Çeyrek altında Pazartesi gününe dikkat

Güncelleme Tarihi:

Çeyrek altında Pazartesi gününe dikkat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2013 00:00

Altın son beş işlem gününde uluslararası piyasalarda yaklaşık yüzde 12 değer kayberken, Türkiye'de çeyrek ve cumhuriyet altını daha pahalı satılmaya başlandı. Piyasada 'altın yok' diye eleştiriler yükselirken gözler Darphane ve Damga Genel Müdürlüğü'ne çevrildi. Hürriyet'e açıklamalarda bulunan Darphane Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, altın siparişlerinin pazartesi günü teslim edileceğini ve sıkıntının aşılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

ekaplangil@hurriyet.com.tr

İlk etapta düşen fiyatların etkisiyle yoğun iç talebin oluşması, darphaneye işlenmek üzere teslim edilen külçe altınların çeyrek ve cumhuriyet olarak teslimini geciktirdi. Piyasada oluşan arz eksikliğini fırsat bilen elinde altın olan satıcılar ise uluslararası piyasalardaki seviyelere göre normal şartlar altında 135 lira olması gereken çeyrek altını 165 liraya, 535 lira olan cumhuriyet altınını ise 631 liraya satmaya başladı.

/images/100/0x0/55ead497f018fbb8f8997260

Piyasada oluşan yüksek fiyatların hem vatandaş hem de kuyumcu esnafı tarafında rahatsızlık yaratması piyasaya altın sağlayan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'ne yönelik eleştirileri de artırdı.

Haberin Devamı

Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Darphane Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, 16 Nisan salı günü itibariyle kendilerine piyasadan gelen 5 bin 368 kiloluk işlenmiş altın siparişi olduğunu bu altının tamamını da pazartesi günü teslim edeceklerini açıkladı.

Kısmi teslimat yapmadıklarının altını özellikle çizen Parmaksız şöyle konuştu, "Salı günü piyasadan 24 ayar külçe altın teslimi ile siparişleri alırız ve perşembe günü teslim ederiz. Bu salı gelen toplam talep miktarı 5 bin 368 kilo oldu. Önceki hafta ise talep 2 bin 762 kiloydu bizim dışımızda kaynaklanan bir sorun nedeniyle cuma günü teslim ettik. Bu hafta gelen siparişleri de pazartesi günü teslim edeceğiz" dedi.


REZERVLER DE DEVREYE GİRDİ

Darphane'nin altın işleme kapasitesinin ortalama haftalık bin 7 kilo civarında olduğunu hatırlatan Parmaksız, talebi karşılamak için ellerinde bulunan rezerv altınları da devreye soktuklarını söyledi.

Haberin Devamı

Parmaksız, "Talebi karşılamak için hem elimzdeki stoku kullanıyoruz hem de çift vardiya üretim için çalışıyoruz. Piyasanın siparişinin belli bir miktarını değil tamamını karşılıyoruz. Yani, kısmi teslimat yapmıyoruz. Çünkü bunun da kendi için yarattığı sıkıntılar oluyor. Zira, müşterilerin yarısına malını teslim edersek diğer yarısına karşı haksızlık olur. Tüm müşterilere taleplerinin yarısını teslim ettiğimizde ise ürünler grup grup üretildiği için belli işlenmiş ürünlerde darboğaz yaşanıyor. Bu nedenle siparişlerin tamamının bir anda teslimini tercih ediyoruz." dedi.

2013'TE 32 TON TESLİM EDİLDİ

2012 yılında Darphane olarak toplamda 40.4 ton altın işlediklerini de hatırlatan Parmaksız, bu talebin 2013 yılında çok hızlı şekilde arttığını ve şimdiye kadar 37.5 ton has altın için sipariş geldiğini belirtti. Parmaksız, 12 Nisan tarihi itibariyle bu talebin 32 tonluk kısmının teslim edildiğini de ekledi.

Haberin Devamı

DARPHANE ALTINI NASIL İŞLİYOR

Altını kuyumculardan külçe olarak alan Darphane, daha sonra bunu eriterek 22 ayara getiriyor. Bu işlem bir gün sürüyor. Daha sonra haddelenen altın, doğranıp, tartım işlemi gerçekleştiriyor. Bunun ardından yaklaşık 450 ile 500 derece arasında 8 saat tavlanan altınlarda baskı işlemine geçiliyor. Bu işlemin ardından ise gerekirse işlenme ve paketlenme süreci tamamlanarak teslim ediliyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!