CEO gitti, savcılar ‘manipülasyon izi’ için Porsche merkezini bastı

Güncelleme Tarihi:

CEO gitti, savcılar ‘manipülasyon izi’ için Porsche merkezini bastı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2009 00:00

Almanya’da Stuttgart Savcılığı, Porsche’nin eski CEO’su Wendelin Wiedeking ile eski yöneticileri hakkında borsada manipülasyon yaptıkları ve ‘insider trading’ (şirket içinden elde edilen bilgileri kullanarak hisse senedi alışverişi yapmak) iddiaları üzerine soruşturma başlattı.

Alman savcılar, Porsche’nin Stuttgart’taki merkez binasına bir baskın düzenleyerek, geçen ay Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla görevinden ayrılmak zorunda kalan eski CEO Wiedeking hakkındaki soruşturma kapsamında birçok belgeye el koydu.

Finans direktörü de var

Stuttgart Savcılığı, tarafından yapılan açıklamada, Almanya’nın Sermaye Piyasası Kurulu BaFin’in verdiği bilgiler doğrultusunda piyasada manipülasyonu yapıldığı ve gizli bilgilerin şirket dışındaki kişilere verildiği şüphesiyle Porsche’nin eski yöneticileri hakkında soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Alman Die Welt gazetesinde yer alan haberde, haklarında soruşturma başlatılan kişiler arasında Porsche’nin eski CEO’su Wendelin Wiedeking ile yönetim kurulu üyesi ve CFO (Finans Direktörü) Holger Haerter’in de bulunduğu belirtildi. Haberde, bu nedenle de Alman savcıların Porsche Stuttgart yakınlarındaki merkezine önceki gün bir baskın yaptığı ve bazı belgelere el konulduğu kaydedildi.

Yeni yönetim yalanladı

BaFin tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, Porsche’yle birleşme yolunda ilerleyen Volkswagen hisselerinin değerinde 2008 yılının ekim sonunda dikkat çekici bir artış yaşandığı hatırlatılarak, Wiedeking ile Haerter’in borsada spekülasyonlar yaratarak, VW’nin çoğunluk hisselerini ele geçirmeye çalıştıkları öne sürüldü. Alman savcıların yaptığı baskın sonrasında Porsche şirketinden yapılan açıklamada ise eski yöneticilere yönelik suçlamaların doğru olmadığı belirtildi.

Hisseden 6.8 milyar Euro

2008 mali yılında araç satışından 1 milyar Euro kâr elde elden Wiedeking yönetimindeki Porsche, o dönemde VW’nin çoğunluk hissesini satın almak için adeta bir hedge fon gibi çalıştı. Porsche, VW hisselerinin alım-satımından 2008 mali yılında 6.8 milyar Euro gelir elde etti. Porsche’nin bu tutumu ise piyasa oyuncularının tepkisini çekti. Alman yatırım şirketi DWS’in sahibi Henning Gebhardt, hükümeti harekete geçmesi için uyardı. Gebhradt, Financial Times’a yaptığı açıklamada, ancak tüm baskılara rağmen Alman kanunlarındaki hisse yönetimlerinin açıklanmasıyla ilgili kararın değişmediğine dikkat çekerek, “Maliye Bakanlığı’ndan değişiklik yapacaklarının sinyalini almıştık. Halen bunun için bir gelişme bekliyoruz” dedi.

Hisseler tavan yapınca VW en değerli şirket olmuştu

PORSCHE’nin eski CEO’su Wendelin Wiedeking VW’nin çoğunluk hissesini ele geçirmek için 4 yıl uğraştı. Geçen yıl VW’deki hissesini yüzde 51’den yüzde 75’e çıkaracağını açıklayan Porsche, VW hisselerin bir gündü 3 kat değer kazanmasına neden oldu. VW, geçen yılın ekim ayında ulaştığı 370 milyar dolarlık piyasa değeriyle ABD’li petrol devi ExxonMobile’ı geçerek, ‘dünyanın en değerli şirketi’ koltuğuna oturmuştu. Bunun üzerine de Alman Sermaye Piyasası Kurulu BaFin, tavan yapan VW hisseleriyle ilgili olarak tarafından inceleme başlatmıştı.

9 milyar Euro’luk borca soktu, 50 milyon Euro tazminat aldı

PORSCHE Yönetim Kurulu, geçen ay sonunda yaptığı 15 saatlik toplantı sonrasında, 2012 yılına kadar sözleşmesi bulunan Wendelin Wiedeking’i CEO’luk görevinden alarak, VW ile birleşmenin yolunu açtı. VW satın almak için Porsche’yi 9 milyar Euro’luk borçla karşı karşıya bırakan 16 yıldır yürüttüğü CEO’luk pozisyonunu bırakmak zorunda kalan Wiedeking’in 50 milyon Euro tazminat alacağı açıklanmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!