Chhibber, ‘İhale’de rötuş istedi

Güncelleme Tarihi:

Chhibber, ‘İhale’de rötuş istedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2002 02:18

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber yeni Kamu İhale Kanunu'nda belirlenen eşik değerlerin, diğer ülkelere göre daha yüksek olduğu eleştirisini getirerek, ‘‘Yasanın bu açıdan tekrar ele alınması gerekebilir’’ dedi.

Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan, Chhibber'ın bu eleştirisine hak vererek, ‘‘Bu yükseklik bizim inisiyatifimizde olmadı. Eşik değerler, karşılılıklılık esası dikkate alınarak yeniden ele alınabilir. Yasanın eksikleri olabilir. Eşik değerlerin düşmesi gerekirdi’’ dedi.

Uluslararası Müteahhitler Birliği (UMB) Genel Kurulu'nda konuşan Chhiber, Kamu İhale Yasası'nın vergi yükümlülülerinin üzerindekİ yükü azaltarak büyük şeffaflık getireceğini söyledi. Bu konuda yapılacak çalışmaları desteklemek istediklerini belirten Chhibber, bu yasa nedeniyle Türkiye'yi kutladığını söyledi. Yurtdışında Türk insanı ve müteahhitine gösterilmesi istenen davranışı, bu yasaya da koyarak bir karşılıklılık yaratmaya çalıştıklarını söyleyen Akcan, ‘‘Eşik değerlerin düşmesi gerekirdi. Ancak 120 maddelik bir tasarının Meclis'ten 24 saatte geçmesi, Meclis'in tasarıyı temel kanun olarak nitelemis sonucunda bazı kısıtlamalar oldu’’ diye konuştu. Eşik değerlerin yasada, yabancı yatırımcılar için 17.5 trilyon lira olarak saptanmasını doğru bulmadıklarını vurgulayan Akcan, şöyle konuştu:

‘‘Bu değişiklik kendi inisiyatifimizde olmadı. Komisyon'da tasarı kabul edildiğinde, bu eşik 11.4 trilyon liraydı ve bu rakam Dünya Ticaret Örgütü standartlarına uygundu. Meclis'in işleyiş mekanizması içinde arttırıldı.’’

UMD Başkanı Kadir Sever 2002 yılında inşaat-taahhüt sektörünün tek ümidinin, yurtdışı işleri olduğunu söyledi. 1990'lı yıllarda Libya va Orta Doğu bölgesinde çalışan Türk inşaat sanayi firmalarının, şimdi 4 kıtada 51 ülkede çalıştığını ifade söyleyen Sever, ekonomik krizlerin, dış müteahhitliğin gelişmesini beklenmedik bir şekilde engellediğini vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!