Çevreci projelerin oranı yüzde 25'e yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Çevreci projelerin oranı yüzde 25e yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2009 16:11

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), dünyanın en çevreci finans kuruluşu olarak bilinen Fransız Kalkınma Ajansı AFD ile Türkiye’de çevreci projeleri desteklemek üzere yeni kredi kaynağının gelmesini kolaylaştıracak bir anlaşma imzaladı.

TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu, Türkiye’de çevre ve kalkınma konusunda sürdürülebilir projelerin desteklenmesi için öncülük yaptıklarını belirterek, “Toplam 2.5 milyar dolara ulaşan kredi portföyümüz içinde doğrudan ve dolaylı olarak çevre korumayı öngören projelere verilen kredi oranı yüzde 25 gibi önemli bir orana yükseldi. Hedefimiz bu oranı daha da yukarılara çekerek, iklim değişikliği sürecini olumlu yönde etkileyecek projelere ağırlık vermek olacak” dedi.

Genel Müdür Halil Eroğlu bu politikaya çerçevesinde, TSKB’nin 80’den fazla ülkede ekonomik ve sosyal kalkınma faaliyetlerini finanse eden Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile Türkiye’de sera gazı emisyonunu azaltmaya yönelik ‘yeşil projeleri' desteklemek üzere ‘Mutabakat Belgesi (Memorandum of Understanding)’ imzaladığını söyledi.

“ELEKTRİK TÜKETİMİ YÜZDE 7 DAHA AZALACAK”

Her iki taraftan üst düzey yetkililerin katılımıyla gerçekleşen imza töreni dolayısıyla bir değerlendirme yapan Eroğlu, TSKB’nin kendi faaliyetlerinden doğan karbondioksit salınımını hesaplayarak, bu konuda karbon salınımını azaltıcı tedbirleri aldıklarını belirterek şu görüşleri ifade etti:

“ Yapılan hesaplamalara göre Bankamızın 2008 yılı karbondioksit salınımı ya da diğer bir deyişle karbon ayak izi 1250 tondur. Söz konusu tutarın yüzde 74’ü Bankanın içsel elektrik tüketiminden kaynaklanmaktadır. TSKB önümüzdeki 2 yıl içinde elektrik tüketimini yüzde 7 azaltmayı taahhüt etmiş olup, kısa bir dönem içinde de elektrik enerjisi ihtiyacının tamamını yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretiminden karşılayacaktır. Bütün bunlar TSKB’nin karbondioksit salınımını önemli ölçüde azaltacaktır.”

Eroğlu, 1250 tonluk karbon salınımının bankanın zorunlu faaliyetleri ve yaşamak için gereken tüm enerji, su gibi temel ihtiyaçlarına denk geldiğini hatırlatarak “Bu sınırın altına inmek artık mümkün değildir. Çünkü şu an inebilecek en alt sınıra inmiş durumdayız. Aksi halde hiç elektrik tüketmememiz, arabaya binmememiz ve su kullanmamamız gerekir” dedi.

KAĞIT ÇIKTI ALMAK YASAKLANDI

Eroğlu, toplantıda soruları yanıtlarken bankanın günlük faaliyetlerinde kağıt kullanımını ortadan kaldırdığını ve bilgisayardan kağıt çıktı almanın yasaklandığını kaydederek sözlerine şöyle devam etti.

"Şu anda elektrik sistemimiz de otomatiğe bağlanmış durumda. Mesai bittiğinde tüm ışıklar otomatik olarak sönmekte ve mesai başladığında da yanmaktadır. Odalarda da aynı otomatik yanıp sönme düzeni kurulmuştur. Tüm musluklarımız fotoselli hale getirilerek önemli bir su tasarrufu sağlanmaktadır.Ayrıca bankamızda atık yönetimi de başarıyla yürütülmektedir.”

Eroğlu, TSKB’nin yeni bir girişimle, bağımsız bir karbon danışmanlık firması tarafından da ölçümü yapılan, karbondioksit salınımının izini sileceğini vurgulayarak “ Bu amaçla gönüllü karbon kredisi alınacak ve TSKB çok yakın bir zamanda Türkiye’nin karbon izini silen ilk bankası olacaktır. Yapılan bu işlem tamamen gönüllülük esasına dayanmakta olup TSKB’nin çevreye olan hassasiyetinin önemli bir göstergesidir” dedi.

