‘Cep’ten harç 3 kat zamlandı

Güncelleme Tarihi:

‘Cep’ten harç 3 kat zamlandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2018 22:42

Döviz kurlarının düşmesi ve kontratlı satışların 6 taksitle sınırlandırılması sonrasında yolcu beraberinde getirilen akıllı telefonların hızla artması sonrasında IMEI kayıt ücreti arttırıldı.

Haberin Devamı

Resmi Gazete’de dün yayınlanan bilgiye göre yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı maktu tutarı 170.70 TL’den 500 TL’ye çıkarıldı. Yani yaklaşık 3 kat arttırıldı. Harç ödenmeden kayıt işlemi yapılan ve kullanıma açılan cihazlar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından kapatılacak. Ödenmeyen harç, yüzde 50 fazlasıyla ilk kayıt tarihinden itibaren gecikme zammıyla tahsil edilecek. Söz konusu tahsilat yapılmadan cihaz kullanıma açılamayacak. Söz konusu kararın çıkarılmasında ise özellikle son aylarda yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonu sayısının artması oldu. Sektöre yakın kaynaklara göre Türkiye’de geçen yıl aylık ortalama 60 bin adet akıllı telefon yurtdışından getiriliyordu. Bu rakam son aylarda 100 bin adedin üzerinde kadar çıktı.

HÂLÂ BÜYÜK FARK

Haberin Devamı

Örneğin; şu anda ABD’de bir iPhone 8 Plus vergiler dahil yaklaşık 760 dolara satılıyor. Bunun da TL karşılığı 4 bin 160 TL. Bu cihazı Türkiye’de daha önce IMEI kaydı ücretiyle ile 4 bin 330 TL’ye kullanabiliyordunuz. Şimdi ise bu rakam 4 bin 660 TL’ye yükseldi. Ancak hâlâ Türkiye’deki satış fiyatları cazip durumda. Çünkü iPhone 8 Plus’un Türkiye’deki satış fiyatı 6 bin 699 TL civarında. Yani yurtdışından iPhone 8 Plus getirmek 2 bin TL civarında daha avantajlı. Bu durumdan en çok etkilenecek akıllı telefonlar ise 2-3 bin TL civarında olan giriş seviyesindeki modeller olacak. Ayrıca söz konusu zamdan Türkiye’ye ithalatçı vasıtasıyla getirilen cep telefonları etkilenmeyecek. Başka bir deyişle Türkiye’de satılan cep telefonları zamlanmayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!