CEO’lar ‘Kanal İstanbul’u sordu Şimşek, ‘10 otel 1 milyar lira vergi getirir’ hesabı yaptı

Güncelleme Tarihi:

CEO’lar ‘Kanal İstanbul’u sordu Şimşek, ‘10 otel 1 milyar lira vergi getirir’ hesabı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2011 00:00

TÜSİAD’ın CEO Forumu’nun konuğu Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e en çok ‘çılgın proje’ soruldu. Şimşek, ‘Bölgeye yatırım yapalım mı’ diye soran CEO’lara net bir yanıt vermezken, “Bölgeye Çırağan Sarayı, Four Seasons gibi 10 otel yapılsa sadece vergi geliri 1 milyar TL olur” hesabını ortaya koydu.

Haberin Devamı

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) 2011 yılı ilk CEO Forumu’nun konuğu olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e, CEO’lar en çok ‘çılgın proje’ diye bilinen “Kanal İstanbul”u sordu. Forumun başlangıcında küresel krizle mücadelede maliye politikalarının rolü konusunda görüşlerini paylaşan Şimşek’e, toplantının basına kapalı gerçekleşen bölümünde CEO’lardan en çok ‘Çılgın projeye yatırım yapalım mı, Montrö Anlaşması ve Rusya’nın tavrı ne olur’ yönünde sorular yöneltildi.
Toplantıya katılanların ‘Kanal İstanbul projesine yakın bölgelere yatırım yapalım mı’ yönündeki sorusuna Şimşek, net bir yanıt vermezken, şöyle konuştu: “Henüz proje aşamasında. Ancak özel sektörün projeye sahip çıkması önemli. Örneğin o bölgeye Çırağan Sarayı, Four Seasons gibi 10 otel yapılsa, devletin sadece vergi geliri yılda 1 milyar TL olur. Bütün bunlar çok önemli görstergeler. Biz Maliye Bakanlığı olarak bu projeyi manevi destek veriyoruz. Şu aşamada Maliye Bakanlığı’ndan bir kaynak gündemde değil.”
Özel sektör dinamizmi
CEO’ların proje ile ilgili daha somut bilgiler almayı umduğu toplantıda Şimşek, projeyi özel sektörün sahiplenmesinin önemini vurguladı. Projenin Türkiye’nin ve özel sektörün kalkınmasında büyük avantaj sağlayacağını kaydeden Şimşek,  “Biz bu projenin özel sektörün dinamizmi ile yapılmasını istiyoruz. Maliyenin vergi gelirlerini artıracak, ticaret ve turizmde büyüme getirecek önemli bir proje” dedi. Montrö Anlaşması’nın projeyi nasıl etkileyeceği yönündeki soruları ise yanıtlamaktan kaçınan Şimşek, “Ben Maliye Bakanı’yım bizim alanımızda olmayan konular bunlar” demekle yetindi.
TÜSİAD üyeleri toplantıda ayrıca Bakan Şimşek’ten rekabet gücünün artırılması için alınan makro ekonomik tedbirler kadar mikro önlemlerin alınması yönünde talepte bulundu. Şimşek bu konudaki talepleri şöyle anlattı: “Enerji sektöründe daha fazla liberalleşme olması yönünde talepler geldi. Diğer bazı sektörlerde de mevzuatın basitleştirilmesi gibi talepler oldu. Bütün bu sorunları giderecek bazı adımlar attık. Örneğin Maliye Bakanlığı’nda mevzuatı basitleştirecek uygulamaları sadeleştirecek önümüzdeki dönemde attığımızı adımları göreceksiniz.”
40’a yakın CEO katıldı
Toplantıya, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Erkut Yücaoğlu’nun yanı sıra Tayfun Bayazıt, Cansen Başaran, Mehmet Ali Aydınlar, Ziya Akkurt, Levent Çakıroğlu, Agah Uğur, Aslı Karadeniz, Dilek Yardım, Kaan Terzioğlu, Ertürk Değer, Ahmet Eren, Erkut Yücaoğlu, Ömer Aras’ın da aralarında bulunduğu 40’a yakın CEO katıldı.

Haberin Devamı

Boyner: Çılgın proje ile ilgili yeterli bilgi sahibi değiliz

Haberin Devamı

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, çılgın proje ile ilgili olarak şu görüşleri aktardı: “Özel sektör olarak bu konuda yeteri kadar bilgi sahibi değiliz. Düşünce aşamasında olan bir proje. İlerideki günlerde gerekirse değerlendirme yaparız.”

CEO’lar ‘ısınma’ yok dese de cari açık önemli

ÜMİT Boyner, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’de ekonomik toparlanmanın güçlü göründüğünü belirterek, “Her ne kadar, Merkez Bankası Başkanımız Erdem Başçı, aşırı ısınma konusunda güçlü işaretler olmadığını, TÜSİAD CEO Anketi’ne katılan CEO’larımız aşırı ısınma olmadığını veya soğutmaya gerek olmadığını ifade etseler de cari açığın güncel önemi, ısınma konusu üzerinde hepimizin düşünmesi gerektiğini gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

Kredilerde yavaşlama başladı politikalar kendini hissettiriyor

MEHMET Şimşek,  “Şu anda mevduat munzam karşılıklarının artırılması ile ilgili bir tartışma var” dedi. Şimşek, “Görebildiğim kadarıyla para politikasının gecikmeli çalıştığı biraz gözardı ediliyor. Son bir aydır rakamlar aslında bu politikanın çalışabileceğine dair çok ciddi, çok güçlü sinyaller veriyor. Kredideki genişleme yavaşladı. Yıllık bazda yüksek seyrediyor ama önemli olan ay ay veya hafta haftaki rakamlar bir trend oluşturmaya başladı gibi, orada da bir etki söz konusu”  diye konuştu.

Yeniden borç yapılandırma  bir ay uzatıldı

KAMU kurumlarının alacaklarını kapsayan borç yeniden yapılandırmasında başvuru süresi 1 ay uzatıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı’na göre, borçların yeniden yapılandırılması ile ilgili ilk taksit ödeme süreleri 2 Haziran’a kadar yapılabilecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!