‘Cep’ geliri şubattan beri bütçede

Güncelleme Tarihi:

‘Cep’ geliri şubattan beri bütçede
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

GSM lisans sözleşmelerinden gelecek 1 milyar doların şubat ayından itibaren bütçeye girdiği belirlendi. Sözleşmenin imzası gecikince marta ertelenen gelir, şimdi de mayıs ayına kaldı.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın tahsilatını bir ay ertelediği cep telefonu gelirlerinin, 1997 Aralık ayında yapılan bütçe toplantısında 1998 Şubat ayı bütçesi içine konulduğu öğrenildi.

Bilgi veren yetkililer Aralık ayında aralarında Hazine ve Maliye bürokratlarının da yeraldığı toplantıda, 3'er aylık bütçe ve borçlanma programları hazırlanırken, ‘‘GSM lisans satışı geliri olan 1 milyar doların 1998 Şubat ayı bütçesi içine alındığını’’ söylediler.

Bilgi veren yetkililer, daha sonra Danıştay'ın kararının gecikeceğinin anlaşılması üzerine, Ocak ayında Şubat ayı aylık bütçe ve borçlanma programı gözden geçirilirken, 1 milyar dolarlık gelirin Şubat ayı bütçesinden çıkarıldığını söylediler.

Daha sonra ekonomi yönetiminin aylık ve üçer aylık programlara bu gelir kalemini almadığı, ancak somut bir rakam olarak koymamakla birlikte, Danıştay'ın kararının çıkmasının ardından 1 milyar dolarlık bu gelirin Mart ayı içinde geleceğini planladıkları öğrenildi.

Ekonomi yönetimi bu gelirin biran önce elde edilmesini istiyor. Türkiye'nin beklenen istikrar tedbirlerini uygulamaya koyamadığını hatırlatan bürokratlar, bu nedenle yeterince dışborçlanma yapılamadığını belirterek, ‘‘Yani bu yıl vadesi gelen yüklü dışborçlar da içerden borçlanarak ödenecek. Hem iç hem de dışborçlar içborçlanma ile ödendiği için de faizler bir türlü indirilemiyor. Hiç olmazsa dışborç geri ödemelerimizi karşılamak için bu döviz girdisinin biran önce girmesinde fayda var. GSM lisans satışları gelirlerinin gecikmesi, sürekli olarak hem faizlerin yüksek seyrine hem de bütçe açığının büyümesine katkıda bulunuyor’’ dediler.

Türkiye'nin dışborçlanma maliyetinin libor artı 3.5'u geçtiğini, döviz borçlanma maliyetinin bu kadar yüksek olmasının, geri ödenmeyecek bir para olan GSM lisans satışı gelirlerinin önemini artırdığını kaydeden bürokratlar şu görüşleri taşıyor:

‘‘Hadi önce Danıştay'a takılmıştı diyelim. Ama Mart ayı başından beri, Danıştay'ın kararı çıktıktan sonra, bu ayın sonunda bu lisans ödemelerinin yapılacağı, GSM şirketleri tarafından biliniyordu.’’

Bir milyar dolarlık GSM lisans gelirinin Hazine kasalarına girmesinde meydana gelen gecikmelerin önemli maliyetlere neden olduğunu kaydeden bir bürokrat, ‘‘Döviz girdilerinin girişindeki yaklaşık 3 aylık gecikmenin yarısı Danıştay'a aitse, en az yarısı şirketlere ait. Yani Şubat yerine döviz girişi Nisan sonunu bulunca, tam olarak kayıp hesaplanamasa da, Türkiye'nin kaybının 10-15 milyon doların altında kalmadığı açık’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!