Çeyiz Hesabı nedir? Çeyiz Hesabı’nda devlet katkısı ne kadar?

Güncelleme Tarihi:

Çeyiz Hesabı nedir Çeyiz Hesabı’nda devlet katkısı ne kadar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2019 09:28

Evleneceklere destek amacıyla yaşama geçirilen Çeyiz Hesabı'ndan ilk ödemelerin yeni yıldan önce yapılması bekleniyor. Çeyiz Hesabı’ndan faydalanmak isteyenlerin belli başlı şartları karşılaması gerekiyor. Peki, Çeyiz Hesabı nedir? Çeyiz Hesabı’na kimler başvurabilir? Çeyiz Hesabı’nda devlet katkısı ne kadar?

Haberin Devamı

Devlet, gençlerin, evlilik hazırlıkları için oluşturacakları birikime destek olmak amacıyla üç yıl önce çeyiz hesabı uygulamasını başlattı ve çeyiz hesabı açtıranlara katkı yapmaya başladı. Böylece tasarrufların artması da sağlanmış oldu. Uygulama Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülüyor. 

Kimler Çeyiz Hesabı açtırabilir?

18 yaşından büyük ve Türk vatandaşı olanlar hesap açtırabiliyor ve 3 yıl boyunca çeyiz hesabına düzenli ödeme yapması gerekiyor. 18 yaşından küçükler adına ise velisi hesap açtırabilir. Çeyiz hesabı açtırabilmek için daha önce evlenmemiş olmak da gerekiyor. 24 yaşını doldurmadan ve 25 yaşına girmeden önce de çeyiz hesabı açtırılabilir.

Devlet katkısı nedir ve kimler katkıdan yararlanabilir?

Devlet, çeyiz hesabı açtıranlara, bireysel emeklilik sistemindeki gibi katkı yapıyor. Katkı tutarı, çeyiz hesabındaki birikime göre değişmekle birlikte en fazla yüzde 25 oranında oluyor. En yüksek devlet katkısı tutarı 9 bin lirayı geçemiyor. Çeyiz hesabındaki birikim sürelerine göre devlet katkısı oranları şöyle: 3-4 yıl arası hesaptaki birikim tutarının yüzde 20’si kadar devlet katkı yapıyor; devlet katkısı tutarı 6.500 lirayı geçemiyor. 4-5 yıl arası hesaptaki birikim tutarının yüzde 22’si kadar devlet katkı yapıyor; devlet katkısı tutarı 7.500 lirayı geçemiyor. 5 yıl ve üzeri hesaptaki birikim tutarının yüzde 25’i kadar devlet katkı yapıyor; devlet katkısı tutarı 9.000 lirayı geçemiyor.

Haberin Devamı

Devlet katkısının ödenme süreci şöyle işleyecektir:

• Katılımcı: Evlilik tarihinden itibaren 6 ay içerisinde bankaya müracaat eder.

• Banka: Ay içerisinde yapılan devlet katkısı ödeme başvurularını takip eden ayın ilk 10 işgünü içerisinde Bakanlığa iletir.

• Bakanlık: Bankalar tarafından gönderilen belgelerin tarafına ulaşmasını takip eden 10 işgünü içerisinde, ilgili bilgi ve belgeleri kontrol eder ve Devlet katkısı ödemesinin hesabın bulunduğu bankaya aktarılmasını sağlar.

• Banka: Aynı gün hesap sahiplerine ödemesini yapar.

BAKMADAN GEÇME!