‘Cep’e radyasyon etiketi

Güncelleme Tarihi:

‘Cep’e radyasyon etiketi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

CEP telefonlarının sağlığa zararlı olup almadığı konusundaki tartışmaların en yoğun yaşandığı ülkelerin başında gelen Avusturalya'da bundan böyle mobil telefonlar, ‘radyasyon uyarı etiketi’ ile satılacak.

CEP telefonlarının insan sağlığına zararlı olup olmadığı konusunda en fazla tartışma yaşanan ülkeler arasındaki Avusturalya'da hükümet bu konuda radikal bir kararı uygulamaya koydu. Bundan böyle Avusturalya'da cep telefonları yaydıkları radyasyon oranlarını gösteren uyarı etiketleriyle satılacak.

Kararın gerekçesinde cep telefonlarının yaydığı radyasyon üzerine halkı bilgilendirmek olduğuna yer verildi.

Avustralya İletisim Dairesi, bundan böyle cep telefonlarının ambalajında, radyasyon düzeyine ilişkin bazı uyarıların yer alacağını açıkladı.

Avustralya Seyyar Telekomünikasyon Dairesi'nin desteği ile bir duyuru yapan İletişim Kurumu, bunun, toplumda gittikçe artan düzeydeki endişelere bir yanıt olduğunu belirtti.

DOĞRU BİLGİLENDİRME

Uyarılar sonucu, toplum bireylerinin sorunlar konusunda daha iyi aydınlanmış olacağını ve böylece cep telefonlarının kullanılmasındakı kaygı veya korkuların giderilmesine halkın doğru bilgilenmesine yardımda bulunacağı belirtiliyor.

Kurumdan yapılan açıklamada bununla birlikte, elde mevcut tüm bilimsel delillerin, cep telefonu kullanımının sağlık üzerine olan etkisi konusunda herhangi bir endişe arzetmediğine de dikkat çekildi.

Bu karara Avustralya'daki cep telefonu endüstrisi de destek verdiğini açıkladı. Konu hakkında toplumu bilgilendirmek amacıyla ayrıca bir web-sayfasının da açılacağı keydedildi.

THY'nin kargosu Wap'la izlenecek

THY (Türk Hava Yolları) kargo otomasyon sistemine, Wap özelliği olan cep telefonu ile ulaşılarak kargonun takibi yapılabilecek. THY'den yapılan açıklamaya göre, uygulama ile müşteri veya kargo acentasının ‘www.traxon.com/wap/wapthy.wml’ adresine cep telefonundan ulaşılıp, sorgulamak istenen kargonun gönderi numarasını girilerek, kargo hakkında detay bilgi alınabilecek. Açıklamada, THY Kargo Başkanlığı'nın Ekim 1999 tarihinden itibaren Traxon firması ile anlaşma imzalayarak Elektronic Data Interchange mesaj alışverişini başlattığı ve böylece Traxon'a üye diğer havayolu şirketleri, kargo acentaları ve handling firmaları ile interaktif ve gerçek zamanlı bilgi transferi ve paylaşımını gerçekleştirdiği vurgulandı.

GSM 1800, Danıştay ve Rekabet onayını bekliyor

ÜÇ aylık bir pazarlık sürecinden geçen GSM 1800 lisans devir taslak sözleşmesi Ulaştırma Bakanlığı ile İş Bankası-Telekom Italia arasında sessiz sedasız parafe edildi. Şimdi gözler sözleşmeyi incelemesi gereken Danıştay ve Rekabet Kurumu'na çevrildi. Danıştay ve Rekabet Kurumu elini çabuk tutarsa GSM bedelinin ilk taksidi bu ay sonuna kadar Hazine'nin kasasına girebilecek.

Parafe edilen taslak sözleşme, Danıştay ve Rekabet Kurulu'na gönderilecek. Danıştay ve Rekabet Kurumu'nun, aksi görüş bildirmesi durumunda, sözleşme ilgili Kurumların görüşlerine paralel olarak yenilenecek. Yasa uyarınca Danıştay'ın taslak sözleşmeyle ilgili 60 gün içinde görüş bildirmesi gerekiyor. Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, daha önce yaptığı açıklamalarda Danıştay ve Rekabet Kurulu'nun görüşlerini 10 gün içinde oluşturabileceklerine işaret ederek, ilk taksit ile yüzde 17 KDV'nin en geç bu ayın sonunda Hazine ve Maliye Bakanlığı kasasına girebileceğini belirtmişti. Danıştay'ın ve Rekabet Kurumu'nun olumlu görüş bildirmesi durumunda İş Bankası-Telekom Italia ile 25 yıllık imtiyaz sözleşmesi imzalanacak.

İmtiyaz sözleşmesinin imzalanmasının hemen ardından İş Bankası-Telekom Italia ortak girişim grubunun, 2 milyar 525 milyon dolarlık lisans bedelinin ilk taksitini oluşturan 500 milyon dolar ile 429 milyon 259 bin dolarlık KDV'yi yatırmak zorunda.

Konsorsiyum, şartname uyarınca kalan 2 milyar 25 milyon dolarlık bölümü ise izleyen 3 ay içinde ödeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!