“2255 MEGAWATT FİNANSE ETTİK”

TSKB’nin, finanse etmekte olduğu projelerin çevreye olan hassasiyetlerini yansıttığını, çevrenin korunmasını ve iklim değişikliğini önleyici projelere önem ve öncelik verdiklerini söyleyen Eroğlu, “Bu kapsamda Bankamız yenilenebilir kaynaklara dayanan enerji üretimini öncelikli bir sektör olarak saptamış ve bu sektördeki projeleri aktif bir şekilde desteklemeye başlamıştır. TSKB’nin son yıllarda finanse ettiği ve etmekte olduğu yenilenebilir enerji proje sayısı 71 olup, bu projelerin toplam kurulu gücü 2,255 MW’tır. Bu rakam, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 15’ine denk gelmektedir. Bu projelerin faaliyete geçmesiyle Türkiye’nin sera gazı salınımı yılda 4 milyon ton azalış gösterecektir. Bu rakam ise Türkiye’nin sera gazı salınımının yüzde 1’inin üzerindedir" diye konuştu.

“YENİ KREDİ RAKAMI KESİNLEŞİNCE AÇIKLANACAK”

Genel Müdür Eroğlu, TSKB’nin Fransız Kalkınma Ajansı AFD’nin Türkiye’de kredi verdiği ilk kuruluş olduğunun altını çizerek, “Bankamız AFD’den son 4 yılda temin ettiği 2 kredi ile 35 kuruluşun yatırımına katkıda bulunmuş olup, desteklenen projeler KOBİ, yenilenebilir enerji, doğal gaz dağıtım ve çevreye odaklanmıştır” dedi. Eroğlu, yeni dönemde AFD’den sağlanacak kredi konusunda şu aşamada bilgi veremeyeceklerini, halka açık bir kurum olmaları nedeniyle anlaşma kesinleştikten sonra İMBB aracılığıyla bu duyurunun yapılacağını sözlerine ekledi.

AFD: “TÜRKİYE’YE DÖRT YILDA 800 MİLYON EURO KREDİ VERDİK”

AFD Genel Müdürü Jean-Michel Severino da yaptığı konuşmada, tüm dünya çapında çevre korumasına yönelik projelere ağırlık verdiklerini söyleyerek, “Türkiye’deki bankalara geçen dört yılda 800 milyon Euro’luk bir kredi kaynağı kullanmış durumdayız. Uluslararası ekonomik krize rağmen, gelecek yıllara ilişkin belirlediğimiz hedefler iddialıdır. Grubumuz, 2009 yılında dünya çapında bulunduğu tüm coğrafyalardaki finansmanlarını 4 milyar Euro'dan 5 milyar Euro'ya taşımayı amaçlamaktadır. Türkiye de, grubumuzun en önemli yatırım ülkelerinden biri olarak kalacaktır. Türkiye’ye yönelik olarak 200 milyon Euro’luk kredi konusunda da müzakereler sürüyor” bilgisini verdi. Sevirono doğrudan ve dolaylı olarak çevreyi koruyan projelere verilen kaynağın 2008 rakamlarıyla toplam portföyün yüzde 50’sine yaklaştığını söyledi.

Severino, AFD’nin politikasını çevreyi korumak, şirketlerin kurumsal sosyal sorumluluk alanında doğru uygulamaları benimsemelerini teşvik etmek, belediye yatırımlarını desteklemek, ülkenin az gelişmiş bölgelerinin kalkındırılmasına katkı sağlamak olduğunun altını çizdi. Severino TSKB ile yaptıkları anlaşmaya değinirken de, “Bu yeni anlaşma, iki kurum arasında varolan güçlü bir işbirliği çerçevesinde gerçekleşmektedir. Fransız Kalkınma Ajansı'nın TSKB’ye verdiği toplam 100 milyon Euro değerindeki iki kredi sayesinde, özellikle rüzgar enerjisi, hidroelektrik, atıkların değerlendirilmesi gibi çeşitli sektörlerde yaklaşık 40 projeye finansman sağlanmıştır” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!