Cem: Avrupa ile ekonomik pazarlık martta başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Cem: Avrupa ile ekonomik pazarlık martta başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

İSTANBUL'da iş dünyasıyla biraraya gelen Dışişleri Bakanı İsmail Cem, AB ile ekonomik görüşmelerin mart ayında başlayacağını söyledi. AB Danışma Üst Kurulu'nun bu ay sonunda toplanacağını da belirten Cem, sivil toplum kuruluşların desteğini istedi.

DIŞİŞLERİ Bakanı İsmail Cem, Helsinki Zirvesi'nde tam üye adaylığı tesbit edilen Türkiye'nin AB ile mali konulardaki görüşmelerin mart ayında başlayacağını açıkladı.

İstanbul'da İktisadi Kalkınkma Vakfı'nın (İKV) düzenlediği toplantıda özel sektör temsilcileriyle biraraya gelen Cem, AB Danışma Üst Kurulu'nun da ilk resmi toplantısını Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında ay sonunda gerçekleştireceğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta Brüksel'de AB Komisyonu yetkilileriyle görüştüğünü belirten Cem, Avrupa Yatırım Bankası yetkilileriyle de uzun süren bir görüşme yaptığını belirtti. Türkiye'nin tam üyeliği sürecinde mali kaynakların harekete geçirilmesinin de önemli olduğunu vurgulayan bakan Cem, şunları söyledi:

‘‘AB Yatırım Bankası yöneticileriyle uzun süren bir toplantı yaptık. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu mali kaynakların ne şekilde sağlanacağını konuştuk. Hazineden sorumlu Devlet Bakanımız, Hazine Müsteşarlığı temsilcileri mart başında Brüksel'de AB temsilcileri, Lüksemburg'ta da AB Yatırım Bankası yetkilileriyle görüşecekler. Bu görüşmelerin ardında da AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Verheugen Türkiye'ye gelecek.’’

SIRA SİVİL TOPLUMDA

Tam üyelik sürecinde AB ile ilişkilerin koordinasyonu için AB Danışma Üst Kurulu'nun oluşturulduğunu hatırlatan Cem, bu kurulu ay sonunda toplanacağını da belirterek sivil toplum kuruluşların desteğini istedi. Cem şöyle devam etti:

‘‘AB'nin siyasi boyutu, AB'ye hazırlık konusunda ön adımları attık. Tam üyelik hedefimiz doğrultusunda bu Üst Kurulu, sivil toplum örgütlerinin özel sektör kuruluşlarının katkısıyla Türkiye geneline yaymak istiyoruz. Tam üyelik sürecinde sizin öngörüleriniz nelerdir? Ne gibi engeller çıkabilir? Ne yapılması gerekir? Bunları konuşmak için sizlerle biraraya geldik.’’

Özel sektörün AB ile ilişkilerini yönlendiren İKV Başkanı Meral Gezgin Eriş, Cem ile Helsinki Zirvesi'nden tam 2 ay sonra biraraya geldiklerini söyledi. Eriş, ‘‘Türkiye geldiği dönemeçte zamanı iyi kullanmalıdır. Bu açıdan özel sektör-kamu diyaloğu bu açıdan önemlidir’’ dedi.

Toplantıya, TOBB Başkanı Fuat Miras, TOBB Başkan Vekili Yavuz Zeytinoğlu, TÜSİAD Başkaın Erkut Yücaoğlu, TİM Başkanı Okan Oğuz, Türk-Yunan İş Konseyi Eş Başkanı Şarık Tara, İMKB Başkanı Osman Birsen ve oda başkanları katıldı.

AB Koordinatörlüğü için TÜSİAD-İTO kavgası çıktı

İŞ dünyasıyla Dışişleri Bakanlığı arasında; Türkiye'nin tanıtımı, AB'nin yardımından yararlanacak projelerin hazırlanması ve AB ile yürütülecek müzakerelerde koordinatör olarak görev yapacak kurumun belirlenmesi tartışması çıktı. Bu konuda TÜSİAD ve İTO başkanları arasında gerilim yaşandı. İsmail Cem, koordinasyonu sağlamak üzere hangi kuruluşun belirlenmesi gerektiğini sorunca, TOBB ve oda başkanları, bu kuruluşun İKV olması gerektiğini söylediler. TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu ise, kendilerinin uzun süreden beri Brüksel'de ofis açarak etkin lobi yaptıklarını ve koordinatörlük görevinin kendilerine verilmesi gerektiğini söyledi.

Yücaoğlu'nun bu önerisine İTO Başkanı Mehmet Yıldırım sert tepki göstererek, ‘‘Türkiye'de 2 bin dernek var. Dernekler doğal olarak kendi üyelerinin menfaatlerini savunurlar. Bu nedenle koordinatörlük görevini bir derneğin üstlenmesi yanlıştır. İKV ise bir çok özel sektör kuruluşunu bünyesinde barındıran gönüllü bir kuruluştur. Bu görevi İKV'nin alması doğru olur. Bir zamanlar, Gümrük Birliği'ne karşı çıkan TÜSİAD, Türkiye tam üyeliğe aday olunca parsayı toplamaya çalışıyor.’’

Toplantıda tartışmalardan sonra koordinatörlük görevinin, İKV'ye verilmesi kararlaştırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!