‘Cep’te ayda 1 liraya telefon yarışı patladı

Güncelleme Tarihi:

‘Cep’te ayda 1 liraya telefon yarışı patladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2010 00:00

Telsim’i 4.5 milyar dolara alarak Türkiye pazarına giren Vodafone sonunda beklenen atılımı yaparak ‘ucuz telefon’ kozunu ortaya koydu. Şirket, “Vodafone 840”ı ayda 1 liraya ve 18 ay aboneliğin sürmesi koşuluyla satışa sundu. Vodafone, bu telefonu alacak abonelere ayda 35 lira sabit ücret yansıtacak, karşılığında 150 dakika konuşma, sınırsız internet şansı tanıyacak.

TELSİM’i yaklaşık 5 yıl önce 4.5 milyar dolara satın alarak Türkiye pazarına giren İngiltere merkezli Vodafone, ilk günden beri kendisinden beklenen “ucuz telefon” kozunu devreye aldı. Şirket, üzerinde kendi adını taşıyan 3G’li piyasa değeri 299 TL olan akıllı telefon “Vodafone 840”ı ayda 1 TL’ye pazara sundu. Ayda 1 TL’ye telefonun sahibi olmak isteyen ise 150 dakika her yöne ücretsiz konuşma, her yöne 50 SMS ve 50 MMS atma hakkı ve sınırsız internet paketi kullanımının yer aldığı pakete de 35 TL ödeyecek. “Vodafone 840” aylık paket satış fiyatı böylece 36 liraya ulaşacak.

Yenileri gelecek

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, en önemli unsurun makul fiyatlandırma olduğunu anlatırken, şu bilgileri verdi: “Her bütçeye uygun seçeneklerle fiyatlandırma politikası oluşturduk. 3G’nin birinci yılında Vodafone markasını taşıyan ‘Vodafone 840’ı ayda sadece 1 TL’ye piyasaya sunduk. Vodafone markalı cep telefonundan ilk aşamada önemli bir miktar Türkiye’ye getirdik. Ancak iki hafta sonra ikinci cihazı ağustos ayında da diğer Vodafone markalı cihazları Türkiye’ye getireceğiz.”

100 mb sınırı var

Vodafone Türkiye Terminal Bölüm Başkanı Yücel Kubanç ayda, 1 TL’ye 18 ay Vodafone müşterisi olmayı taahhüt edecek kişilere satılacak “Vodafone 840”a internetin sınırsız olacağını belirtti. “Kota olmayacak mı” sorusu üzerine ise, “Sınırsız internet kullanımına izin veriliyor ancak 100 megabyte’ı geçince hızda bir ayarlama yapılıyor” yanıtını verdi.

Vodafone 840’ın özellikleri

Facebook, Twitter, Windows Live Messenger gibi uygulamalara kolay erişim sunan “Vodafone 840”da Opera Mini web tarayıcı ve elektronik posta gibi özellikler yer alıyor. 3G, 2.8 Dokunmatik TFT Ekran, 262.000 renk, 320 x 240 çözünürlük, 2 MP CMOS kamera, 8x dijital zoom özelliği, 140 MB dahili hafıza, 8GB’a kadar mikro SD desteği, Mini USB 2.0, 1150 mAh Pil ve Medya Oynatıcısı bulunuyor.

Kendi markasıyla 26 milyon telefon sattı

VODAFONE Grubu Terminal Portfoyü Global Genel Müdürü Vik Patel, operatör markalı cep telefon pazarının da Vodafone’un öncülüğünü ve liderliğini sergilediği önemli bir alan olduğunu belirtti. Vodafone markalı telefonların 2006 yılında pazara sunulduğundan bu yana tüm dünyada 26 milyon kullanıcı tarafından tercih edildiğini anlatan Patel, şunları söyledi: “Sadece 2009-2010 mali yılında bu rakam 4.8 milyon adet olarak gerçekleşti. Bunların yüzde 55’i düşük fiyatlı, giriş seviyesi cep telefonları. 3G’li akıllı telefonlar ise henüz çok yeni bir kategori, ancak en hızlı büyümeyi akıllı telefon segmentinde görüyoruz. Bunda 3G teknolojilerinin hızla devreye girmesi, data servislerinin çeşitlenmesi ve akıllı telefonların güçlenmesi gibi faktörler etken. Türkiye gibi çok genç bir nüfusa ve çok gelişmiş cep telefonu kullanım modellerine sahip gelişmiş bir pazarda, tüketici tercihleri açısından, operatör markalı cep telefonu kategorisine bir akıllı telefon modeli ile girmemizden daha iyi bir seçenek olamazdı.”

