Cep'te sabit ücrete ihtiyati tedbir

Güncelleme Tarihi:

Cepte sabit ücrete ihtiyati tedbir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

ANKARA 30. Asliye Hukuk Mahkemesi, Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Avukat Erdem Akyüz'ün cep telefonlarına ödenen sabit ücretin iptali ve iadesi için Turkcell aleyhine açtığı alacak davasında ihtiyati tedbir kararı verdi.

Akyüz, dernek genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, cep telefonu hatlarından konuşma karşılığı dışında, tahsis tarihlerinden itibaren sabit ücret ve diğer giderler adı altında tahakkuk ettirilen ücretin, hukuki mevzuata ve emsal kararlara uygun olmadığını belirtti.

Bu nedenle Ankara 30. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde Turkcell aleyhine açtıkları alacak davasında Yargıtay İçtihadı Birleştirme Hukuk Genel Kurulu'nun da bağlayıcı bir kararının bulunduğunun bildirildiğini ifade eden Akyüz, mahkemeden, ihtiyati tedbir yoluyla konuşma ücreti karşılığı dışında tahakkuk ettirilen ücretlerin tahsilinin durdurulmasına karar verilmesinin istendiğini söyledi.

Akyüz, Mahkemenin, tedbir isteyen davacı adına kayıtlı 4 cep telefonu hatları için tahakkuk ettirilen ve sabit ücret adı altında tahsil olunan meblağların, dava sonuna kadar tahsilinin ihtiyatı tedbir yoluyla durdurulmasına karar verdiğini anlattı.

Kendi konusu ile sınırlı olan bu kararı cep telefonu işleticisi şirketlerin uygulamak zorunda olduğunu, kararın uygulanmamasının Ceza Kanunu açısından suç teşkil edeceğini ifade eden Akyüz, ‘‘Hukuka saygılı olan bir idarenin, bu kararı bütün abonelere teşmil ederek, sabit ücret uygulamasına son vermesi gerekmektedir’’ diye konuştu.

Akyüz, cep telefonu olanlar için mahkemenin aldığı bu kararın ‘‘emsal’’ oluşturacağını dile getirdi.

Danıştay, ‘Telekom’da sabit ücret' dur demişti

DANIŞTAY 10. Dairesi'nin, Telekom'un ‘‘sabit ücret’’ uygulamasını iptal kararının Telsim ve Turkcell hakkında açılan davalar için ‘‘örnek’’ oluşturacağı belirtiliyor. Danıştay 10. Dairesi, avukat Songül Çalık tarafından açılan bir dava üzerine, Telekom'un abonelerden hiçbir hizmet vermeden ‘‘sabit ücret’’ almasını sözleşmeye aykırı bularak, iptal etmişti. Bu kararın, Turkcell ve Telsim aleyhine Ankara 7. ve 8. Sulh Hukuk Mahkemeleri'ne açılan davalarda örnek oluşturacağı bildiriliyor. Mahkemelerin Danıştay'ın kararını dayanak alarak, Telsim ve Turkcell'in, ‘‘sabit ücret’’ uygulamalarına ‘‘dur’’ diyebileceği belirtiliyor. Bu durumda, cepteki ‘‘sabit ücret’’ uygulaması hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yargı kararıyla kaldırılmış olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!