Çevreci araçlara özel vergi

Güncelleme Tarihi:

Çevreci araçlara özel vergi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2011 09:54

Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı açıklandı. Eylem Planı ile tespit edilen 5 hedefe ilişkin olarak toplam 27 eylem belirlendi.

Haberin Devamı

Eylem planına göre elektrikli ve hibrit araçlar ile emisyonu düşük çevreci araçların kullanımını teşvik eden bir vergilendirme sistemi çalışması yapılacak. Ayrıca elektrikli araçlarda kullanılan batarya ve alternatif yakıt kullanan araçların ana parçalarının üretimine destek verilecek.

İşte Strateji Belgesi ve 5 önemli hedef

"Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı”nın  açıklandığı toplantı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, kamu ve özel sektör  temsilcilerinin katılımıyla Pera Palas Oteli'nde başladı. Toplantıda Bakan Ergün'ün yanı sıra, OYDER Yönetim Kurulu Başkanı H.  Şükrü Ilısal, ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, TAYSAD Yönetim Kurulu  Başkanı Celal Kaya ve OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen bir konuşma  yapacak.

Haberin Devamı

BAKANDAN UYARI

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün,  otomotiv sektörünün ihracatçı olma özelliğini kaybetme riskiyle karşı karşıya  olduğunu belirterek, “2008 yılında 5 milyar dolar, 2009 yılında 3,5 milyar dolar  fazla veren otomotiv sektörü, 2010 yılında 373 milyon dolar dış ticaret fazlası  veren bir sektöre dönüşüyor. Bu bir risk, bir tehdit değil mi? Bu tehdidi  görmezden gelemeyiz” dedi. Ergün, otomotiv denince akla gelen ilk şehirlerden biri olan Detroit'in,  artık bu özelliğini kaybettiğini, bu yüzden yüzden, “Bursa, Yalova, Kocaeli,  Sakarya havzası neden yeni bir Detroit olmasın?” diye sorduklarını söyledi.

Türk otomotiv sektörünün ithalatçı pozisyonuna düşen bir sektör olmaması,  mutlak ihracatçı pozisyonunu koruması gerektiğini vurgulayan Ergün, trendin  yeniden yukarıya doğru dönmesi gerektiğini, bunun 2 yolu olduğunu belirterek,  “İhracatı artırmak ve ithalatı azaltmak... Türkiye'de üretilen otomobillerin  ürün gamını genişletmemiz gerekiyor, tüketicinin taleplerini daha çok dikkate  alan yeni modeller, yeni tasarımlar ortaya koymak gerekiyor. Başka markaların da  Türkiye'de üretimini teşvik etmemiz gerekiyor. Türkiye'de varolan modellerin iç  pazardaki payını artırma çalışmalarına ihtiyaç duyuluyor” dedi.

Haberin Devamı

2002 yılında 3,5 milyar dolar olan otomotiv sektörü ihracatının 2008  yılında 19 milyar dolar seviyesine çıktığını ve en fazla ihracat yapan sektör  olduğuna işaret eden Ergün, “Sektör, küresel krize rağmen yıllık 2 milyon adet  üretim ve 50 milyar dolar ihracat hedefini korumayı sürdürmüştür. Ancak her şeye  rağmen bu ülkenin bir vatandaşı olarak, 50 yıllık tecrübemiz olan bu sektörün çok  daha iyi bir noktada olması gerekirdi. Üretim, montaj ve dünyaya entegrasyon  konularında sergilediğimiz başarıyı kendi tasarım, model ve markalarımızı  oluşturma gibi alanlara da taşımamız icap ederdi” şeklinde konuştu.

2. el düşük fiyatlı otomobiller için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!