‘Cep’cilere 180 milyon liralık ‘yanıltıcı mesaj’ cezası

Güncelleme Tarihi:

‘Cep’cilere 180 milyon liralık ‘yanıltıcı mesaj’ cezası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2009 00:00

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, üç GSM şirketine uyarılara rağmen ücretli olduğunu belirtmediğini hizmetler için 180 milyon lira ceza kestiklerini açıkladı.

Ergün, “Yüz binlerce insan yanıltıcı mesajlar nedeniyle bize başvurdu. Vatandaş gelen mesajlar ücretsiz sanarak, yanıt veriyor. ‘Ayşe yaz gönder şu şarkı cebine gelsin’, ‘yok şunu yaz gönder oyun oyna’ şeklindeki mesajların ücretli olduğunu belirtmeleri gerekir” dedi. Ergün, TBMM kulisindeki sohbetinde, vatandaşın bu tür hizmetlerde yanıltıldığını, kabarık telefon faturaları karşısında şaşkınlık geçirdiğini belirtti. Ergün, şunları söyledi:
100 binlerce şikayet
* Çünkü bütün bunların bedava olacağını düşünüyor. Bu şikayetleri dikkate alarak inceleme başlattı. Tüketiciyi Koruma Kanununa göre bu mesajlarda ücret belirtmek zorunda. Kanunun uzaktan mesafeli satışlarla ilgili hükmüne göre GSM şirketlerine ceza kestik. 100 binlerce insanın her birinin başvurusu ayrı ayrı ceza gerektiriyor. GSM şirketleri cezaya itiraz etti.
* Çünkü bu mesajlardan kendilerinin sorumlu olmadığını söylüyorlar. Biz mesajı gönderen firmaya hat kiraladık, mesajı onlar gönderiyor diyorlar. Ama, bizim muhatabımız onlar değil, faturayı kesen GSM şirketleri. O nedenle cezai müeyyide de onlara uygulanır. Biz zaten Ramazan Bayramı öncesinde tüketicileri bu mesajlar konusunda uyarmıştık. Dikkatli olun dedik. GSM şirketlerini de yanıltıcı mesaj geçmemeleri konusunda uyardık. Buna rağmen sürünce, incelemeye aldık cezalarını tebliğ ettik.
İtiraz ettiler
* İtirazlarından sonuç çıkmayacaktık, çünkü bizim yasal argümanlarımız çok açık. Yanıltıcı reklamlar konusunda çok sıkı çalışıyoruz. Örneğin 20 yıl gençleştiren krem diyor vatandaşı kandırıyor. Bu yanıltıcı bir reklamdır. Bu tür reklamlar için de 300 bin lira civarında idari para cezası kestik ve durdurma kararı alıyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!