Cep telefonu mucizesiyle gelen dünya milyarderliği

Güncelleme Tarihi:

Cep telefonu mucizesiyle gelen dünya milyarderliği
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2006 00:00

MV Holding’in patronu ve Turkcell’in küçük ortağı Murat Vargı, Türkiye’de önayak olduğu cep telefonu-GSM sektörü sayesinde dünya milyarderleri arasına girdi. Önerdiği projeyle Turkcell’in kurulmasını sağlayan Murat Vargı, 1 milyar dolara ulaşan kişisel servetiyle Forbes’in listesine giren dolar milyarderi 21 Türk arasındaki yerini aldı.

TURKCELL ve Türkiye’deki cep telefonu pazarının hızla gelişmesi, dünya çapında sürpriz bir dolar milyarderi daha yarattı. Daha önce Çukurova Holding’in patronu Mehmet Emin Karamehmet’i Forbes’in "Dünya Dolar Milyarderleri Ligi"nde ön sıralara taşıyan Turkcell, MV Holding’in patronu Murat Vargı’yı da 1 milyar dolarlık varlığıyla aynı lige götürdü. MV Holding üzerinden halen Turkcell İletişim’in yüzde 4.3 (geçen yıl yüzde 6’ydı) hissesine sahip olan Murat Vargı, önde gelen cep telefonu şirketi KVK’nın da ortakları arasında yer alıyor.

780 MİLYON DOLAR: Murat Vargı’nın Forbes’in listesindeki 21 dolar milyarderi Türk işadamı arasına girmesinde Turkcell’deki hisselerinin büyük payı oldu. Murat Vargı’nın Turkcell’deki hisselerinin değeri 559 milyon dolar düzeyinde bulunuyor. Vargı, Turkcell’deki hisselerinin yüzde 1.7 düzeyindeki bölümünü, İzmir Efes Oteli’ni alan konsorsiyuma girdiği için sattı. Vargı’nın önde gelen ortakları arasında yer aldığı KVK da, Türkiye’de cep telefonu pazarında önemli bir paya sahip görünüyor.

BEYAZ SARAY’A HAVLU: 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Başbakanlık döneminin harika çocuklarından biri olarak nitelendirilen Murat Vargı, 1980’li yıllarda iki ortağıyla birlikte Penta Tekstil’i kurmuş ve "kurulanan fok" markasıyla Beyaz Saray’a havlu satmıştı. Vargı, daha sonra Penta Dış Ticaret’in yaptığı işlemlerden dolayı, hayali ihracatla yargılanmış ve hapse girmişti. Hayali ihracat sıkıntılarını atlatan Vargı, daha sonra Türkiye’yi cep telefonu ve GSM sektörüyle tanıştıran ilk adımları attı.

TURKCELL PROJESİ: 1994 krizinde iflas edip tekstil sektöründen çekilen Murat Vargı, GSM projesini, Sabancı ve Koç gibi pek çok büyük grupla görüştü. Kimsenin yüzüne bakmak istemediği projeyle ilgili olarak Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet’i ikna etmeyi başardı. Vargı’nın, projeyi zamanın Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdürü arkadaşı Burhan Karaçam aracılığıyla Karamehmet’e ulaştırmasıyla, Türkiye’nin en büyük GSM şirketi Turkcell doğdu. Vargı, ayrıca Türkiye’nin ilk teknoloji perakende zinciri KVK’nın ortakları arasına girdi.
Koç ve Sabancı birinciliği paylaştı

1.7 milyar dolarlık servetleriyle listeye 451’inci sıradan giren Rahmi Koç ve Ömer Sabancı Türkiye’nin en zengini ünvanını paylaştı. Listeye ilk kez giren Ömer Sabancı, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi olmasının yanı sıra Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) de Başkanı. Koç ve Sabancı ailelerinden listeye 3 er kişi girdi. Rahmi Koç’un dışında Koç Ailesi’nden Semahat Arsel 1.3 ve Suna Kıraç 1.2 milyar dolarlık servetiyle listede yer aldı. Sabancı Ailesi’nden ise listede ilk kez yer alan Ömer Sabancı dışında, 1.7 milyar dolar servetiyle Şevket Sabancı ve 1.3 milyar dolarlık servetiyleErol Sabancı da bulundu.

Borcunu ödeyen Karamehmet yeniden listeye girdi

2000 yılında Forbes’in, ’Dünyanın en zenginleri’ listesinde, 8 milyar dolarlık servetiyle 29’uncu sırada yer alarak herkesi şaşırtan Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet’in, serveti 2003 yılında 4 milyar dolara geriledi. Karamehmet, azalan servetine rağmen 2003 yılında listeye giren Türkler arasında birinci sırada bulunuyordu. Karamehmet, 2003 yılından sonra borçları nedeniyle liste dışı kaldı. Borçlarını ödeyen Karamehmet, 3 yıl aradan sonra zenginler listesine 2006’da 746’ıncı sıradan 1 milyar dolar ile yeniden girdi.

