‘Cep’e güvenen kimseye ulaşamadı

Güncelleme Tarihi:

‘Cep’e güvenen kimseye ulaşamadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Marmara Bölgesi'ni vuran deprem felaketi, telefon şebekelerini de felce uğrattı. Cesaret edip evlerine girebilenler kablolu telefonlarından yakınlarına ulaşabildi. Ancak, cep telefonundan medet umanlar gün boyu sıkıntılı anlar yaşadı. GSM operatörleri, gezici ekipler çıkardı.

Türkiye'yi sarsan deprem felaketi, telefon şebekelerini de felce uğrattı. Yerleşim birimlerini alt üst eden depremin ardından yardım istemek için telefonlarına sarılan vatandaşlar, kimseye seslerini duyuramadılar. Deprem bölgesindeki yakınlarına ulaşmak isteyenler de, uzun süren çabalarına rağmen aramalardan sonuç alamadılar. Özellikle cep telefonlarından medet umanlar, şebekelerin çalışmaması yüzünden büyük bir hayal kırıklığına uğradılar. İki GSM operatörü Turkcell ve Telsim de, dün sınıfta kaldı. Teknik altyapıları, dün yaşanan yoğun iletişim trafiği karşısında çöken cep telefonları, neredeyse gün boyu devredışı kaldı.

Türk Telekom Genel Müdürü Fatih Yurdal, depremin ardından İstanbul, Bursa ve Bolu'da, izdiham nedeniyle hatların zayıflaması sonucu bazı sorunlar yaşandığını belirterek, Yalova'da santral binasındaki akü sisteminin patlaması ve enerji ihtiyacının karşılanamaması nedeniyle telefon hatlarında kesiklik bulunduğunu söyledi.

EKİPLER ALARMDA

Bazı telefon santrallarının de depremden zarar gördüğünü kaydeden Yurdal, ekiplerin telefon sistemlerinin normale dönmesi için büyük çaba sarf ettiğini belirterek, ‘‘Sorunun kaynağı tespit edildikten sonra haberleşmenin sağlanabilmesi için gerekli çalışmalar yapılacak’’ diye konuştu. Elektriklerin kesik olduğu süre içerisinde de haberleşme konusunda sorun yaşandığını belirten Yurdal, ‘‘Bu sorun, bizimle ilgili değil. Elektrikle çalışan telefonlarla ilgili’’ dedi.

CEPLER ÇÖKTÜ

Bir süre önce Ulaştırma Bakanlığı'ndan GSM operatörlüğü lisansını 500'er milyon dolara alan iki GSM operatörü Turkcell ve Telsim de, dün sınıfta kaldı. Teknik altyapıları, dün yaşanan yoğun iletişim trafiği karşısında çöken cep telefonları, neredeyse gün boyu devredışı kaldı.

Cep telefonu operatör şirketi Turkcell, deprem bölgesindeki yoğun iletişim trafiğini hafifletmek amacıyla 9 adet gezici baz istasyonunu Adapazarı, İzmit, Düzce ve Avcılar'a gönderdi. Turkcell Kurumsal İletişim Direktörü Okşan Atilla Sanön, deprem sonrasındaki genel elektrik kesintisine rağmen, Turkcell'in santrallarının jeneratör desteği, baz istasyonlarının da aküleri yettiği müddetçe hizmet verdiğini söyledi. Elektrik kesintisinin sürmesi durumunda aksaklıklar yaşanabileceğini kaydeden Sanön, ayrıca görüşme trafiğindeki aşırı artışın da aksamalara neden olabileceğini ifade etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!