Cesaret sınavına bozuldular

Güncelleme Tarihi:

Cesaret sınavına bozuldular
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

DGM Savcılığının ‘‘Türkbank yüzünden tehdit aldınız mı?’’ sorusu için bilgisine başvurduğu işadamlarından Azmi Ofluoğlu, ‘‘Bankayı iyi görmedik, ihaleye girmedik. Tehdit almadım. İşadamları hakkında soruşturma çirkin’’ dedi. DGM'ye dün Gürbüz Tümay ve Avukat Aydoğan Semizer de gitti.

İşadamı Korkmaz Yiğit ile Alaattin Çakıcı arasındaki telefon konuşmalarını içeren bantların ortaya çıkmasından sonra patlak veren Türkbank skandalıyla ilgili soruşturma çok yönlü olarak sürerken dün de İktisat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Gürbüz Tümay, Vatan Hastaneleri ve Alman Hastanesi sahibi Azmi Ofluoğlu ile avukat Aydoğan Semizer, DGM Savcılığı'nda ifade verdi. Savcılık ayrıca özelleştirilmesi durdurulan Türkbank'ın hisselerini elinde bulunduran Mevduat Sigorta Fonu yetkilileri ile de görüştü.

Beşiktaş'taki İstanbul DGM'ye saat 11.00 sıralarında gelen Azmi Ofluoğlu soruşturmayı yürüten DGM Savcısı Aykut Cengiz Engin'e yaklaşık yarım saat ifade verdi. Ofluoğlu, DGM'den ayrılırken tanık olarak ifade verdiğini belirterek, ‘‘Daha önce yaptığımız fizibilite çalışmasında bankanın durumunun kötü olduğunu gördük. Ekonomik olarak bankanın bilançosunu aldığımda çok iyi durumda olmadığını, iyi bir bankacılık yapmak için üzerine bedeli kadar para konması gerektiğini öğrendim. Bunun üzerine vazgeçtim’’ dedi. Ofluoğlu, ‘‘Ne Alaattin Çakıcı ne de başkasından tehdit almadım. Diğer işadamlarının tehdit aldığına dair bir şey de duymadım. İşadamları hakkındaki soruşturma da olumlu değil. Çok çirkin’’ diye konuştu.

Çakıcı kasetleriyle birlikte gündeme gelen para trafiğinde kilit rol oynadığı öne sürülen, Çakıcı'nın kendisine Türkbank konusunda danışmanlık teklif ettiğini ve ‘‘Türk Ticaret Bankası benim için namus meselesidir. Bunu benim istediğime verecekler’’ dediğini söyleyen Avukat Aydoğan Semizer de Türkbank olayı ile ilgili olarak Savcı Aykut Cengiz Engin'e ifade verdi.

Semizer sadece bilgisine başvurulduğunu belirterek, ‘‘Hiçbir konuda sorgulanmadım. Hakkımda çıkan yazılarla ilgili bilgime başvurdular. Bankalar resmi olarak alınır resmi olarak satılır. Ben bunlarla ilgileniyorum. Bankalar alınıp satılırken hukuki işlemler vardır. Taraflar avukat bulundurur. Bunda şaşılacak bir şey yok. Bunlarla ilgili bilgime başvurdular’’ dedi. DGM'den ayrıldıktan bir süre sonra geri dönen ve Malki cinayetiyle ilgili soruşturmayı yürüten DGM Savcısı Engin Baltacı ile görüşen Semizer'e Savcı Baltacı'nın bu aşamada ifadesini almaya gerek görmediğini söylediği bildirdildi.

Savcı Aykut Cengiz Engin öğleden sonra da Türkbank hisselerini elinde bulunduran ve Korkmaz Yiğit ile ilgili olarak savcılığa suç duyurusunda bulunan Mevduat Sigorta Fonu yetkilileriyle görüştü. Savcının odasında yaklaşık 2 saat kalan Mevduat Sigorta Fonu yetkilileri, herhangi bir açıklama yapmadan, DGM'nin arka kapısından ayrıldılar.

BÜYÜK KULÜP

Malki cinayetiyle ilgili olarak gözaltına alınıp ifadesine başvurulan Sümerbank'ın sahibi Hayyam Garipoğlu'nun, verdiği ifade üzerine Büyük Kulüp'ün Yönetim Kurulu Başkanı Duran Akbulut da DGM'ye çağırıldı. Akbulut yaklaşık 1.5 saat süren ifadesinden sonra DGM'den çıkarken, ‘‘Teklif verme falan yok. İhaleyle ilgili dosya almadım. Benim bankacılıkla bir ilgim yok. Büyük Kulüp'te yapıldığı söylenen toplantıyla ilgili soru soruldu. Ben orda değildim. toplantıdan haberim yok’’ dedi.

Garipoğlu, ifadesinde ‘‘Bundan yaklaşık 3 ay kadar önce Alaattin Çakıcı telefonla arayarak Kadıköy Büyük Kulüp'te Emin Cankurtaran, Erol Erkohen ve avukat Yaşar Erturan'ın yeraldığı bir buluşma gerçekleştirildi. Buluşmaya Erol Evcil de gelecekti ancak telefonla arayıp gelemeyeceğini bildirdi. Toplantı sırasında Alaattin Çakıcı avukat Erturan'ı aradı. Benim Malki ile beraber aldığım Sümerbank'a Erol Evcil'in de ortak olduğunu, Evcil'e para vermem gerektiğini söyledi. Önce 30 milyon dolar vermem istendi. Ancak pazarlık sonucu 1 milyon dolarda anlaştık. Emin Carkurtaran, parayı vermem için beni ikna etti. Daha sonra bu parayı yine Büyük Kulüp'te avukat Yaşar Erturan'a verdim’’ demişti.

Doğuş ve Çağlar şartname almadı

Türkbank ihalesi öncesinde şartname alan şirketler arasında Doğuş Holding ile Cavit Çağlar'ın olmadığı belirlendi. Her iki grubun Türkbank'la ilgilendikleri, ihale öncesinde gazetelere yansımıştı. Ancak, gerek Doğuş Grubu'nun gerekse Çağlar'ın, resmen şartname almadıkları belirtildi.

Karahasanoğlu: Yurtdışı yasağı yok

Etibank Genel Müdürü Şükrü Karahasanoğlu, ‘‘yurtdışına çıkışımla ilgili herhangi bir tahdit söz konusu değil’’ dedi. Karahasanoğlu, İstanbul DGM Savcılığı tarafından, 21 Ekim tarihinde tanık sıfatıyla sadece bilgisine başvurulduğu açıkladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!