Özyeğin zenginlikte eski patronunu geride bıraktı

DÜNYA zenginler listesine ilk kez geçen yıl giren Hüznü Özyeğin, bu yıl 1.5 milyar dolarlık servetiyle eski patronu Mehmet Emin Karamehmet’e 500 milyon dolar fark attı. Geçmişte Çukurova Grubu’na ait Yapı Kredi Bankası ile Pamukbank’ta genel müdürlük görevlerinde bulunan Hüsnü Özyeğin, gruptan ayrıldıktan sonra Finansbank’ı kurdu. Halen Finansbank ve Fiba Holding’in patronu olan Hüsnü Özyeğin, İstanbul’daki Swissotel’i de alarak turizm sektörüne adım attı. Özyeğin’in Finansbank’ının piyasa değeri halen 4.5 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

Sponsor arayan hayvanat bahçesinden dolar milyarderi çıktı

FORBES’un listesine giren yeni Türk milyarderlerden Faruk Yalçın’ın 1 milyar dolar serveti görünüyor. Piyasada NATO müteahhidi olarak da anılan Yalçın, geçtiğimiz yıl sahibi olduğu Darıca’daki Boğaziçi Hayvanat Bahçesi 1 milyon YTL zarar edince sponsor arayışlarına girmişti. Yalçın hayvanat bahçesinin giderlerinin, gelirlerinin 5 katı olduğunu belirtmişti. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın 83 yaşındaki dayısı Yalçın’ın 1963’te kurduğu Makyal İnşaat, NATO için pekçok bina, tesis ve restorasyon çalışması yaptı. İncirlik Üssü’nde de projeler yapan Makyal, pekçok hava üssü için tesis üretti.

Türkiye’nin 21 milyarderinin serveti 27.3 milyar dolar

FORBES’in 2005 yılı zenginler listesinde bulunan 8 Türk milyarderin toplam varlıkları tutarı 16 milyar doları buluyordu. 2006 yılında listeye giren 21 Türk milyarderin varlıkları değeri ise 27.3 milyar dolar oldu.

Kibar: Paraya yatırım için ihtiyaç duyarım

FORBES’in listesine yeni girenlerden Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asım Kibar ’Bugün Zengin Ol’ isimli kitapta parayla olan ilişkisini "Paraya yatırımlarımız için ihtiyaç duyuyorum; özel yaşantım için pek fazla ihtiyaç duymuyorum. İşin başarısı parayı beraberinde getirir" şeklinde anlatıyor.

Efes’le milyarderler ligine giren ikili

ANADOLU Grubu İcra Kurulu Başkanı ve Coca-Cola İçecek Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan 1.2 milyar dolarlık servetiyle Forbes’in listesine ilk kez girdi. 1950’lerde İzzet Özilhan’la beraber Anadolu Grubu’nun temellerini atan Kamil Yazıcı da 1.1 milyar dolarlık servetiyle listeye girdi. Tuncay Özilhan ve Kamil Yazıcı’nın listeye girmesinde, özellikle Efes İçecek Grubu’nun Türkiye ve yurtdışındaki başarıları etkili oldu.

Fransız BNP Pariba’yı bankasına ortak aldı

ÇOLAKOĞLU Grubu’nun patronu Hasan Çolakoğlu, Forbes’in listesinde 1.5 milyar dolarlık servetiyle yer aldı. Çolakoğlu, sahip olduğu Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) hisselerinin yarısını Fransız bankacılık devi BNP Pariba’ya sattı. Çolakoğlu, TEB’i yeni ortağıyla daha da büyütmenin adımlarını atıyor.

En genç milyarder Hind Hariri

DÜNYANIN en genç milyarderi ise bu yıl, Lübnan’ın suikasta kurban giden eski başbakanı Refik Hariri’nin 22 yaşındaki kızı Hind Hariri oldu. Geçen yılın en zengini Alman genci tahtından eden Hind Hariri, 1.4 milyar dolarlık servetiyle Forbes listesindeki 793 milyarder arasında 562’nci sırayı aldı.

Dünyada zengin sayısı artıyor

2004 yılında 587 olan dolar milyarderleri sayısı 2005 yılında 691’e yükselmişti. 2006’da ise bu sayı 793’e çıktı. Böylece 2006’da dünya milyarderlerine 102 kişi daha eklenmiş oldu. 102 yeni milyarderin 13’ü Türkiye’den. 2005 yılında milyarderlerin toplam varlıkları değeri ise 2.2 trilyon dolar iken bu rakan 2006’da 2.6 trilyon dolara yüseldi. Dünya milyarderlerinin varlıkları 2006’da 2005’e kıyasla 400 milyar dolar artış göstermiş oldu.

Wal-Mart’tan 5 kişi ilk 21’de

FORBES’in "Süper Zenginler" listesinin ilk 21’inde perakende devi Wal-Mart’tan 5 kişi yer aldı. Wal-Mart’tan Chirsty Walton 15,9; Jim Walton 15,9; Robson Walton 15,8; Alice Walton 15,7 ve Helen Walton 15,6 milyar dolarlık servetiyle ilk 21’de yer aldı. Dünyanın en zengin 20 isminin 10’u Amerikalı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!