Önce Orhan Gencebay aldı

VODAFONE Türkiye’nin reklam kampanyalarında yer alan sanatçı Orhan Gencebay, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray’a, “Ayda 1 liralık telefonu egoistlik olmazsa ilk ben alabilir miyim?” dedi. Serpil Timuray da önce cihazı tanıtmak istediğini belirtirken, “Bu Türkiye’nin ilk operatör markalı 3G’li cihazı. Dokunmatik, 2 megapiksel kameralı. Tüm 3G servisleri ile uyumlu bir cihaz. 1 TL bedeli var” dedi. Bunun üzerine Orhan Gencebay, hayat arkadaşı Sevim Emre’den 1 TL isteyerek Timuray’a verirken, “Bencilliğim için özür diliyorum ve 1 TL’yi veriyorum. Bir zamanlar Uzay Yolu diye bir dizi vardı. Ben onun hastasıydım. Orada hep Kaptan’ın elinde bir alet bulunurdu. Atılgan’la görüşürdü. Özenirdim, acaba böyle birşey olabilir mi derdim. Şimdi öyle mükemmelleri çıktı ki” dedi. Serpil Timuray 1 TL’yi Orhan Gencebay’ın elinden aldı ve “İlk kazancımız bu” dedi.

Yatırımlar 10 milyar liranın üzerine çıktı

SERPİL Timuray, Vodafone’nin Türkiye’ye yaptığı yatırımların 2006-2009 döneminde 10 milyar lirayı aştığını belirterek, şunları dile getirdi: “Müşterilerimize 81 ilde her türlü operasyonun maliyetini üstlenerek yatırım sürdürüyoruz. Bunun karşılığında daha fazla abonenin bize geçmesini bekliyoruz. Şu anda Vodafone Türkiye’nin kârlılık noktası, vergileri bir kenara koyarsak, Vodafone Grubu ortalamasıyla aynı rasyolarda. Vodafone Türkiye, operasyonel anlamda çok verimli yönetilen bir şirket. Ancak daha küçük pazar payı olan bir operatör olarak verginin yükü, ciromuz içerisinde bir rasyo olarak baktığımızda önemli bir bedel tutmaktadır. O yüzden ilk olarak ölçeğimizin artması, ikinci olarak uzun vadede umuyoruz ki vergilerdeki bir iyileştirme bu rasyolarda daha olumlu bir etki yapacaktır.”

3 aboneden biri 3G kullanıyor

VODAFONE Türkiye Serpil Timuray, “Yaklaşık her 3 abonemizden biri bugün 3G kullanıcısı olurken şebekemizdeki aylık data kullanımı 3G lansmanı öncesi döneme göre tam 28 kat arttı. Türkiye’nin bilgi toplumuna ulaşması için önümüzde çok önemli bir süreç var. Dünya verilerine bakarsak dünyada internet erişim oranlarında gelişmiş ülkelerdeki oran gelişmemiş ülkelerdeki orana göre 4 kat fazladır” dedi.

Rakamlarla cep telefonu pazarı

Türkiye’de 136 milyon cep telefonu bulunuyor.
2009 yılı itibariyle 63 milyon adet GSM abonesi var.
Ayda kişi başı ortalama konuşma süresi 196 dakika.
45 bin adet civarında baz istasyonu bulunuyor.
Mobil hizmetlerin başladığı tarihten itibaren yaklaşık 150 milyon telefon ithal edildi.
Bunlara 20 milyar doların üzerinde para gitti.
Her yıl 17 milyon telefon ithal ediliyor.
Bunun maddi değeri ise 2 milyar doları geçiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!