıktığı maddeleri, uzlaşma gereği komisyona geri çekti. Ancak bu kez AKP kanadından ‘Bu maddeleri daha sonra yeniden getireceğiz’ sesleri yükseldi.

KAMUOYU ÖNÜNDE GARANTİ:

Bunun üzerine CHP, hükümetten bir yetkilinin, ‘Bu madde kesinlikle bir daha gündeme getirilmeyecektir’ garantisinin kamuoyu önünde verilmesini istedi. CHP, bu garantinin verilmemesi durumunda Anayasa değişikliğine destek vermeyeceğini AKP’ye iletti.

AKP SIKIŞTI:

AKP, tabanı için büyük önem taşıyan af ile anayasa değişikliği arasında sıkıştı. Hükümet, 2006 bütçesini, Anayasa değişikliği gerçekleşeceğini varsayarak hazırladı. Ancak CHP’nin desteğini çekmesi ile Anayasa değişikliği yapılamayacağı görüldü. Bu üzerine bütçenin, ‘Anayasaya aykırı olacağı için geri çekilmesi’ tehlikesi ortaya çıktı. Bu tehlike, AKP’yi yeniden CHP ile uzlaşma arayışına zorladı.

BÜTÇE SUNUŞU ERTELENDİ:

Kriz üzerine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın, dün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda saat 11.00’de yapacağı açıklanan bütçe sunuşu saat 20.00’ye ertelendi. Bu süre içinde iki parti arasında uzlaşma arandı.

LİDERLER DEVREDE:

Krizin aşılması için liderler düzeyinde girişimler başladı. Başbakan Vekili Adullah Gül, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı, dün Genel Merkez’deki makamında ziyaret etti. Gül ve Baykal arasındaki görüşme yaklaşık yarım saat sürdü.

ASKIYA ALDIK:

Görüşme sonrası ilk açıklama Gül’den geldi. Gül, ‘Anayasa değişikliğini destekleme anlayışı ortaya çıktı. Tartışmalar devam ederken, torba yasayı askıya almayı uygun gördük’ dedi. Gül, verdikleri destekten dolayı Baykal’a teşekkür etti. Baykal da Anayasa değişikliği konusundaki tıkanıklığı aştıklarını bildirdi. Baykal, ‘En son aşamada da olsa bir mutabakatın ortaya çıkması memnuniyet verici’ dedi.

UNAKITAN DA MEMNUN:

Uzlaşma üzerine Unakıtan’ın bütçeyi sunuşu bu kez saat 16.00’ya alındı. Unakıtan, sunuş için komisyona gelirken Hürriyet muhabirinin, ‘Az kalsın bu bütçe anayasaya aykırı olacaktı öyle değil mi’ sorusuna, ‘Tabii bütçenin anayasaya aykırı olmasına hiçbirşekilde müsade etmezdik. Ama böyle olması, çok daha iyi oldu. Risk ortadan kalktı’ yanıtını verdi.

KAPI GİBİ MADDE:

Unakıtan, bir gazetecinin, kendisine af getiren maddeyi anımsatması üzerine ise ‘Bakın, orada suistimal var’ dedi. Gazetecinin, ‘Hayır sizin durumunuza uyan kapı gibi madde var’ ısrarı üzerine de Unakıtan, ‘Bakın bunun benimle hiçbir ilgisi yok. Kaç kez söyledim. Önemli olan insanın vicdanen rahat olmasıdır’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!