ÇEVKO, 10 yılda çöpten 200 milyon dolar kurtardı

Güncelleme Tarihi:

ÇEVKO, 10 yılda çöpten 200 milyon dolar kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2001 01:39

Yılda çöpe atılan 105 trilyon liralık ambalaj atığının 30 trilyon liralık kısmı artık, toplanarak geri kazandırılabiliyor. Ancak, yeterli bilincin oluşturulamaması, her yıl çöpe atılan 75 trilyon liralık ambalaj atığının değerlendirilememesine yol açıyor.

‘‘Atıklar çöp değildir’’ sloganıyla 1991 yılında kurulan Çevreyi Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO), kullanılmış ambalajları değerlendirerek Türkiye'nin doğal kaynaklardan ve enerjiden tasarruf etmesi için çalışıyor. ÇEVKO, yerel yönetimlerin cam, metal, plastik, kağıt ve karton ambalajlarının da toplanarak ekonomiye geri kazandırılması çalışmalarına da katkıda bulunuyor.

Türkiye genelinde 50 belediye, ambalaj atıklarının toplanakar, yeniden değerlendirilebilmesi için ÇEVKO'yla işbirliği yapıyor. 10 yıl önce 14 üyeyle yola çıkan ÇEVKO'nun bugün üye sayısı 81'e ulaştı. Bunun sonucunda da her yıl yaklaşık 150 bin ton ambalaj atığı geri kazandırılarak, ülke ekonomisine 30 trilyon liralık katkı sağlanıyor. Geri kazandırılamayan 75 trilyon liralık ambalaj atığı için bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık veren Vakıf, son on yıl içinde 900 bin ton ambalaj atığının geri kazandırılmasını sağladı. Bu da, 200 milyon dolarlık ambalaj atığının çöpe gitmesini engelledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!