Cepte rekabet, 1.3 milyar dolar gelir getirecek

Güncelleme Tarihi:

Cepte rekabet, 1.3 milyar dolar gelir getirecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

3 yeni GSM sisteminden özel sektöre verilmesi planlanan 2'sine yönelik uluslararası ihale ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Her bir lisans devri yapılacak şebeke bandı için asgari 650 milyon dolarlık minimum fiyat belirlendi. Böylece, lisans devri yapılacak iki şebeke bandının işletme hakkından 1.3 milyar dolarlık gelir hedefleniyor.Yeni şebekeler bu yıl içinde devreye girecek .

ULAŞTIRMA Bakanlığı'nca kurulması öngörülen 3 yeni GSM sisteminden özel sektöre verilmesi planlanan 2'sine yönelik uluslararası ihale ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Uluslararası ihalede her bir lisans devri yapılacak şebeke bandı için asgari 650 milyon dolarlık minimum fiyat belirlendi. Böylece, uluslararası ihale yoluyla iki adet lisans devri yapılacak şebeke bandının işletme hakkından yaklaşık 1.3 milyar dolarlık gelir hedefleniyor.

Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün talimatı çerçevesinde bakanlığa bağlı Haberleşme Genel Müdürlüğü, Telsiz Genel Müdürlüğü ile Telekom'un birlikte yaptığı çalışmalar son aşamaya geldi. Bakanlık yetkilileri, bu çalışmalar sonunda teknik ve idari şartnamelerin tamamlanarak sözkonusu 2 adet GSM sisteminin Mart ayınınilk haftasında ihaleye çıkarılacağını belirttiler.

Kurulması öngörülen 3 yeni GSM'nin bir adeti Telekom'a verilecek, 2 adet GSM sistemi ise açılacak ihale ile en yüksek teklifi veren firma grubuna satılacak.

Bu arada, serbest rekabet ortamının sağlıklı olarak işleyebilmesi amacı ile halen Türkiye'de faaliyet gösteren Turkcell ve Telsim'in açılacak olan yeni ihaleye alınmayacağı kaydedildi. Yetkililer Koç, Sabancı gibi büyük holdinglerin yanı sıra yeni GSM ihalesine Almanya, ABD, italya ve İspanya'dan dev telekom firmalarının da teklif verme hazırlığı yaptıklarını kaydettiler.

Haberleşme Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen yeni GSM lisansı işlemlerinin bu yılın ilk yarısından itibaren sonuçlandırılması ve yeni sistemin yıl içinde tam kapasite ile hizmete alınması planlanıyor.

Bu arada, yetkililer, 3 yeni GSM lisansı işlemlerinin tamamlanaraksistemin hizmete alınmasından sonra konuşma ücretlerinin yarı yarıya azalacağını ve rekabet ortamının daha kaliteli hizmet getireceğini belirtiyorlar.

3 YENİ ŞEBEKE

Türkiye'de halen GSM 900 bandında, Telsim ve Turcell'e lisans devirleri yapılan iki ayrı şebekede cep telefonu görüşmeleri gerçekleştiriliyor.

Ulaştırma Bakanlığı'nca alınan karar gereğince yeni devreye sokulacak GSM 1800 bandında üç yeni şebeke devreye alınacak. Bunlardanbiri direkt Türk Telekom işletmeciliğine verilecek. İkisi için ise uluslararası ihaleyle şirketlere lisans devri yapılacak. Böylece Türkiye'nin cep telefonu şebeke sayısı 5 adete yükseltilerek, mevcut cep telefonu ücretlerinin düşürülmesi sağlanacak.

REKABET NELER GETİRECEK?

Üç yeni GSM şebekesinin daha hizmete girmesi, cep telefonu kullanıcılarına pek çok avantajı da beraberinde getirecek. Birden 5 şebekenin rekabetine sahne olacak GSM pazarında, ilk olarak konuşma ücretlerinin düşmesi ve lokal tarifelerin kullanılması bekleniyor. Lokal tarifeler sayesinde, cep telefonu kullanıcıları, cep telefonlarını ev veya işyerlerinde kullandığında daha ucuz bir tarifeden konuşabilecek. Böylece, bir süre sonra, cep telefonu ile konuşmak, evlerdeki sabit telefonlarla konuşmak kadar ucuz olabilecek.

GSM şebekeleri arasındaki bir diğer rekabet alanı da, cep telefonu cihazlarına sağlanan süpvansiyonlar olacak. rekabetin tırmanması sonucu, Türk kullanıcısı da Avrupa’daki gibi çok ucuz fiyatlarla cep telefonu alabilecek. Burada tek şart, belli bir şebekeyi seçmeniz ve belli bir süre bu şebekeyi kullanacağınıza dair bir sözleşmeye imza atmanız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!